AMATEM’lerde sonuca gidilemiyor

AMATEM’lerde sonuca gidilemiyor

Habervaktim’e özel açıklamalar yapan Yeşilay Ankara Şube Başkanı Şemsettin Toprak, Ankara’da AMATEM eksikliği olduğunu söyledi. Ankara’da sadece 1 AMATEM olduğunu vurgulayan Toprak, çevre illerden de tedavi için buraya gelindiğini, kapasitenin yetersiz ol

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Ankara’da sadece bir tane bulunan ve 34 yatak kapasitesi olan AMATEM’in yetersiz kaldığını belirten Yeşilay Ankara Şube Başkanı Şemsettin Toprak büyük bir çaresizlik yaşandığını söyledi. Mahkemeler tarafından tedavi kararı alınan bağımlılara dahi hizmet verilemediğini belirten Toprak bir kontrol sisteminin de olmadığını vurguladı.

KONTROL SİSTEMİ YOK

AMATEM’lerde yaşanan sıkıntıları anlatan Şemsettin Toprak, “Şu anda Ankara’da bir AMATEM var Numune Hastanesi'ne bağlı. Kapasitesi çok düşük 34 yataklı, sadece Ankara’ya değil İç Anadolu’ya da hizmet ediyor. Hem personel yetersizliği hem kapasitesinin azlığı asıl amacına yönelik hizmetleri çalışmaları vermesini engelliyor. Mahkemeler tarafından tedavi kararı alınan bağımlılara dahi hizmet veremiyor. AMATEM’lerde kontrol sistemi yok denecek kadar az, bu durum torbacı dediğimiz insanların tedavi amaçlı olarak girip tekrar tedavi olanlara uyuşturucu madde satabiliyor. Tabi buradaki görevlileri suçlamak demek değil personel yetersizliği var. Bu bölüm üniversitelerde maalesef seçilmiyor. Çok sorunlu bir branş ve zahmetli olduğu için seçilmiyor. Bu bölümü teşvik etmeleri için Sağlık Bakanlığı’na şu öneride bulunuyoruz, bu bölümde çalışanlara teşvik primleri verilebilir” dedi.

AMATEM’DEKİ ÇARESİZLİĞİ BİLİYORUZ

Hükümetin çalışmalarının hızlanması gerektiğini söyleyen Toprak, “Hükümetin zaten AMATEM’lerle ilgili bir çalışması var, kapasitelerin genişletilmesi ve günümüzün şartlarına göre uyarlanması konusunda. Ama bunun biran önce hızlandırılması lazım. Sağlık Bakanlığı ve Bakanlar Kurulu bu konuda biraz daha aktif olmaları gerekiyor. Günümüzde gençlerimiz, çocuklarımız hızlı bir şekilde bu maddeye bulaşıyor. Birçok çocuk hasta olarak geliyor, bizden de yardım isteyenler oluyor. AMATEM’deki çaresizliği bildiğimiz için öneremiyoruz, sıra beklenmesi, yığılmanın olması ve sonuca gidilmemesi nedeniyle” diye konuştu.

ONLARI HAYATA HAZIRLAYABİLMELİYİZ

Tedavi gören gençlerin tekrar aynı ortamlara gönderilmesinin yanlış olduğunu belirten Toprak, “Ailelerinde bağımlı çocuklarının yanında psikolojik destek almaları lazım. Çünkü en çok aileler yıpranıyor. Yeşilay İstanbul’da uygulanmak üzere bir hat açtı, Türkiye geneline de yayılacak bir hat. AMATEM’lerde tedavi olduktan sonra gençlerimiz aynı ortama gönderdiğimizde yine aynı şekilde bağımlı olacaklar. Onları hayata hazırlayabildiğimiz, iş edindirdiğimiz zaman onları bu bağımlılıktan kurtarabiliriz. Yoksa aynı şekilde sen mahallene git evine git denildiği zaman bu çocuklarımız en kısa sürede yine tedavi olmak zorunda kalacaklar. Onun için biz genel merkezimizin İstanbul Kalkınma Ajansı’yla yapmış olduğu bir projeyle Yeşilay Danışmanlık Merkezleri açılmasını planlıyoruz. Bu İstanbul’da başlayacak ve diğer illere de yayılacak” ifadelerini kullandı.

AİLELERİN PSİKOLOJİK DESTEK ALMASI LAZIM

Yeşilay’ında çalışmaları olduğunu vurgulayan Toprak, “Yeşilay olarak tüm Türkiye’deki bağımlı olan ve bağımlı adayı olan kişilere danışmanlık hizmeti vermek için bir hat kurduk. Burada kesinlikle konuşmalar kayıt altına alınmıyor ve maddeye eğilimli olan, bulanımda gençler bu hattı arayarak yardım alabilir. 4447975 hatlı numarayı arayarak sosyologlardan yardım isteyebilirler. Bizim bu hizmeti vermemizin tek nedeni öncelikle çocuklarımız koruyabilmek, ailelerini koruyabilmek. Çünkü bağımlı olanların aileleri daha çok yıpranıyor ve daha çabuk parçalanıyor. Aileyi ayakta tutabilirsek tedavi aşamasında bağımlıya daha çok hizmet etmiş oluruz” açıklamasını yaptı.               

       



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.