Sigaranın bir zararı daha ortaya çıktı

Sigaranın bir zararı daha ortaya çıktı

Bilim insanları sigaranın insan sağlığına bir zararını daha tespit etti. Sigaranın depresyon, bipolar kişilik bozukluğu ve şizofreni gibi rahatsızlıkların sebebi olduğu ortaya çıktı.

Danimarka’da bulunan Aarhus Üniversitesi’nde bilim insanları tarafından yapılan araştırmada, sigaranın bir zararı daha ortaya çıktı.

Kanser, kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı ve solunum yolu rahatsızlıkları gibi birçok zararı bulunan sigaranın, depresyon, bipolar kişilik bozukluğu ve şizofreni gibi rahatsızlıkların sebebi olduğu tespit edildi.

HASTANEYE KALDIRILMA RİSKİ YÜZDE 250 ARTIYOR

Araştırmayı yürüten bilim insanı Dr. Doug Speed, “Rakamlar her şeyi anlatıyor. Sigara içmek akıl sağlığını bozuyor. Her ne kadar tek sebep sigara içmek olmasa da sigara tüketmek akıl sağlığı sorunları sebebiyle hastaneye kaldırılma riskini yüzde 250 artırıyor” dedi.

Speed ve Kanada’daki iki bilim insanı İngiltere’deki Biobank’ın verilerine erişerek burada analiz yaptı. İnsan sağlığı konusunda dünyanın en büyük veri tabanına sahip olan bu kuruluşta yapılan araştırmada uzmanlar, kişilerin sigaraya başlama yaşlarını da mercek altına aldı.

Araştırmada, “Sigara içmeye akıl sağlıklarından önce başlıyorlar. Ortalama olarak insanlar 17 yaşında sigara içmeye başlıyor ve 30 yaşında da ortalama olarak zihinsel sağlık sorunları yaşamaya başlıyorlar” denildi.

Speed, “Sigara içmekle bağlantılı bazı genler var. Sigara içmeyen insanlarda bu genler akıl sağlığı hastalıklarını tetiklemiyor” dedi.

Haber Merkezi / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.