TBMM'de seçim arası bitti: Mesai yeniden başlıyor

TBMM'de seçim arası bitti: Mesai yeniden başlıyor

Seçimler nedeniyle çalışmalarına ara veren TBMM, mesaiye yeniden başlıyor. Salı günü itibariyle Meclis'i yoğun bir gündem bekliyor.

Yerel seçimler ve Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaisine bir buçuk ay ara veren Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 16 Nisan Salı günü itibariyle mesaiye başlıyor. Meclis'i açılır açılmaz yoğun bir gündem bekliyor. Ekonomi başta olmak üzere, turizmden enerjiye, yargıdan içişlerine birçok konuda önemli kanun teklifleri gündemde olacak.

TBMM'deki ilk gündem maddesi enerji alanında olacak. Meclis, komisyonda kabul edilen içme-kullanma suyu alanları, sulak alanlar ile kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere denizler ve göllerde yenilenebilir enerji üretim santrallerinin kurulabilmesini içeren yasa teklifini görüşecek.

TURİST REHBERLİĞİ KANUNU DEĞİŞİYOR

Turizme ilişkin kanun teklifinde ise turist rehberliğine ilişkin düzenlemeler yer alıyor. Buna göre mesleğe kabul şartlarını yerine getiren adaylar, yabancı dil yeterlilik belgesi olmasa bile Türkçe turist rehberi olabilecek. Seyahat acenteleri müşterileri,, bilgileri dışında başka bir işletmeye gönderirse hem belgeleri iptal edilecek hem de 5 yıl süreyle acentelik yapamayacak.

KRİPTO DÜZENLEMESİ MECLİS YOLUNDA

Kripto varlıklara ilişkin kanun teklifi de Meclis'e sunulacak. Yaklaşık 30 maddelik teklif ile öncelikle kripto varlıkların hukuki tanımı yapılacak. Varlıkların ihraç, dağıtım ve alım satımını yapanların uyacakları kurallar belirlenecek.

RUHSATSIZ SİLAHA AĞIR CEZA

Mayıs ayında, yaklaşık 30 madde olması beklenen İçişleri Bakanlığı ile ilgili kanun teklifinin Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor. Teklif ile "vahim silah" olarak adlandırılan "otomatik silahların" tüm parçaları artık ruhsata tabii olacak. Böylece bu silah parçalarının ayrı ayrı temin edilip sonrasında birleştirilmesi engellenecek. Ruhsatsız silahta cezalar da artacak.

9. YARGI PAKETİ MECLİS'E GELECEK

Mayıs ayında 9'uncu yargı paketinin de Meclis gündeminde olması planlanıyor. Pakette özellikle cezasızlık algısının kırılmasına yönelik düzenlemeler olacak.

SEÇİM SONRASI İLK GRUP TOPLANTILARI

TBMM’de bu hafta siyasi partilerin grup toplantısı da yapılacak. Liderler, seçim sonrası ilk kez milletvekillerine seslenecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 17 Nisan’daki AK Parti grubunda konuşacak.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.