17 Ağustos depreminin üzerinden 27 yıl geçti: 03.02’de Marmara’da hayat durdu

17 Ağustos depreminin üzerinden 27 yıl geçti: 03.02’de Marmara’da hayat durdu

Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde 17 Ağustos 1999’da saat 03.02’de meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem, Marmara Bölgesi’nde büyük yıkıma yol açtı. Resmi verilere göre 18 bin 373 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 50 bin kişi yaralandı.

17 Ağustos 1999’da saat 03.02’de meydana gelen Marmara Depremi, Türkiye’nin yakın tarihindeki en ağır doğal afetlerden biri olarak kayıtlara geçti. Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki deprem, başta Kocaeli olmak üzere Sakarya, Düzce, İstanbul, Yalova ve Bolu’da ağır yıkıma neden oldu.

Depremin gece saatlerinde gerçekleşmesi, insanların büyük bölümünün evlerinde uyuduğu sırada yakalanmasına yol açtı. Sarsıntıyla birlikte çok sayıda bina çökerken, enkaz altında kalan vatandaşlara ulaşmak için arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Kentlerde elektrik, su ve iletişim altyapısında da ciddi hasarlar meydana geldi.

agustos-depremi-2.jpg

18 BİN 373 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Resmi rakamlara göre Marmara Depremi'nde 18 bin 373 kişi yaşamını yitirdi. Yaklaşık 50 bin kişi yaralandı. Kocaeli, Sakarya, Düzce, İstanbul, Yalova ve Bolu’da 375 bin civarında yapı depremden etkilendi.

Günler boyunca enkaz başında arama kurtarma ekipleri, güvenlik güçleri, sağlık personeli ve gönüllüler görev yaptı. Türkiye’nin farklı bölgelerinden ekipler afet bölgesine sevk edilirken, vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanması için yardım kampanyaları düzenlendi.

agustos-depremi-3.jpg

TÜRKİYE DEPREM GERÇEĞİYLE YÜZLEŞTİ

17 Ağustos Depremi sonrasında Türkiye’de afet yönetimi, yapı güvenliği ve deprem hazırlıkları konusunda kapsamlı çalışmalar gündeme geldi. Deprem yönetmelikleri yeniden ele alınırken, yapıların depreme dayanıklılığının artırılması için mevzuat değişiklikleri yapıldı.

2000 yılında kurulan Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğünün ardından 2009’da Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) oluşturuldu. Kurumun kurulmasıyla afet ve acil durumlara müdahale konusunda merkezi bir koordinasyon yapısı oluşturuldu.

agustos-depremi-4.jpg

Deprem sonrasında zorunlu deprem sigortası uygulaması da hayata geçirildi. Yapı denetim sisteminin güçlendirilmesi, riskli binaların tespit edilmesi ve kentsel dönüşüm çalışmaları da afet politikalarının önemli başlıkları arasında yer aldı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.