İsmet TAŞ

İsmet TAŞ

Tüneller Savaşı

Tüneller Savaşı

Hepinizin bildiği gibi,  yer altında değişik maksatlarla kazılan tüneller, tarih boyunca insanlar tarafından farklı maksatlarla kullanılmıştır. Tünellerin, mezar evleri, su kanalları, depo, sığınma, savunma, korunma, saldırı, gizlenme, askeri veya ekonomik amaçlı vs. şeklinde kullanıldıklarını görürüz. Ancak en etkili şekilde kullanımı,saldırı ve savunma amaçlı olarak  savaşlarda gündeme gelmiştir.  Zamanımızda da en ileri düzeyde gündemdeki yerini korumaktadır. 
    Tüneller konusunda, tarihi binlerce yıl evveline dayanan İstanbul,  dünyanın en başta gelen şehirlerinden biridir. Bir çok araştırmacıya konu olmuş bu tünellerin birçoğu tuğlarla veya betonlarla kapatılmış, gizemlilikleri zamanımızda bile merak konusu olmuştur. 
     Bununla birlikte  tüneller, insanlık tarihi kadar eskidir.  Ancak askeri anlamda en mükemmel şekilde kullanan Türk-İslam Devletleri olmuştur. Özellikle Osmanlılar da.
    Osmanlı Askeri Teşkilatında geri hizmet kıtalarından biri olan, "Lağımcılar Ocağı" kurulmuştur. Lağımcılar,  yer altı tünelleri açarak kale surlarını patlatırlar veya kaleye sızarlardı.  Bu Ocak zamanla profesyonel hale gelmiş, savaşların vazgeçilmez  kıtası olmuştur.  Kalelerin alınmasında,  şehirlerin fethedilmesinde bu Ocağın son derece ciddi faydaları olmuştur. Özellikle İstanbul'un fethinde.      
    Tarihin ilerleyen zamanlarında tüneller hiçbir zaman önemini kaybetmemiş aksine daha etkili bir şekilde kullanılmaya çalışılmıştır. Örneğin, kuşatılmış  Saraybosna da, "Saraybosna Umut Tüneli", 300 bin kişinin hayatının kurtarılmasına neden olmuştur. 
    Yine Filistinliler için tünel, askeri ve ekonomik açıdan  hayat demektir. Gazze -İsrail tüneli askeri maksatla, Gazze-Mısır Tüneli, yiyecek, içeçek, ilaç vs. ekonomik maksatla kullanılıyor. Filistinlilerin askeri amaçla kullandıkları tüneller vasıtasıyla, hem İsrail askerlerinin konuşlandırdıkları yerleri patlatıyorlar, hem de İsrail'in içlerine sızarak eylem yapıyorlar.  Dolayısı ile bu tünel sistemi, Filistin-İsrail savaşında son derece önemli bir yer işgal etmektedir. 
    Tünel kazarak, savunmak, saldırmak, operasyon yapmak, hemen hemen bütün ülkelerin uyguladıkları sistem haline gelmiştir.  Çin, Japonya'ya,  Kuzey Vietnam, ABD Ordusuna, Afganistan, Ruslara karşı bu tünelleri kullanmışlardır. 
    Tarihte tünel savaşının en çarpıcı  olanlarından biri, Vietnamlıların 200 km uzunluğunda, kazdıkları tünellerle ABD ordusuna karşı verdiği mücadeledir.  Kat kat kazılan, yağmur suyundan, havalandırmaya varıncaya kadar, son derece sistemli bir şekilde yapılan, dışarıdan görülmemesi için her türlü tedbir alınan  bu   tüneller sayesinde Vietnamlılar, ABD lilere büyük kayıplar verdirerek ülkelerini teslim etmemişler, ABD ye tarihin en büyük yenilgisini tattırmışlardır . Bu savaşta elli bine yakın ABD askeri ölmüştür.
     Yine,  I. Dünya Savaşında, Alman, İngiliz, Fransız ve Avusturya'lı maden mühendisleri, orduların hizmetine  girerek tünel tekniğini kullandılar. Öyle ki, 1917  yılında, İngilizler, Alman hatlarının  gerisine 8 km lik 20 tünel açarak  buralara 600 ton patlayıcı yerleştirdiler. Eş zamanlı yapılan patlamalarla Almanlara çok büyük kayıp verdirtdiler. Almanlar yaklaşık on bin askerlerini kaybettiler. 
    Bu örnekleri çoğaltabiliriz , ancak bizi ilgilendiren en önemli kısmı, PKK lıların, hendeklerin yanı sıra,  kazmış oldukları tünellerdir.  PKK lılar her türlü saldırıdan korunmak , yaşam alanı, saldırı ve sığınma yeri oluşturmak için yerin dört metre altında tüneller açmışlar, hem kendilerini gizlemişler hem de saldırılarını buralardan yapmışlardır. O kadar muntazam tüneller inşa etmişler dir ki, tünellerde her türlü yaşam malzemesinin yanı sıra, günlerce, aylarca sığınabilecekleri yerler haline getirmişlerdir.  Hatta buralarda oluşturdukları alanlarda komuta merkezlerini kurmuşlardır. Siirt'te bulunan tüneller bu tip özellikleri olan tünellerdir. 
    Ve Afrin tünelleri... Bu tüneller, son derece ileri bir teknoloji ile yapılmış tünellerdir .  Uzmanlar bu tünellerin bir örgütün tek başına başarmasının mümkün olamayacağının altını çizmişlerdir. ABD nin bu konuda her türlü desteği verdiği her kesin birleştiği ortak noktadır. Tüneller konusunda uzman olan ABD, Vietnam da tünellere gömülerek aldığı yenilgiyi unutmamış, aynı yenilgiyi Türk Askerine tattırmak için PKK/PYD ye her türlü desteği vererek en ileri düzeyde tüneller açılmasını sağlamıştır.  
    Dağlar delik-deşik edilmiş, beton duvarlarla sağlamlaştırılmış, her türlü yaşam malzemesi konulmuş, en modern silahlarla  donatılmış, yüzlerce tuzak kurulan  birbirine bağlı tüneller,  aylarca savunma ve saldırı yapılacak şekilde planlanmıştır.   Tünel Uzmanlarını bile hayrete düşürecek şekilde yapılan bu tüneller için yıllarca hazırlık yapıldığı görülmüştür. 
    Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Karşılarında tüneller konusunda uzman ve yıllarca tünellerle savaşan bir ordu vardı. Adını tarihe altın harflerle yazdıran, TÜRK ORDUSU. Her türlü alçaklığa hazır, kahramanlık destanları yazan bir ORDU.
    Bu kez işler tersine döndü.
    VİETNAM'LILAR NASIL Kİ ABD ORDUSUNU TÜNELLERE GÖMMÜŞLERSE,  BU KEZ DE TÜRK ORDUSU,  ABDE DESTEKLİ, PKK/PYD Yİ AFRİN'İN TÜNELLERİNE GÖMDÜ. 
    Tüneller Savaşı bu güne kadar olduğu gibi bundan sonrada önemini koruyarak devam edecektir. Ama emperyal güçler her seferinde karşılarında kimlerin olduğunu unutacak ve her defasında da, Osmanlı Tokatını yiyecekler, tünelleri  başlarına geçirilecektir. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
SON YAZILAR