Anıtkabir ve TBMM’de bayraklar neden indirilmiyor?

Anıtkabir ve TBMM’de bayraklar neden indirilmiyor?

Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7,7 ve 7,6 büyüklükteki büyük can ve mal kaybının yaşandığı deprem sonrası 7 gün süreyle milli yas ilan edilmişti. Tüm yurtta bayraklar yarıya indirilirken iki noktada indirilmedi. Peki, neden?

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli büyük depremden Kahramanmaraş çevresindeki 10 şehir birden etkilendi. Yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybederken, binlerce insanımız yaralandı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaşanan felaket sonrası 12 Şubat güneş batıncaya kadar sürecek olan 7 gün süreyle milli yas ilan edildiğini açıkladı.

Milli yaslar dolayısıyla tüm yurtta bayraklar yarıya indirilirken, sadece iki noktada bayraklar yarıya indirilmiyor. Anıtkabir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) taşıdığı manalar bakımından bayraklar yarıya indirilemiyor. Peki, Anıtkabir ve TBMM’de bayraklar neden indirilmiyor? İşte tüm detaylar:

bayrak-1.jpg

ANITKABİR VE TBMM’DE BAYRAKLAR NEDEN İNDİRİLMİYOR?

Tüm Türkiye’de ilan edilen yas sonrası bütün bayraklar yarıya indirildi. Ancak Anıtkabir ve TBMM’de bu uygulama gerçekleştirilmedi. Sebebi, ne zaman yas ilan edilirse edilsin anayasa da yer alan ilgili kanun gereği bu iki noktada bayraklar yarıya indirilemez.

Kanunun ilgili maddesi ise şöyle söylüyor: Türk Bayrağı, yas alameti olarak 10 Kasım'da yarıya çekilir. Yas alameti olmak üzere Bayrağın yarıya çekileceği diğer haller ve zamanı Cumhurbaşkanlığı’nca ilan edilir.

-Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin önünde yer alan ay yıldızlı Türk bayrağı, milli egemenliği ve bağımsızlığı temsil ettiği için yarıya indirilmesi yasak.

-Bu durum Anıtkabir’de ise, yas ilan edilen her türlü olaya karşılık indirilemiyor. Anıtkabir’de sadece 10 Kasım günleri yas tutulur ve sadece 10 Kasım’da bayraklar yarıya çekilir.

bayrak-2.jpg

YAS NEDEN İLAN EDİLİR?

Derinden etkileyen üzücü olaylar karşısında ilan edilen milli yaslar, ülkenin önemli isimlerinin hayatını kaybetmesi, veya bu durumun seneyi devriyeleri tarafından ilan edilebilir. Bunun yanı sıra, ülkede herhangi bir nedenden dolayı gerçekleşmiş savaş, afet, facia veya terör olaylarının ardından da milli yas ilan edilebilir. İlan edilen milli yaslar sonrası ülke bayrakları yarıya çekilir ve acıya saygı duyulması amaçlanır. 7 gün süreyle ilan edilen milli yasta bu tür olaylardan biri için yani deprem sonrası ilan edilmişti.

bayrak-3.jpg

EN UZUN MİLLİ YAS

Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca çeşitli birçok olaydan ötürü milli yas ilan edilmiştir. Bu zamana kadar ilan edilen en uzun milli yas, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümü üzerine 5 gün süreyle ilan edilmişti. Bu yas tutulacak olan en uzun milli yastı. Kahramanmaraş Pazarcık merkezli yıkıcı depremlerin ardından 7 gün süreyle ilan edilen milli yas, ülke tarihinde bu zamana kadar tutulmuş en uzun milli yas olma özelliği taşıyacak.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.