2030’a kadar yenilenebilir enerji zirve yapacak: Tek bir şartla

2030’a kadar yenilenebilir enerji zirve yapacak: Tek bir şartla

Uluslararası Enerji Ajansı Dünya Enerji Görünümü 2023 raporunu yayınladı. Raporda dünya genelindeki hükümetlerin enerji politikalarının devamı halinde yenilenebilir enerji kullanımı zirve yapacak.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporuna göre enerji dünyasında 2030 yılına kadar büyük değişim öngörülüyor. Raporda 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kullanımı zirve yaparken; fosil yakıtlarda düşüş bekleniyor.

foto1-001.gif

Uluslararası Enerji Ajansı’nın Dünya Enerji Görünümü 2023 raporuna göre; hükümetlerin günümüzdeki enerji politikalarının devamı halinde 2030 yılına kadar güneş enerjisi kullanımı zirve yaparken, kömür, petrol ve gaz için talep düşecek. Raporda dikkat çeken diğer önemli ayrıntılar ise yollarda günümüzdekinden 10 kat daha fazla elektrikli otomobiller görüleceği ve küresel ısınmanın önüne geçebilmek için daha güçlü tedbirler alınması gerekecek.

foto.gif

GÜNEŞ ENERJİSİ İN, KÖMÜR PETROL OUT

Uluslararası Enerji Ajansı’nın Dünya Enerji Görünümü 2023 raporundan başlıklar şu şekilde;

• Dünya çapında yollarda neredeyse 10 kat daha fazla elektrikli otomobil olacak.

• Solar paneller, şu anda tüm ABD elektrik sisteminin ürettiğinden daha fazla elektrik üretecek.

• On yılın sonunda, dünyanın yılda 1200 gigawatt'tan (GW) fazla güneş paneli üretim kapasitesine sahip olacağı, ancak 2030'da sadece 500 GW'lık bir üretim gerçekleştireceği öngörülüyor.

• Yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel elektrik kaynakları arasındaki payı yüzde 50'ye yaklaşacak. Yenilenebilir enerjinin payı bugün yüzde 30 civarında.

• Yenilenebilir enerji kaynakları, yeni eklenecek enerji üretim kapasitesinin yüzde 80'ine katkıda bulunacak ve güneş enerjisi tek başına bu genişlemenin yarısından fazlasını oluşturacak.

• Isı pompaları ve diğer elektrikli ısıtma sistemleri dünya genelinde fosil yakıtlı kazanları geride bırakacak.

• Yeni açık deniz rüzgar projelerine, yeni kömür ve gaz santrallerinden üç kat daha fazla yatırım yapılacak.

• Fosil yakıtların küresel enerji arzındaki on yıllardır yüzde 80 civarında seyreden payı 2030 yılına kadar yüzde 73'e düşecek.

• Küresel enerji kaynaklı karbondioksit emisyonları 2025'e kadar zirve yapacak.

foto3-001.gif

TEK BİR ŞARTLA

Raporda yer alan notlara göre dünya genelinde 2030 yılına kadar yenilebilir enerjiye geçişin zirveye çıkabilmesi için hükümetlerin ulusal enerji ve iklim politikalarını yerine getirmesi gerekirken; bununla birlikte küresel ısınmanın önüne geçmek için daha ciddi önlemlere ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.