4 gün mesai yaygınlaşıyor: Türkiye'de 2 sektör ön planda

4 gün mesai yaygınlaşıyor: Türkiye'de 2 sektör ön planda

Haftada 4 gün mesai 3 gün izin sistemi dünya gündemindeki yerini koruyor. Türkiye'de de ilk denemeleri yapılan sistem yaygınlaşmaya başladı. Şu an için 1 şirkette uygulanan sistemin 2 sektör için uygun olduğu ifade edildi. İşte detaylar...

Dünya genelinde giderek yaygınlaşmaya başlayan haftada 4 gün mesai 3 gün izin sistemi, Türkiye'de de gündemde. Şu an için yalnızca 1 şirket tarafından uygulanan sistemin giderek daha da yaygın hale gelmesi bekleniyor. Uzmanlar, bu sistem için yalnızca iki sektörün uygun olduğunu belirtiyor. Peki, hangi sektörler 4 gün mesai 3 gün izin sistemine uygun? İşte detaylar...

foto.jpg

3 GÜN İZİN VERİMİ ARTIRDI

Haftada 4 gün mesai 3 gün izin sistemine geçen şirketin çalışanların veriminin arttığı öğrenildi. Çalışanlarla yapılan ankete göre, 4 günlük çalışmanın çalışan bağlılığını, üretkenliğini, motivasyonunu ve iş-yaşam dengesini yüzde 85'in üzerinde artırdığı tespit edildi.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, Milliyet gazetesine verdiği röportajda 4 gün mesai 3 gün izin sistemine Türkiye'de yalnızca iki sektörün uygun olduğunu söyledi. Bayram, teknoloji ve hizmet sektörünün 4 gün mesai için uygun olduğunu ifade etti.

mesai.jpg

O SEKTÖRDE 3 GÜN İZİN ZOR

Bayram, "Türkiye’de yaygınlaşabilmesi için özellikle teknoloji sektöründe buna ilişkin bir adım atılabilir. Cuma günleri trafik azalıyor. Bunun nedeni hizmet sektöründe çalışanların evlerden çalışabilmesidir. Çalışanlar uzaktan, evden çalışmak sureti ile işlerini halledebilir hale geldiler. Şu anda 4 günlük çalışma modeli hizmet sektöründe uygulanabilir. Bunu uygulayan firmalara ekstra teşvik verilmesi gerekir. Özellikle sanayi kesimi için şu anda 4 günlük mesai uygulanması oldukça zor gözüküyor" dedi.

TÜRKİYE'DE HANGİ ŞİRKET BU SİSTEME GEÇTİ?

Türkiye'de 4 gün mesai 3 gün izin sistemini uygulayan ilk şirket Aksa Akrilik oldu. Şirket, haftada 4 gün mesai uygulaması başlattı. Şirketin, 4 gün mesaiye geçerken çalışanların maaşlarını veya sosyal haklarını değiştirmediği de öğrenildi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.