ABD tahtından olacak: Nükleer enerjide liderlik el değiştirebilir

ABD tahtından olacak: Nükleer enerjide liderlik el değiştirebilir

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından açıklanan verilere göre Çin, nükleer enerji alanındaki yatırımlarıyla dünya liderliği için hızla ilerliyor. Güney Asya ülkesi geçtiğimiz on yıl içinde mevcut kapasitesine 37 nükleer reaktör daha ekledi.

Toplamda 55 reaktöre ulaşan Çin, 93 reaktörlü ABD'yi takipte. ABD son on yılda yalnızca 2 yeni nükleer reaktör açtı.

2-003.jpg

ÇİN HIZLA BÜYÜYOR

Çin'in inşa aşamasında olan 22 nükleer reaktörü, ülkeyi nükleer enerji konusunda küresel liderliğe adım adım yaklaştırıyor.

Nükleer enerji sahasındaki büyük atılım, Batı ülkelerindeki duraklama ile karşılaştırıldığında daha da dikkat çekiyor.

Batılı ülkelerde nükleer reaktörlerin inşası uzun yıllar alıyor ve sıkı düzenlemelere tabi tutuluyor. Ancak Çin, devletin enerji şirketlerine sunduğu uygun krediler, arazi ve lisans avantajları ile sektörü hızla büyütüyor.

3-002.jpg

DEVLET KOL KANAT GERİYOR

Çin hükümeti enerji şirketlerine verdiği tarife garantisi adı verilen sübvansiyonlarla birlikte nükleer enerji fiyatlarını düşürmeyi başarmış durumda. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, ABD'de 105 $/Mwh ve AB'de 160 $/Mwh olan nükleer enerji fiyatlarına karşılık, Çin'de fiyatlar yaklaşık 70 $/Mwh seviyelerine çekildi.

1-002.jpg

DENGELER DEĞİŞECEK

Çin'in büyük dominasyonu sadece enerji ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayacak, aynı zamanda küresel enerji dengelerini de şekillendirecek gibi görünüyor.

Nükleer enerji sahasındaki liderlik mücadelesinde Çin'in ABD'yi geride bırakması, uluslararası arenadaki dengeleri kökten değiştirebilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.