Ankara - Rahmi M. Koç Müzesi'ne nasıl gidilir? Tarihçesi nedir?

Ankara - Rahmi M. Koç Müzesi'ne nasıl gidilir? Tarihçesi nedir?

Ankara'nın gezilip görülmesin gereken yerlerin başında gelen ve her sene ziyaretçi akınına uğrayan Ankara Rahmi Koç Müzesi'nin tarihçesi nedir? Rahmi M. Koç Müzesi'nin açılış saati kaçtır ve nasıl gidilir?

Ankara Rahmi Koç Müzesi

Ankara’da bulunan Ankara Rahmi Koç Müzesi de Türkiye’nin her tarafından gelen ziyaretçileri ağırlıyor. Burası Ankara’nın ilk sanayi müzesidir. Müzede de sanayi endüstrisinin gelişimine dair birçok alet görmeniz mümkündür. Ayrıca Atatürk ile ilgili bir takım resimler ve fotoğraflarda müze de sergilenmektedir. Ankara Kalesi ana giriş kapısının hemen karşısında yer alan 2005 yılında ziyarete açılmış Ankara Rahmi M. Koç Müzesi yer almaktadır. Günümüzde yaklaşık 7 bin metrekarelik alana yayılan müze, iki ana bölümden oluşmaktadır: Çengelhan ve Safranhan

Çengelhan

Çengelhan, Kanunî Sultan Süleyman döneminde,  Mihrimah Sultan’ın eşi Damat Rüstem Paşa tarafından 1522–1523 yıllarında yaptırılmıştır.  Beş yüz yıla yakın bir süre önce inşa edilmesine rağmen günümüze kadar ayakta kalabilen Çengelhan, Ankara'nın Hanlar Bölgesi'nde özgünlüğünü bugüne kadar koruyabilen ender yapılardandır.

Çengelhan,  tarih boyunca Anadolu kervansaraylarının tipik işlevlerini üstlenmiş, halkın konaklama ve alış veriş ihtiyaçlarını karşılamış, 16. ve 17. yüzyıllarda uluslararası bir ticaret merkezine dönüşen Ankara'nın başlıca hanları arasında yer almıştır. Dönemin en büyük ve pahalı dört hanından biri olan Çengelhan, çok sayıda oda ve 'develik' kısmı ile hizmet vermiştir.

20. yüzyılın ilk yarısında handa çeşitli dokumalar, tiftik yünü, urgan, kuru bakliyat, hububat, nalburiye malzemeleri, işlenmemiş deri ve at arabaları için koşum takımları satan dükkânlar bulunmaktaydı. Han, 20. yüzyılın sonlarında terk edilmeden önce, tiftik, yapağı ve ham deri toptan satışlarının yapıldığı bir tabakhane ve yün deposu olarak kullanılmıştır.

Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç'un iş hayatına başladığı dükkanın Çengelhan'da olması nedeniyle, T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olan bu yapı, Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından kiralanmıştır. Çengelhan 'ın restorasyon çalışmaları, Çengelhan Otelcilik, Turizm,  Organizasyon, İnşaat ve Restorasyon A.Ş. tarafından  2003 yılında başlatılmıştır. 2005 yılına kadar süren restorasyon çalışmasında han, aslına sadık kalınarak sağlamlaştırılmış, avlunun üzeri cam ile kapatılarak koruma altına alınmıştır. Çengelhan, Nisan 2005’te Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’na bağlı bir müze olarak ziyarete açılmıştır.

rahmi-koc-muzesi.jpg

Safranhan

Safranhan’ın 1511 yılında yaptırıldığı ve tipik bir Anadolu kervansarayı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Ankara’da sof ticaretinin bitmesinden sonra önemini yitiren Safranhan Osmanlı Devleti’nin son dönemleri ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında cezaevi olarak kullanılmıştır. Sonraki yıllarda ise genellikle depo olarak işlev gören han, 2012 yılında Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından satın alınmış aynı yıl restorasyon çalışmalarına başlanmıştır.  2016 yılına kadar süren restorasyon çalışmalarında han aslına sadık kalınarak restore edilmiş, müzenin uzantısı olarak ziyarete açılmıştır.

Ankara Rahmi Koç Müzesi’ne nasıl gidilir?

Adres:Ankara Rahmi M. Koç Müzesi Necatibey Mahallesi, Depo Sokak No: 1 Altındağ – Ankara

Telefon: 0 312 309 6800

Müze Ankara’nın en işlek yerlerinden biri olan Altındağ’da bulunmaktadır. Otobüs veya minibüsle gitmeniz oldukça kolaydır. Ulus tarafına giden her minibüse binerek, Altındağ Belediyesi durağına ulaşılabilir. Buradan müzeye gidecek olan Koyunpazarı yokuşu yürümeniz gerekecek. Dilerseniz taksiyle bu yokuşu çıkabilirsiniz.

Otobüsle gidecek olanlarda Ulus tarafına giden hatları kullanmaları gerekir. Belediye de indiklerinde Koyunpazarı yokuşunu takip etmeleri müzeye ulaşmaları için yeterli olacaktır.

Metro ile Ulus Metro istasyonunda inerek Hisar Caddesi’nden Ankara Kalesi istikametinde yürüyebilir ya da taksiye binebilirsiniz.

ankara-rahmi-koc.jpg

Ankara Rahmi Koç Müzesi ziyaret saatleri

Müze, dini bayramların arife ve birinci günleri, yeni yıl tatilinde kapalıdır. Ayrıca Pazartesi günleri hariç haftanın her günü de açıktır.

10.00 ile 17.00 saatleri arasında müzeye ziyaret gerçekleştirebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.