Yeni kanser türü keşfedildi: Virüs gibi hızla yayılıyor

Yeni kanser türü keşfedildi: Virüs gibi hızla yayılıyor

Bilim insanları, kabuklu deniz hayvanları arasında virüs gibi yayılan bir kanser türü keşfettiler. Bulaşıcı tümör hücreleri, mikroskobik bakteriler gibi suda serbestçe yüzüp çoğalabiliyor.

Bilim insanları tarafından keşfedilen ve virüs gibi yayılan kanser türü, suda yaşayan canlılarda bulunuyor. Geçen hafta yayınlanan bir araştırmanın sonucuna göre yüzyıllardır kabuklu deniz hayvanları arasında sessizce yayılan, lösemi benzeri eski bir kanser türünün iki versiyonu tespit edildi. Bu yayılma şekli, sınırlı sayıda hayvan türünde görülüyor. Ancak kabuklu deniz hayvanlarında yapılan son keşif, insanlar için tehlike barındıran birçok kanser türünün var olabileceğini ortaya çıkardı.

LÖSEMİ BENZERİ KANSER TÜRÜ

Bilim insanlarına göre, kanserler sadece son derece nadir durumlarda insanlara geçebiliyor. Örneğin, hamilelik sırasında annelerin bebeklerine kanser bulaştırabildiği vakaların yaşandığı biliniyor. Geçen hafta yayınlanan bir araştırmada da yüzyıllardır kabuklu deniz hayvanları arasında sessizce yayılan, lösemi benzeri eski bir kanser türünün iki çeşidi keşfedildi.

Birleşik Krallık’taki Wellcome Sanger Enstitüsü’nden biyolog Dr. Adrian Baez-Ortega liderliğindeki ​​araştırmacılar, tüm kanser hücrelerinin DNA’sına ek olarak onları barındıran hayvanların da haritasını çıkararak, 2000’ler boyunca meydana gelen yüzbinlerce genetik mutasyon tespit edildi. Göze çarpan bir kanser türünün, solungaçlardan giren ve yumuşakçanın dolaşım sistemi boyunca yayılan çift kabuklu bulaşıcı neoplazi (BTN) olduğu saptandı.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.