Altında kota ters tepti: İhracat yüzde 30 azaldı
Hazine ve Maliye Bakanlığı işlenmemiş altın ithalatı kotasına ilişkin açıklamasını değerlendiren Mücevher İhracatçılar Birliği Başkanı Burak Yakın, “Altın ihracatımız reel bazda yüzde 30’dan fazla azaldı” dedi.
Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, 24 Mart 2023’e kadar 1 milyar 546 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu yılın aynı döneminde ise 1 milyar 353 milyon dolar ihracat yapabildik. Bu verilere göre yüzde 12,47 oranında bir azalma söz konusu. Ancak bu rakamlar doğru ama gerçek değil. Zira geçen sene onsu 1800-1900 dolar bandında olan altın bu sene uluslararası piyasalarda 2200 dolar seviyelerinde ki bu da yüzde 20 civarında bir artış anlamına geliyor. Bu veriyle entegre ettiğimizde değer olarak yüzde 12,47 olan düşüş reel olarak yüzde 30’ların üzerinde…” ifadelerini kullandı.
YÜZDE 30 AZALDI
Hazine ve Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Kota uygulamasının işlenmemiş altın ithalatını sınırlayarak cari işlemler dengesini olumlu etkilediği görülmektedir” denildi. Bakanlık, kota sonrasında sektörün hammaddeye erişiminin arttığını ve fiyat marjlarının azaldığını belirterek, önümüzdeki dönemde sektörün hammadde ihtiyacı ile ihracat ve döviz kazandırıcı faaliyette bulunan sektör aktörlerinin işlenmemiş altına erişimlerinin artırılmasının önceliklendirileceği belirtildi. Konuyu değerlendiren, Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, “Bu yılın aynı döneminde ise 1 milyar 353 milyon dolar ihracat yapabildik. Bu verilere göre yüzde 12,47 oranında bir azalma söz konusu. Ancak bu rakamlar doğru ama gerçek değil. Zira geçen sene onsu 1800-1900 dolar bandında olan altın bu sene uluslararası piyasalarda 2200 dolar seviyelerinde ki bu da yüzde 20 civarında bir artış anlamına geliyor. Bu veriyle entegre ettiğimizde değer olarak yüzde 12,47 olan düşüş reel olarak yüzde 30’ların üzerinde…” ifadelerini kullandı.
ARTIK CAZİP OLMAYABİLİRİZ
Başkan Burak Yakın, altında makasın kilogramda 6 bin doları bulduğunu mücevher ihracatçısının karının normal şartlarda kilogram başına 5 bin dolar olduğunu belirterek, “Bu da ihracat yaptığımız ama kar etmediğimizi gösteriyor” dedi. Yakın, mücevher ihracatçısının uluslararası piyasadaki rakipleriyle eşit koşullarda hammadde almasının rekabetçi olmasını sağlayacağını, aksi durumda Türkiye’nin Dubai, İtalya ve Mısır’a yatırım yapmaya başlayan yabancı ve hatta yerli yatırımcı için cazip ülke olmaktan çıkacağını söyleyerek uyarıda bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.