Ankara'da ani hava değişimleri hasta yapıyor: Zatürre bile olabilirsiniz

Ankara'da ani hava değişimleri hasta yapıyor: Zatürre bile olabilirsiniz

Sıcak yaz günlerinden sonra soğuyan havalar birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Sıcaklıkların ani değişimi, soğuk algınlığı, grip hatta zatürreye bile neden olabiliyor. Değişen havalara karşı küçük tedbirlerle kendinizi koruyabilirsiniz.

Sonbaharın gelmesi özellikle karasal iklime sahip olan Başkentte, ani hava değişikliklerine ve yağışlara sebep oldu. Uzmanlar ani hava değişikliklerine ve kısa süreli sağanaklara dikkat edilmesi konusunda uyarıyor. Sıcaklıkların bir gün yüksek bir gün düşük olması ile yaşanan ani hava değişimlerine hazırlıksız yakalananlar sağlığını tehlikeye atıyor. Gündüz sıcak olup akşama doğru havanın serinlemesi ile birlikte oluşan hava değişimleri de insanları olumsuz etkiliyor. Soğuk algınlığı, grip hatta tedbir alınmazsa zatürre bile olunabiliyor.

yagmur-kadin.jpg

BELİRTİLERE DİKKAT

Uzmanlar, “Özellikle bu dönemlerde sık olarak grip, nezle gibi solunum yolu rahatsızlıkları yaşanabilmektedir. Grip ve soğuk algınlı hastalıklarının ateş, öksürük, nefes darlığı, halsizlik, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya tıkanıklığı, eklem ağrıları ve baş ağrısı gibi belirtilere dikkat edilmeli” uyarılarında bulunuyor. Bu belirtiler hastalığın hafif veya ciddi seyretmesine göre ya da kişinin belirli özelliklerine göre değişiklik gösterebiliyor. Bu anlamda özellikle bu dönemde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları hayati önem taşımaktadır” uyarılarında bulunuyor.

grip-adam.jpg

TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYIN

Soğuk algınlığı ve gribe karşı alına bilecek önlemleri uzmanlar şöyle sıralıyorlar; “Değişen ısıyla birlikte vücut direnci düşebilir. Mevsim geçişlerindeki ısı değişikliklerinden etkilenip, hasta olmamanın yolu bilinçli olmaktan geçmektedir. Üst solunum yolu hastalıklarından basit tedbirler ile korunmak mümkün. Beslenme ve giyime dikkat edilmeli. En önemlisi kişisel hijyen olarak eller sabun ve su ile sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınılmalıdır. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır. Kapalı ve kalabalık ortamlar sık sık havalandırılmalı, mümkünse buralardan kaçınılmalıdır.”

grip-kadin.jpg

KRONİK HASTALAR DİKKAT

Mendil kullanmak, ellerin sabunlu suyla yıkanması mikropların yayılmasını engeller. Bitkisel ürünler ve çaylar ilaç değil. Hasta olmadan önce limon ve bitkisel çayların kullanılması soğuk algınlığı gibi hastalıkların hafif geçmesini sağlayabilir ama bunlar ilaç değildir. Altı ay ve 5 yaş arasındaki çocuklarda, 65 yaş üzerindeki kişilerde, kalp hastalarında, kanser hastalarının vücut direnci düşüktür. Bunlar grip geçirdiği zaman bu zatürreye dönüp, ölümle sonuçlanabilir. Kış aylarında C vitaminin bol olduğu meyve sebzelerin tüketilmesinin vücudun bağışıklık sistemini güçlendirip, hastalıklara karşı koruduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkmakta.

yagmur.jpg

DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ

Uzmanlar yaşanan gribal enfeksiyonlarda dengeli beslenmenin önemine dikkat çekerek; “Nezle ve gripte, dengeli beslenme, bol B ve C vitamin içerikli sebze ve meyve yeme, yaşadığımız ortamların kuru olmamasına ve nemli olmasına dikkat etme, stresten uzak durma gibi hususların oldukça önemli olduğunu vurguluyor. Bol sıvı almak, dengeli beslenmek önemlidir” vurgusu yapıyor.

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksafya.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.