AMA DİNİMİ BIRAKMADIM

AMA DİNİMİ BIRAKMADIM

Katolik olan ve 19 yaşında Müslümanlığı seçen Haiti’li Alex Jacques Remy, şimdi Ankara’da ilahiyat fakültesinde okuyor. Habervaktim’e çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Alex, ailesinin evlatlıktan reddetmesine rağmen dininden dönmediğini anlattı.

ADEM GÜRSOY – HABERVAKTİM
Haiti’li Alex Jacques Remy 27 yaşında ve 19 yaşında Müslüman oldu. Katolik olduğu dönemde iyi bir papaz olmayı düşünen Alex, kendisi gibi sonradan Müslüman olan hocası sayesinde Müslümanlığı seçti ve şimdi ilahiyat fakültesinde okuyor. Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) aracılığıyla üniversite eğitimi için Türkiye’ye gelen Alex, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde eğitimine devam ediyor. Müslüman olduktan sonra birçok zorluklarla karşılaştığını ancak dininden asla vazgeçmediğini anlatan Alex, “Geç bulduğum bu din daha önce hiçbir yerde karşılaşmadığım güzellikte bir şey” diyerek İslamiyet’i seçtiğine binlerce kez şükrediyor. Alex, şimdi bir zamanlar Müslüman olduğu için kendisini evlatlıktan bile reddeden, Katolik olan annesinin hidayete ermesini istiyor.
KATOLİK’TİM MÜSLÜMAN OLDUM
Alex, Müslüman olma serüvenini bize anlatır mısın?
Haiti’de 19 yaşına kadar Katolik bir çocuk olarak yaşadım. Ülkemde mimarlık fakültesinde okurken herkesten farklı olan Abdullah Zo hocamla yakından tanışma fırsatım oldu. O bana Katolik iken sonradan Müslüman olduğunu söylüyor, İslam’ı araştırmaya davet ediyor ve bu konuda makaleler veriyordu. Sonra bir arkadaşım beni bir camiye götürdü. Orada oturduk ezanı dinledim, namaz kılanları izledim. İlk baştan ‘Bu nasıl din’ diyordum. Sonra İslamiyet’i çok iyi araştırdım ve 8 sene önce bir cumartesi günü Kelime-i Şahadet getirerek Müslüman oldum.
RAHATSIZLIK DUYUYORDUM
Müslüman olmanı başka etkileyen durumlar oldu mu?
Eski dinimdeki ‘Teslis’ meselesi bana çok tuhaf geliyordu. Katolik’ken çok rahatsızlık duyuyordum. Çünkü ibadet kısmımız çok zayıftı. Sadece pazar günleri kiliseye giderdik. Bir de papazın dediğini kimse takmıyor, hemen unutuyordu. Bunlar bana rahatsızlık veriyordu. Müslüman olduktan sonra bir iç rahatlaması yaşadım.

Müslüman olduğun ilk zamanlarda zorluk yaşadın mı?
Yaptığımız hareketler çok tuhafıma gidiyordu. İlk zamanlarımda abdest almak, namaz kılmak, oruç tutmak gibi faaliyetleri garipsiyordum ve şaşırıyordum.  Ama ne için bunları yaptığımızı kavrayınca alıştım. Artık dinimizin bu kurallarını severek yapmaya başladım.
EVLATLIKTAN REDDEDİLDİM İSLAM’I BIRAKMADIM
Aileniz kararınızı nasıl karşıladı?
Babamı 13 yaşında kaybettik. Annem ise iyi bir Katolik’tir. Müslüman olduğum için bana çok kızdı. Çok zorluklar çektim. Beni artık normal insan olarak görmüyordu. Hata yaptığım zaman hemen İslam’a bağlıyordu. Müslüman olduğumu söylediğimde beni evden kovmuş hatta evlatlıktan bile reddetmişti. 2 kız kardeşim de sert tepki vermişti. Ama ben İslam’ı bırakmadım.

Ailenizin karşı çıkmasına rağmen neden geri dönüş yapmadınız?
İslamiyet’i bırakmadım, bırakamazdım da. Çünkü geç bulduğum bu din daha önce hiçbir yerde karşılaşmadığım güzellikte bir şeydi.
ANNEM ARTIK BENİ ANLIYOR
Ailenize Müslümanlığı anlattınız mı?
Onlar şimdi Haiti’de. İslam’ı sürekli anlattım ve gittiğimde de anlatıyorum. Ailem İslam’a karşı artık yumuşadı. Yeni yeni İslam ile ilgili soru soruyorlar ve eskisi gibi bana kızmıyorlar. Küçük kardeşim de yakında Müslüman olabilir. Bir de anneme selam veriyorum, “Aleyküm selam” diye karşılık veriyor. En çok da annemin Müslüman olması için dua ediyorum. Artık beni anlıyor.
BAKIŞ AÇILARI OLUMSUZ
Müslüman olduktan sonra çevrenizin size bakış açısında değişim oldu mu?
Kuzenimin yanına gitmiştim. Kuzenim beni görür görmez “A benim terörist kuzenim geldi” dedi. Haiti’de ve diğer ülkelerde İslam’a karşı bunun gibi çok olumsuz bir bakış açısı vardır. Müslüman olduktan sonra bana ilk yöneltilen sorular, “Ya niye o kadar insanı öldürüyorsunuz? Niye teröristsiniz? Müslümanlar neden çok kadınla evleniyor? Çok kişiyle evlilik nasıl oluyor?” idi. Daha doğrusu bizden korkuyorlar ve nefret ediyorlar. Bu dini anlayamıyorlar. Onun için bana karşı 180 derece bir değişim oldu.
MEDYAYLA KANDIRIYORLAR
İnsanlar neden böyle bir yanılgıya kapılıyor peki?
Çünkü bizim oralarda medya koluyla insanlar hep kandırılıyor. Radyoda, gazetelerde “İslamiyet kötü bir din” olarak açıkça yayın yapılıyor. Amerika’da 1 buçuk milyon Haitili var, onların etkisi de çok oluyor. Onların gücü Haiti’de görülüyor. “Vahşi” olduğumuz iddia ediliyor. “İnsanın yüzüne bakmadan öldürüyorsunuz. Siz de vicdan yok” diyorlar.
RÜYASINDA SURE ÖĞRETİLDİ
Sen Müslüman olmana rağmen bu iddialara inanıyor musun?
Katolik’ken tüm bildiklerim tamamen yanlış ve yalanmış. O zamanlar benim de olumsuz düşüncelerim vardı. Müslümanlar katil değil bunu herkes bilmeli. Onlar benim eskiden baktığım gibi bakıyor. İnşallah onlar da hakikati bulurlar.
Senin gibi hakikati bulanlar da oluyor mu?
Elbette. Bizim orada şimdi çoğu kişi Müslüman oluyor. 9 arkadaşım benden sonra Müslüman oldu. Size gerçek bir olay anlatmak istiyorum. Ülkenin kuzeyinde yaşlı bir adam vardı. İslam hakkında hiçbir şey bilmiyordu ancak rüyasında yaşlı adama Ayetel Kürsi öğretildi ve Müslüman oldu. Bunun gibi rüya görüp de çok Müslüman olan var. İslam’ı araştırıp da Müslüman olanlar var.
BİR RÜYA MUCİZESİ DAHA
Çevrenizde bunun başka örnekleri var mı?
Hocam Abdullah da bir gece rüya görmüş ve ‘La İlahe İllallah’ kelimesini duymuş. Fakat o zamanlar İslam ile ilgili hiçbir alakası yok. Uyanıyor ama anlamını bilmiyor. Rüyadan 2 buçuk sene geçince bir arkadaşının evine gidiyor. Orada bir kitabın üstünde ‘La İlahe İllallah’ yazdığını görünce rüyasını hatırlıyor. O kitabı alıp araştırmaya başlamış ve hak dini İslam’ı seçmiş. Hocam bize diyordu ki: “Biz kölelikten dolayı Katolik olduk, önceden Müslümanmışız.”

Senin başından rüya olayı geçti mi peki?
2011 yılında ben de bir rüya gördüm. Biri ezan okuyordu. Herkes abdest almasına rağmen kimse namaz kılmıyordu. İnsanlara sordum “Neden namaz kılmıyorsunuz” diye. Akşam vaktiydi. Beni elleriyle işaret ederek bana “İmam olan sensin. Sen hafızsın” dediler. Namaz kıldırdım sonra uyandım. “Hafız” kelimesini hiç duymamıştım. Camiye gittim ve o kelimeyi sordum. İmam, bana hafız kelimesinin Allah’ın sıfatlarından biri olduğunu söyledi. Çok şaşırmıştım.
Daha sonra neler yaşandı?
O zamandan sonra bana Abdul Hafız dediler. O rüyandan 4-5 ay geçti. Türkiye Diyanet Vakfı’ndan (TDV) bir teklif geldi. İlahiyat okumak için 5 kişi istiyorlardı. Hocam bana teklif etti, “git oku” dedi ve Türkiye’ye okumaya geldim.
PAPAZ OLMAK İSTEDİM
Ankara’da İlahiyat Fakültesi okuyorsunuz. Burayı bitirince ne yapmak istiyorsunuz?
Aslında çok gariptir. Ben 17 yaşındayken papaz olmak istedim. ‘Şöminma’ dedikleri bir yıl süren bir eğitim aldım ve bir sene sonra İslam’ı buldum ve Müslüman oldum. Yoksa Papaz olacaktım. Şimdi Ankara İlahiyat Fakültesi’nde 2. sınıfta okuyorum. Amacım ülkeme dini konuda hizmet etmek. Belki de Türkiye’de kalabilirim.  

Haiti’de Müslümanların şartları nasıl?
Bizim orada Müslümanlar çok fakir. İbadet etmek için şartlar kısıtlı. Namaz kılacak yer yok. Müslümanlar, Katoliklerden korkuyorlar. Namaz kılmak için ya camiye ya da mescide gitmeniz gerekiyor. Yoksa doğru düzgün bir şekilde ibadet edemezsiniz. Mesela Türkiye’de İşyerinde namaz kılacak bir yer olmasa etrafında bir yer vardır. Ben Cuma namazına gitmek için Haiti’de 1 buçuk saat gidiyorum. Oturduğum bölgede ibadet yeri yok çünkü.
TÜRKİYE’DE NİMETE SAHİPLER AMA FARKINDA DEĞİLLER
Türkiye’de ibadet imkânları nasıl?
Türkiye’de çok büyük nimete sahipler ama farkında değiller. İbadet mekanları oldukça fazla ama ibadet edilme oranı oldukça az. Yeni nesle baktığımızda ibadetten oldukça uzak. Çünkü elinde tablet var. Önceden çocuklar camiye gönderiliyormuş, şimdi ise özel dans kurslarına gönderiliyor. Eğer bu devam ederse Müslüman çocuklar, Batı çocukları gibi kötü yollara başvuracak. İnsanı kötülükten koruyan tek şey İslam’dır. Din insana ahlak verir.  

BÜYÜCÜLÜK FRANSIZLARIN ZULMÜ İLE BAŞLADI
Haiti’de hala kölelik devam ediyor mu?
Sömürge ülkelerindeki insanlarda şimdi zincir yok, ama o zincir beyinlere vuruluyor. Yöneticilerimiz yurtdışında eğitim alıyor ülkemiz için çalışmıyorlar. Başkalarına hizmet ediyorlar.
Haiti, Fransa sömürgesinde mi?
İlk olarak Fransa ancak şimdi büyük devletler tarafından da sömürülüyoruz. Fransızlar atalarımızı Batı ve Orta Afrika’dan getirip buralara yerleştirmiş. Bir aileyi farklı ülkelere dağıtmış. İnsanları hayvan gibi üst üste atarak gemilerle getirmiş. Hastalananları Okyanusa atmışlar.  Büyücülükte ilk önce Fransızların zalimliğine karşı uygulanmış. Kendilerini büyücülükle savunuyorlarmış ardından bilgi olunca hala Haiti’de büyücülük devam ediyor.

KUTU…KUTU…KUTU…

6 DİL BİLİYOR
Alex Jacjues Remy, Müslüman olduktan sonra arkadaşları arasında Abdul Hafız olarak çağırılıyor. 27 yaşındaki Hafız, Ankara İlahiyat Fakültesi’nde eğitim görüyor. Çok kitap okuyan Hafız, 6 dil biliyor. Türkiye’yi ve Türk yemeklerine hayran olan Abdul Hafız, en çok ezogelin çorbasını ve döneri seviyor. 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.