2 asırlık bayram geleneği: Kurban parçalarından kostüm yapıp insanları korkutuyorlar

2 asırlık bayram geleneği: Kurban parçalarından kostüm yapıp insanları korkutuyorlar

Bursa'da 200 yıldır süren 'Alabaş geleneği' bu yılda sürdü. Kurban bayramında kesilen hayvanların parçalarından kostüm yapılıp çevredeki kişilerin korkutulduğu etkinliğe katılım her geçen yıl artıyor.

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde Kurban bayramında kesilen hayvanların parçalarından yapılan kostümleri giyip, çevredekileri korkutan kişiler, bu yıl da 'Alabaş geleneğini' sürdürüp, Osmanlı dönemindeki 'Deliler' birliğini andı.

200 YILDIR SÜREN GELENEK

Osmanlı Devleti döneminde kara ordusunda görevli, 'Deli' adı verilen süvarilerden oluşan, üstün cesaretleri ve farklı giyinme şekilleri ile dikkat çeken Alabaş'lar, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine 36 kilometre uzaklıktaki kırsal Şehriman Mahallesi'nde, her Kurban Bayramı'nın 2'nci günü yapılan şenlikle anılıyor. 'Deliler' birliğinin anıldığı şenlik, 200 yıldır sürdürülüyor.

alabas-1.jpg

250 kişinin yaşadığı ve 80 haneden oluşan mahallede; özellikle gençler, kestikleri hayvanların deri, kelle, kuyruk, boynuz ve kemiklerini kostüme dönüştürüp, yüzlerine maske geçirip, meydanda toplanarak çevredekileri korkutuyor.

DAVETLİ SAYISI HER YIL ARTIYOR

Bu yıl yapılan şenliğe; siyasi parti temsilcileri, STK yöneticileri ve çevre mahallelerden gelenler ile birlikte toplamda 500 kişi katıldı. Etli yemeklerin ikram edildiği şenlikte; 8 genç, kurban derisinden oluşturulan özel kıyafetleri giyip, gösteri yaptı. Şenlikte konuşan Şehriman Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma derneği Başkanı Bilal Aydemir, "En az 200 yıldır devam eden bu etkinliğimizi, bundan sonra da sürdüreceğiz. Bu yılki, 'Alabaş geleneği' bayağı ilgi gördü. Gelen davetlilerin sayısı, her yıl artıyor" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.