Soğuktan yüzünüz asılabilir

Soğuktan yüzünüz asılabilir

Son yıllarda özellikle gençler arasında sıklıkla görülen depresyonun bir etkisi de soğuk havalar olabiliyor. Peki, soğuk havalarda kendimizi depresyondan nasıl koruruz? Kış mevsiminin ve soğuk havaların ruh sağlığımıza etkisi nelerdir? İşte cevapları.

Son yıllarda artan antidepresan ilaç kullanımı insanlardaki depresyonun sebeplerini de merak ettiriyor. Uzmanlara göre gelişen ve karmaşıklaşan şehir hayatı, iş stresi ve yalnızlık gibi birçok etken depresyon sebebi olarak gösterilebiliyor. Uzmanların araştırmalarına göre yaşadığımız kış mevsimi ve soğuk havalarda insanların ruh sağlıklarını etkileyerek depresyona sebep olabiliyor. Peki, soğuk havalarda kendimizi depresyondan nasıl koruruz? Kış mevsiminin ve soğuk havaların ruh sağlığımıza etkisi nelerdir? İşte cevapları.

702-x-351-piksel-2.jpg

DEPRESYON NEDİR? HAYAT KALİTESİNİ NASIL ETKİLER?

Uzmanlara göre, “Depresyon sık görülen, tekrarlayan, kişinin psikolojisinde olumsuzluklara yol açan ve yaşamını zorlaştıran duygu durum bozukluğu olarak da kabul edilir. Yaşanan tüm belirtiler kişinin hayat kalitesini düşürebilir ve yaşamsal işlevselliği bozabilir. Özellikle bu kişiler kendilerini yoğun bir şekilde çaresiz ve yalnız hissederler. Bir kişiye depresyon tanısının konulabilmesi için o kişinin daha önceki işlevsellik düzeyinde 2 haftadan fazla süren bir değişiklik olması gerekir. Bunun yanı sıra yaşanan semptomların sayının fazla olması ve bu belirtilerin en az birinin depresif duygu durum, yapılan işe ilgi duymama ya da artık zevk alamama gibi durumların olması şarttır. Depresyon yoğun üzüntü, özgüven eksikliği, enerji kaybı, uykusuzluk, iştahsızlık, dikkat eksikliği, mutsuzluk, isteksizlik ve hayattan keyif alamama gibi kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen belirtilerin yoğun yaşandığı bir ruh bozukluğudur.”

SOĞUK HAVALARIN RUH SAĞLIĞINA ETKİSİ ic-foto.jpg

ic-foto.jpg

“Kış mevsimin de birçok kişide psikolojik değişimler başlayabilir. Yaz mevsiminden sonra güneş ışınlarının azalmasıyla depresif durumlarda artışlar gözlemlenebilir” uyarısında bulunan Uzmanlar, Özellikle havaların soğuması kişinin sosyalleşmesini engeller. Örneğin dışarıda program yapmak yerine evde vakit geçirmeyi tercih eder. Daha önceden depresyon tanısı almış ya da depresif duruma yatkınlığı olan kişilerde depresyonun şiddetli yaşanması ve tekrarlanması mümkündür. Kış mevsiminde sorumlulukların daha da artması, yaşam hızına uyum sağlamaya çalışma, programlarda yoğunluk ve günlerin kısalığı gibi sebepler kış depresyonunun yaşanmasına zemin hazırlayabilir. Kişilerde kış depresyonun hissedilmesi ve şiddeti kişilik yapısına göre farklılıklar gösterebilir. Depresyon belirtileri 2 haftadan fazla bir süre kişinin bireysel, sosyal ve iş hayatını olumsuz etkiliyorsa ve buna ek olarak bedensel rahatsızlıklardan da söz ediliyorsa bir uzman ile görüşülmesi gerekir. Bir insanın yaşamı boyunca depresyon geçirme olasılığı yüzde 25’dir. Özellikle bu durum kadınlarda daha fazla yaşanmaktadır.”

SOSYALLEŞMEK İYİ GELEBİLİR

702-x-351-piksel-3.jpg

Uzmanlara göre kış depresyonun da kurtulmanın en başarılı yolu sosyalleşmek olduğuna vurgu yaparak, “Kış depresyonu yaşayan kişilerin açık havada vakit geçirmeye özen göstermeleri gerekir. Özellikle açık havada sabah 06.00-10.00 saatleri arasında spor yapmak fayda sağlayabilir. Arkadaşlarla sosyalleşmek, farklı ve eğlenceli etkinliklere zaman ayırmak da bu durumu atlatmalarına yardımcı olabilir. Eskiden yapmaktan keyif alınan tüm aktiviteler yavaş yavaş tekrardan yapılmaya başlanmalıdır. Bu kişilerin olumsuz düşünceleri ve kısıtlayıcı davranışları tespit ederek, pozitif düşüncelere odaklanması ve olumlu davranışlarını fazlalaştırmaları gerekir” önerilerinde bulunuyor.

Kaynak:Faruk Gökyurt/gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.