10 liranın arka yüzünde resmi bulunan matematikçi kimdir? 10 liranın arkasında kim var? 24 Aralık HADİ ipucu sorusu

10 liranın arka yüzünde resmi bulunan matematikçi kimdir? 10 liranın arkasında kim var? 24 Aralık HADİ ipucu sorusu

Mobil bilgi yarışması HADİ bu akşam 21.30'da! Ödül 70.000 TL! 24 Aralık Hadi ipucu sorusu ve cevabı! 24 Aralık HADİ 21:30 ipucu: 10 liranın arka yüzünde resmi bulunan matematikçi kimdir? 10 liranın arkasında kim var? İşte cevap!

Hadi bu akşam 70.000 TL ödüllü yarışması ile 21.30'da!

"Dünya matematik literatüründeki "Arf Sabiti", "Arf Halkaları" ve "Arf Kapanışları" terimleri ülkemizden çıkmıştır. Bugünkü ipucumuz bu terimleri matematik dünyasına kazandıran değerli bir bilim insanı ile alakalı." 10 TL'nin arkasında hangi matematikçinin resmi vardır? 10 liranın arkasında kim var? İşte cevap!

24 Aralık Hadi 21.30 ipucu sorusu: 10 liranın arka yüzünde resmi bulunan matematikçi kimdir? 

CEVAP: CAHİT ARF

10 Türk Lirası'nın arkasında Ord. Prof. Dr. Cahit Arf'ın portresi ve Cahit Arf'ın "Arf Değişmez"inden alınan bir bölümün yanı sıra "aritmetik diziler, sayılar, abaküs ve bilgisayar teknolojisinin temeli olan ikili sayı sistemini (binary) ifade eden rakamlar bulunmaktadır.

10 lira ile ilgili görsel sonucu

10 Türk Lirası'nın arka yüzünde bulunan dünyaca ünlü matematikçi Ord. Prof. Dr. Cahit ARF kimdir?

11 Ekim 1910 Selanik doğumlu olan Ordinaryus Profesör Doktor Cahit Arf, dünya çapında ünlü matematikçi ve fizik bilimcidir.

Cahit Arf iki yaşındayken ailesiyle birlikte Balkan Savaşları sebebi ile İstanbul'a geldi. Dört yaşındayken okula başlayan Cahit Arf 1919 senesinde ailesiyle birlikte Ankara'ya taşındı. Burada da fazla duramayan Cahit Arf ve ailesi tekrar İstanbul'a oradan da İzmir'e göç etti.

10 Türk Lirası'nın arka yüzeyinde resmi bulunan Ordinaryus Profesör Doktor Cahit Arf, matematik literatürüne "Arf Halkaları", "Arf Kapanışları" ve "Arf Sabiti" kavramlarının yanı sıra doktorasını Almanya'da yaparken tanıştığı Alman matematikçi Hasse ile birlikte geliştirdiği "Hasse Arf Teoremi" olarak anılan teoremleri kazandırmıştır.

1943 yılında Profesör, 1955 yılında ise Ordinaryus Profesör olmuştur. 1963 senesinde emekli olduktan sonra bir yıl Robert Koleji'nde ders verdikten sonra, ABD'de Princeton Yüksek Araştırma Enstitüsü'nde ve California Üniversitesi'nde çalışmıştır. ODTÜ Matematik Bölümü'nde 1967'den 1980'e kadar öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. 

Türkiye'nin Einstein'ı olarak kabul edilen Cahit Arf;

1948'de İnönü Ödülü, 1974'de TÜBİTAK Bilim Ödülü, 1980'de İTÜ ve KTÜ Onur Doktorası, 1981'de ODTÜ Onur Doktorası almıştır.

Genç yaşta Mainz Akademisi Muhabir Üyeliğine seçilen Cahit Arf, Türkiye'nin şimdiye kadar gelip geçmiş en önemli matematikçisidir.

Matematiği bir meslek dalı olarak değil bir yaşam tarzı olarak gören Ord. Prof. Dr. Cahit ARF 26 Aralık 1997 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.

Ord. Prof. Dr. Cahit ARF'ın fotoğrafı:

Ä°lgili resim


Hadi müdavimleri, 24 Aralık Hadi, 24 Aralık Hadi ipucu nedir, 24 Aralık Hadi ipucu sorusu, 24 Aralık Hadi ipucu sorusu nedir? 24 Aralık Hadi ipucu sorusu yayınlandı mı? Hadi 24 Aralık ipucu sorusu ne zaman yayınlanacak? diye merak ediyor.. 24 Aralık Hadi 21:30 ipucu sorusu yayınlandı! İşte Hadi yarışmacılarının beklediği Hadi 24 Aralık ipucu sorusu ve cevabı!

HADİ NEDİR?

Son zamanların en çok ilgi gören ve gerçek para dağıtan Hadi, canlı yayınlanan bir mobil bilgi yarışmasıdır.

Türkiye'nin önde gelen GSM operatörlerinden biri olan Turkcell'in geliştirdiği Hadi mobil uygulaması üzerinden  oynanan bu bilgi yarışmasını oynamak isteyen kişiler, Hadi uygulamasını cep telefonlarına indirerek oynayabilirler.

Cep telefonlarının işletim sistemi Android olan kullanıcılar Google Play Store'da, iOS olan kullanıcılar ise App Store'da "Hadi" diye aratmaları halinde uygulamayı bularak bu heyecana dahil olabilir.

Binlerce insanın para kazanmak için Hadi uygulamasından oynadığı bu bilgi yarışması hafta içi her gün 12.30 ve 20.30'da hafta sonu ise sadece 20.30'da yayınlanıyor.

HADİ İPUCU SORUSU NEDİR?

Yarışmalardan önce Hadi yetkilileri, yarışmacılarına jest yaparak yarışmada sorulacak olan bir sorunun ipucunu veriyor. Hadi yarışmacıları da bu ipucu sorusunu ve cevabını merak ediyor.

Hadi ipucu soruları, yarışmacılara 12 soruluk yarışmada çok kritik anlarda büyük avantaj sağlayarak binlerce rakibinin önüne geçmesine ve yarışmacıların büyük ödüle bir adım daha yaklaşmasına yardımcı oluyor.

24 Aralık Hadi, 24 Aralık Hadi ipucu, 24 Aralık Hadi ipucu sorusu, 24 Aralık Hadi 21:30 ipucu sorusu, 24 Aralık Hadi 21:30 ipucu cevabı

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.