AIDS KONUSUNDA FARKINDALIK ARTIRILMALI

AIDS KONUSUNDA FARKINDALIK ARTIRILMALI

Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, Dünya AIDS Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, “Bizim sorunumuz AIDS konusundaki farkındalığın artırılması bu konuda eğitim ve bilgilendirme toplantıları yap

ZAFER DENİZ / HABERVAKTİM

Hacettepe Üniversitesi’nin Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) ve Dünya Sağlık Örgütü İşbirliğiyle 1 Aralık Dünya AIDS günü etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Serhat Ünal, dünyada 39 milyon civarında AIDS vakası bulunduğunu belirterek, son 1 yıl içerisinde 2 milyon yeni vaka ile 2 milyon ölüm olduğunu ifade etti. 

Prof. Dr. Ünal, 2014 sonu itibariyle dünyada AIDS vakalarında bir azalma görülürken Türkiye’nin içinde bulunduğu Doğu Avrupa ülkelerinde ciddi bir artış olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Ünal, Tüm Avrupa kıtası dikkate alındığında 146 bin yeni vaka olduğunu belirterek, “Bu artışın nerede olduğuna  bakıldığında bizim içinde bulunduğumuz Doğu Avrupa’da, Türkiye ve bizim kuzeyimizdeki  Ukrayna, Rusya gibi ülkelerde ciddi bir artış var. Son on yıl içinde bu bölgedeki artış yüzde 500 civarında. Türkiye’de de bir artış söz konusu. 2014 sonu itibariyle 10 bin civarında bir artış var. Bu rakamlar incelendiğinde özellikle 15-25 aralığında bir artış görülüyor” diye konuştu.

Türkiye’nin AIDS’le mücadelede önemli çalışmalar yaptığını ifade eden Prof. Dr. Ünal, “1996’dan beri Ulusal AIDS Komisyonu çalışmalarını yürütüyor. Hacettepe Üniversitesi bunun üyesidir. Çalışmalara başından beri katkıda bulunmaktadır” dedi.

FARKINDALIK ARTIRILMALI, TESTLER YAYGINLAŞTIRILMALI

Prof. Dr. Ünal, tıbbi yönden bakıldığında sorunun hastalığın teşhis edilebilmesi olduğuna dikkat çekerek, “Bu konuda farkındalık artırılmalı. Vatandaş müracaat edecek, tanı konacak. Hastalık teşhis edildikten sonra tedavi ve takip eden merkezler var. Bizim sorunumuz AIDS konusundaki farkındalığın artırılması bu konuda eğitim ve bilgilendirme toplantıları yapılmalı, testler yaygınlaştırılmalı” diye konuştu.

Türkiye’de yılda 8 milyon test yapıldığını ancak bunun önemli kısmının hastanede ameliyat olacak kişilere uygulandığını ifade ederek,  bu testlerin risk altında bulunan kişilere yapılması gerektiğini kaydetti. Prof. Ünal, bu testlerin riskli gruplara yaygınlaştırılmasıyla erken tanı koymanın ve düzgün tedavi vermenin  mümkün olacağını sözlerine ekledi.

AIDS TEDAVİSİNDE ÜLKELER MALİ DESTEK SAĞLAMALI

Toplantıda konuşan Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Pavel  Ursu, Türkiye’de mülteci popülasyonu olduğuna dikkat çekerek, anahtar popülasyonların tedaviye ve test imkanlarına erişimin tanınmasının önemine değindi.  Bu hizmetlerin tüm nüfusa sunulmasının da gerekliliğini ifade eden Ursu, anahtar popülasyonlarda geç tanının ele alınması ve buna  odaklanılması gerektiğini belirtti. Önleme programlarının geç tanı kadar önemli olduğunu ve yeterli sayıda insana ulaşmadığına dikkat çekerek, AIDS tedavisinde ülkelerin sürdürülebilir mali desteği sağlamaları gerektiğini söyledi. Toplumda farkındalığın artırılmasının önemine değinen Ursu, damgalanmanın giderilmesine yönelik adımların atılması gerektiğini dile getirdi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.