ABD dezenformasyonla mücadele ofisini kapatıyor
ABD Dışişleri Bakanlığı, yabancı bilgi manipülasyonu ve dezenformasyonla mücadele için kurulan ve yıllık 50 milyon doları aşan maliyetiyle dikkat çeken ofisin kapatıldığını açıkladı. Karar, ifade özgürlüğü tartışmalarını beraberinde getirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, yabancı bilgi manipülasyonu ve dezenformasyonla mücadele için kurulan ve yıllık 50 milyon doları aşan maliyetiyle dikkat çeken ofisin kapatıldığını açıkladı. Karar, ifade özgürlüğü tartışmalarını beraberinde getirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığından, önceki adı Küresel Etkileşim Merkezi (GEC) olan "Yabancı Bilgi Manipülasyonu ve Müdahalesiyle Mücadele" Ofisine ilişkin açıklama yapıldı.
Dezenformasyonla mücadele ofisinin ABD halkına maliyetinin yıllık yaklaşık 50 milyon doları aştığı belirtilen açıklamada, bu birimin artık faal olmayacağı kaydedildi.
Bu birimin "ABD vatandaşlarını sansürlemek için" kullanıldığı savunulan açıklamada, "İfade özgürlüğü, her zaman ABD vatandaşlığının temeli olmuştur." ifadesi kullanıldı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da açıklamasında ofise benzer suçlamalar yönelterek, "ABD vatandaşlarının ifade özgürlüğünün korunmasının" her yönetimin sorumluluğu olduğunu belirtti.
"TEK TARAFLI SİLAHSIZLANDIRMA"
Medyada ofisin kapatılması, Dışişleri Bakanlığının yabancı hükümetler tarafından "sofistike" şekilde yürütülen dezenformasyon kampanyalarına karşı koymasını güçleştireceği yorumlarına neden oldu.
Eski GEC Özel Temsilcisi ve Koordinatörü James Rubin ise bu hamleyi "tek taraflı silahsızlandırmaya" benzeterek, "Rus ve Çin istihbarat savaşında gardımızı indirirsek bu, yalnızca onların avantajına olur." ifadesini kullandı.
"YABANCI BİLGİ MANİPÜLASYONU VE MÜDAHALESİYLE MÜCADELE" OFİSİ
2011'de "terörle mücadele" amacıyla kurulan bu birimin, eski ABD Başkanı Barack Obama yönetimiyle "yabancı propaganda ve dezenformasyonun" takibi konusunda yetkileri genişletilmişti.
Daha sonra "Küresel Etkileşim Merkezi (GEC)" adını alan birim, Senato tarafından Aralık 2024'te süresinin uzatılmaması nedeniyle yeni adıyla tekrar organize edilmişti.
Guardian'ın haberine göre, aktif olduğu dönemde GEC tarafından, "deepfake"lerin tespiti için yapay zeka modelleri oluşturulmasının yanı sıra "Rus ve Çin propagandalarına" yönelik raporlar yayımlanmıştı.
Dışişleri Bakanlığının aksi görüşüne rağmen bu birimin "iç işlere" müdahale ettiği eleştirilerinde bulunulmuştu.
Öte yandan, bazı Demokrat ve Cumhuriyetçi partililer ise birimin "Rus, İran ve Çin dezenformasyonuyla" mücadele konusunda çok önemli rol oynadığı görüşünde olduklarını açıklamıştı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.