Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi Rekor Kırıyor

Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi Rekor Kırıyor

Mamak Belediyesince 7 ay önce hizmete açılan Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi, kısa sürede ziyaretçi akınına uğradı. Uzayla ilgili merak edilen her şeyi içinde barındıran merkez Türkiye’nin dört bir yanından gelen 25 bin ziyaretçiyi ağırladı.

Mamak’ın uzaya açılan kapısı olan Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi, kapılarını basın mensuplarına açtı. Türkiye’nin gökbilim alanında en nitelikli adresi olan merkez, uzman astronomlar tarafından gezdirildi. Burada robotik kodlamadan, astronotların uzaydaki yaşamlarına, gezegenlerin oluşum süreçlerinden eski uygarlıkların bilimsel çalışmalarına kadar birçok konu hakkında bilgi verildi. Basın mensupları gökbilim merkezinde bulunan simülatörleri ve sanal gerçeklik uygulamalarını deneyerek uzayda yolculuk yapma fırsatı yaşadı.

GÖREREK EĞİTİM

_fdb0085.jpg

Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül ile Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi’nin İşletme Müdürü Volkan Tekin gezide merkezle ilgili basın mensuplarına çeşitli bilgiler verdi. Başkan Akgül, “Belediyecilik eskisi gibi yol yapmak, kaldırım yapmak değil. Çıta ciddi şekilde yükseldi. Bizim buradaki amacımız bir görsel zenginlik değil temelde eğitime destek vermek. Şimdiye kadar ezber modunda bir eğitim sistemini benimsedik Milli Eğitim Bakanlığımız biz projeye başladıktan sonra eğiterek eğitim yani yaşayarak eğitimi özellikle temel baz aldı. Bunun adımını biz burada atmış olduk” dedi.  

40 DÖNÜM ÜZERİNE KURULU

Gökbilim merkezinin maliyetiyle ilgili bilgi veren Başkan Akgül, “Maliyeti iç yapı ve çevre düzenleme ile birlikte 24 milyonu geçti. 40 dönümlük parkımız da var. Buradan kâr beklentisi gibi bir düşüncemiz yok” diye konuştu. Merkeze Türkiye’nin her yerinden ziyaretçi geldiğini kaydeden Başkan Akgül, fiyat tarifesi için ise şunları söyledi: “Mamak'tan gelen öğrencilere 10 lira, Mamak dışından gelen öğrencilere 20 lira, yetişkinler geldiğinde 49 lira. Amacımız herkesin burayı gezmesi.”

UZAY MERAKLILARINI DAVET EDİYOR

_fdb0220.jpg

Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi’nin son derece zengin bir içerikle hazırlandığını da ifade eden Akgül son olarak şunu söyledi: “Tesisimiz evreni merak eden herkesin sorularını yanıtlayacak kapasiteye sahip. Matematik, teknoloji, tarih ve mühendislik uygulamalarına olanak sağlayan Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi, astronomi ve uzay meraklılarına eşsiz bir deneyim yaşatıyor.” 

25 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi İşletme Müdürü Volkan Tekin ise Mamak’ta yapılan bu merkezin insanların özellikle çocukların ufkunu açabileceği ve kafalarındaki uzayla ilgili soruların cevabını bulabileceği önemli bir yer olduğuna dikkat çekti. Tekin, uzay merkezinin şuanda yoğun bir ziyaretçisi olduğunu belirterek önümüzdeki mayıs ayına kadar hafta içi randevuların dolu olduğunu söyledi. Tekin, geçtiğimiz mayıs ayından itibaren merkezi yaklaşık 25 bin kişinin ziyaret ettiğini bu ziyaretçiler arasında farklı şehirlerden gelen yaklaşık 10 tane belediye başkanı ve valinin bulunduğunu açıkladı. Tekin bu sayının haricinde bir de ayda 8 binden fazla öğrenciye merkezde robotik kodlama eğitimi verdiklerini belirterek, “şuan ziyaretçi rekoru kırıyoruz” dedi. 

ALİ KUŞÇU’DA SİZİ NE BEKLİYOR?

dsc_0328.jpg

Türkiye'nin gökbilim alanında kurulan Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi, 3 yaşından 100 yaşına kadar bilim meraklılarına hizmet veriyor. 2017 Mayıs ayında faaliyete geçen merkezde başta havacılık olmak üzere fizik, matematik, arkeoloji, biyoloji, kimya mühendislik branşlarında bilimsel etkinlikler yapılıyor. Bireysel ziyaret, okul gezileri, yaz kulübü, STEM eğitimleri kapsamında birçok hizmet verilen merkezde Planetaryum kule içerisine yerleştirilen son model similatörler, VR sanal gerçeklik uygulamaları ile dünyadaki örneklerinden sıyrılan uzay servisi, Robot, STEM, Kodlama, Marangoz, Elektronik Atölyeleri, topografya havuzu,  Topraksız Tarım seti ayraçları ve 5 astronomun uzay gezegenler, kara delik ve sicim teorisi anlatımlarının yanı sıra 4 bin yıl önceki gökyüzü hareketleri de incelenebiliyor. Ayrıca Planeteryum'da NASA'nın canlı bağlandığı bütün teleskoplarla irtibat kurulabiliyor.    
TEKNOLOJİYLE HAŞIR NEŞİR OLUYORLAR
Merkezde 3-18 yaş arasındaki çocuklara özel Kodlama, Robotik, Mekanik, ve Elektronik eğitimler verilerek çocuklar geleceğe hazırlanıyor. 

STEM EĞİTİMİ VERİLİYOR 

Ali Kuşçu’da gökbilim merkezi olmasının yanı sıra STEM merkezi olarak da kullanılıyor. STEM İngilizce science (bilim) technology (teknoloji) engineering (mühendislik) ve mathematics (matematik) kelimelerinin kısaltması. STEM dünyada hayal edip tasarlayan araştıran ve üreten çocuklar yetiştirmeyi hedeflemiş ve başarmış ülkelerin eğitim sistemlerinde etkin olarak kullanılmakta olan bir süreç olarak biliniyor.

KENDİ ROBOTUMUZU YAPMAYA BAŞLADIK

İsveç, Finlandiya, ABD, Kore gibi teknolojide ilerlemiş ülkelerde üretilmekte ve yaygın olarak olan Strawbees ve Quirkbot robotik kodlama eğitimi de hizmete sunuluyor. Bu birimin eğiticileri, yurtdışından getiriliyor. Çocuklar burada yazılımla çalışabilen birçok teknolojik ürün üretebiliyor. Bunların en ilginci ise mekanik el. 

UZAYI KÜRESEL PERDEDE İZLEME FIRSATI

Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi planetaryumunda ise dev teleskoplardan alınmış görüntüler ve uzayla ilgili filmler küresel bir perdede izlenebiliyor. Dijital teknoloji sayesinde yıldız ya da gök cisimleri video, müzik ve efektlerle çok zengin ve eğlenceli animasyon, bilimsel gösteriler sunuluyor.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.