1 günle 17 yıl uçurum: EMADDER Kademeli Emeklilik Sistemini anlattı

1 günle 17 yıl uçurum: EMADDER Kademeli Emeklilik Sistemini anlattı

Emeklilikte Adalet Derneği Başkanı Mihriban Uğurlu, Kademeli Emeklilik Sistemi hakkında bilgi verdi. Uğurlu, 4,5 milyon kişinin mağduriyet yaşadığını belirterek, “SGK’nın aktüeryal dengesi bozulmayacak. Sisteme bir kerede birçok insan girmeyecek” dedi.

3 Mart 2023’te çıkan EYT yasası ile 8 Eylül 1999 ve öncesi sigorta girişi olan kadınlar 38, erkekler ise 43 yaşında emeklilik hakkı elde etti. Fakat çıkan yasayla birlikte 4 buçuk milyon kişi de mağduriyet yaşadı. Sigorta girişi 9 Eylül 1999 ve sonrası olan vatandaşlar akranlarından farklı olarak; 1 gün,1 ay ve 1 yıl ile kadınlarda 17, erkeklerde ise 20 yıl daha fazla çalışmak durumunda kaldı. Konu ile ilgili Kademeli Emeklilik Sistemini savunan Emeklilikte Adalet Derneği Başkanı Mihriban Uğurlu, seçim öncesi meclis gündemine girmesini beklediklerini aktararak, “SGK’nın aktüeryal dengesi bozulmayacak. Sisteme bir kere de birçok insan girmeyecek” dedi.

faaliyere.jpg

UÇURUM FARK OLDU

Emeklilikte Adalet Derneği Başkanı Mihriban Uğurlu gazetemize yaptığı açıklamada, “Bu sorunun özü 3 Mart’ta çıkarılan 7438 sayılı EYT yasasının eksik çıktığını düşünüyoruz. Çünkü 8 Eylül 1999 tarihinden öncesi çalışan kadınlar 38, erkekler 43 yaşında emekli olabilme şansını elde ettiler. Ama 9 Eylül 1999 sonrası işe girenler, bu akranlarından daha çok prim ve hizmet süresi olmasına rağmen 58-60 yaşında emekliliğine hükmedildi. Yani akranlar arasında 1 güne, 17-20 yıl uçurum bir fark oluştu. Bu da Anayasanın 10’uncu ilkesi olan eşitlik ilkesine, eşit vatandaşlık ilkesine ve sosyal çalışma barışı ilkesine aykırı bir durum oluşturdu. Mağduriyetimiz böyle doğdu” şeklinde konuştu.

emadder1.jpg

BASAMAK BASAMAK OLACAK

Kademeli emeklilik sistemini kısaca anlatan Mihriban Uğurlu, “Örneğin, EYT’nin erkeklerde bittiği yaş olan 43 yaşından itibaren her yıla bir sene gelecek şekilde basamaklı bir kademe ile ilerlemesi. Böylelikle SGK’nın aktüeryal dengesi bozulmayacak. Sisteme bir kere de birçok insan girmeyecek. Yani 2000 girişli 44, 2001 girişli 45, 2002 girişli 46 yaşında emekli olacak” ifadelerini kullandı.

faaliyet23.jpg

SEÇİMDEN ÖNCE GELEBİLİR

Mihriban Uğurlu, talepleri ile ilgili sürekli meclisle görüşmeler yaptıklarını ve 1999-2008 arası yaklaşık 4 buçuk milyon kişinin bu konuda mağduriyet yaşadığını söyledi. Uğurlu, “3 parti bununla ilgili kanun teklifi verdi. Birçok vekilin desteğini aldık. Seçim öncesi bu konuyla ilgili bir adım atılmasını bekliyorum. Ocak sonu ile ayı ortasına kadar bir açıklama geleceğini düşünüyorum. Kulis bilgileri bunun görmezden gelinmeyeceği, seçim öncesi olduğu için bu konuya değinileceğini duyduk” şeklinde sözlerini sürdürdü.

faaliyet.jpg

İSTANBUL VE ANKARA’DA TOPLANILACAK

Uğurlu, “81 ilde bu konuya yapılandık. Hemen hemen bütün illerde stand ve broşür dağıtım çalışmalarımız oluyor. 2 miting yaptık. 21 Ocak’ta da 3’üncü büyük İstanbul Mitingimizi gerçekleştireceğiz. Şubat ayında da Ankara’da Adalet konferansı adıyla konferans gerçekleşecek. Sürekli sahada görev alıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum