2026 asgari ücreti için ilk komisyon toplantısı yapılacak
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2026 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirlemek amacıyla ilk toplantısını gerçekleştiriyor. Takvim oluşturulacak ve kararın 31 Aralık’a kadar açıklanması hedefleniyor.
Yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan, toplumun genelini ise dolaylı olarak ilgilendiren asgari ücret belirleme süreci başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde bir araya gelecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2026 yılında yürürlüğe girecek yeni ücretin belirlenmesi için çalışmalarına başlıyor. Bakan Vedat Işıkhan, asgari ücretin çalışma hayatının temel ücret göstergesi olduğunu vurgularken, tarafların sosyal diyalog çerçevesinde uzlaşmasını öncelikli hedef olarak belirledi.
TOPLANTILARDA TAKVİM VE EKONOMİK VERİLER ELE ALINACAK
İlk oturumda sürecin işleyişi ve toplantı takvimi oluşturulacak. Komisyon, devam eden görüşmelerde ekonomik veriler, analizler ve tarafların beklentilerini masaya yatıracak. Çalışmaların tamamlanmasının ardından karar oy çokluğuyla alınacak ve yeni ücret 31 Aralık tarihine kadar kamuoyuna duyurulacak. Belirlenecek rakam, 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe girecek.
ASGARİ ÜCRETİN MEVCUT DURUMU
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan toplam 15 üyeyle faaliyet gösteriyor. Komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıyor ve oy çokluğuyla karar veriyor. Eşit oy durumunda başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu geçerli sayılıyor. Hâlihazırda net asgari ücret 22 bin 104 lira, brüt asgari ücret 26 bin 5 lira 50 kuruş olarak uygulanıyor. İşverene toplam maliyeti ise 30 bin 556 lira 46 kuruşu buluyor; bunun 4 bin 30 lira 85 kuruşu sosyal güvenlik primi, 520 lira 11 kuruşu işveren işsizlik sigorta fonu olarak ödeniyor.
Asgari ücret görüşmeleri, Aralık ayı boyunca planlanan toplantılarla devam edecek ve ekonomik göstergeler ile tarafların talepleri doğrultusunda nihai rakam belirlenecek.
Kaynak:HABER MERKEZİ / TRT HABER

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.