Ankara’da anlamlı gazetecilik atölyesi: Genç iletişimciler 15 Temmuz’u manşetlere taşıdı
Basın İlan Kurumu’nun iletişim fakültesi öğrencilerine yönelik düzenlediği “15 Temmuz Gazetecilik Atölyesi”, Ankara Üniversitesi’nde “Hafızayı Koru, Hakikati Yaz” sloganıyla gerçekleştirildi. Programda genç iletişimciler, 15 Temmuz’u manşetlere taşıdı.
Basın İlan Kurumu’nun iletişim fakültesi öğrencilerine yönelik düzenlediği “15 Temmuz Gazetecilik Atölyesi”nin dördüncüsü, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. “Hafızayı Koru, Hakikati Yaz” sloganıyla Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü Ahmet Taner Kışlalı Sanatevi’nde düzenlenen programda gazeteciler, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin farkındalığın artırılması ve kriz dönemlerinde doğru, hızlı ve sorumlu habercilik anlayışının geliştirilmesi amacıyla deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Programın açılış konuşmasını yapan Basın İlan Kurumu Ankara Bölge Müdürü Atakan Çelik, “Genç iletişimci arkadaşlarımızla birlikte hafızayı koruyacak, hakikati birlikte yazacağız” dedi.

“HAKİKATİ YAŞASAK DA YAZMAKTA TEMBELİZ”
Akdeniz, Ondokuz Mayıs ve Ege Üniversitelerinin ardından Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte konuşan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, 15 Temmuz’un tanıklıklarını içeren ‘Gazi Meclis’te O Gece’ kitabının yazım sürecinden bahsetti. Milli hafızayı diri tutmanın önemini vurgulayan Ünüvar, “Hafızayı korumak için yazmalıyız” dedi. “İçeri girerken ‘Hafızayı koru, hakikati yaz’ mottosunu gördüm. Bizim millet olarak hafızamız zayıf, hakikati yaşasak da yazmakta tembeliz” diyerek yazmanın önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Ünüvar, öğrencilere tarihi iyi okumalarını konusunda tavsiyede bulundu.

“HAFIZAYI KORUYACAK, HAKİKATİ BİRLİKTE YAZACAĞIZ”
Açılış konuşmasını yapan Basın İlan Kurumu Ankara Bölge Müdürü Atakan Çelik, projenin hayata geçirilmesinde desteklerini esirgemeyen Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Abdülkadir Çay’a teşekkür ederek, mesajını katılımcılarla paylaştı. 15 Temmuz 2016’da Türk medyasının silahların gölgesinde manşetler atarak eşine az rastlanır bir duruş sergilediğinin altını çizen Çelik, tehditlere boyun eğmediklerini ifade etti. TRT’yi basan darbecilerin ‘Emre itaat etmeyen olursa vurun’ emrini hatırlatan Çelik, “Hakikati susturmak kolay değildir. Nitekim o gece susturulamadı” diye ekledi. Konuşmasında Anadolu Ajansı’nın kuruluş sürecine de değinen Çelik, Reuters’ın manipülasyon yaparak Türkiye’nin sesini dünyaya doğru iletmediğini ve bu nedenle Gazi Mustafa Kemal ile arkadaşlarının Anadolu Ajansı’nı kurma kararı aldığını söyledi. “Eğer siz kendi hikâyenizi yazmazsanız, birileri gelip hikâyenizi sizin adınıza yazar” diyen Çelik, genç iletişimcilere seslenerek, “Bu coğrafyanın hikâyesini sizin kadar güzel anlatacak hiç kimse yoktur. Genç iletişimci arkadaşlarımızla birlikte hafızayı koruyacak, hakikati birlikte yazacağız” şeklinde konuştu.

“ATILAN MANŞETLER TOPLUM HAFIZASINA YÖN VEREN BELGELER OLDU”
15 Temmuz’un yakın tarihin kritik dönüm noktalarından biri olduğunu söyleyerek cümlelerine başlayan Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı ve Basın İlan Kurumu Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. Fatih Keskin, “O gece sadece demokrasimiz değil, halkın haber alma hakkı, basının sorumluluğu ve gazeteciliğin kamusal görevi de önemli bir sınavdan geçti. Gazete manşetleri ‘tarihin ilk taslakları’ olarak toplum hafızasına yön veren önemli belgeler haline geldi” ifadelerini kullandı. Organizasyonun, öğrencilerin mesleki gelişimine katkı sağlamasının yanı sıra üniversite-sektör iş birliğini güçlendiren değerli bir örnek olduğu söyleyen Keskin, etkinliğin hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm katılımcılara teşekkür etti. Konuşmalarının ardından, alanında uzman eğitimciler öğrencilere yönelik kapsamlı sunumlar gerçekleştirdi. Bu oturumlarda; dezenformasyonla etkin mücadele yöntemleri, olağanüstü dönemlerde gazetecilik faaliyetlerinin kritik rolü ve iletişim süreçlerinde etik değerlerin korunması konuları derinlemesine ele alındı.

“GÖRMEK İNANMAK İÇİN YETERLİ DEĞİL, TEYİT ETMEK ZORUNDAYIZ”
Afet ve kriz haberciliği hakkında bilgi veren TRT Haber Editörü Pınar Torlak, “Hakikat ötesi bir çağdayız; artık görmek inanmak için yeterli değil, teyit etmek zorundayız” diyerek alanın hayati önemine dikkat çekti. Torlak, sözlerine şöyle devam etti:
“Gazeteci kriz durumlarına hazırlıklı olmalı. Özellikle görsel manipülasyonların çok olduğu bu dönemde ‘ilk ben duyurayım’ kaygısı, yanlış bilgi yayma riskini artırır. Bizim için altın kural resmi kaynaklardır. Bilgiyi mutlaka muhatabından teyit etmeli, çapraz doğrulama yöntemlerini kullanmalıyız. Görsel bir içeriğin güncelliğini teyit etmeden paylaşmak, toplumsal kaosa hizmet edebilir.”

15 TEMMUZ GECESİNİN TANIKLARI YAŞADIKLARINI PAYLAŞTI
Meslek hayatına dair yaşadığı tecrübeleri genç iletişimcilerle paylaşan NTV Cumhurbaşkanlığı Muhabiri Ahmet Örsoğlu ise, gazeteciğin çok kıymetli bir meslek olduğunu söyledi. Meslek hayatı boyunca yaptığı kritik haberlerden görüntüler paylaşan Örsoğlu, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Gazeteci Coşkun Ergül ise, 15 Temmuz gecesinde Basın İlan Kurumu Ankara Bölge Müdürü Atakan Çelik ile birlikte TBMM Genel Kurulunda yaşadıklarını aktararak, “O gece orada bulunmak bizim için ayrıca bir gurur kaynağıydı” diye konuştu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde o gece yaşanan olayı anlatan Ergül ve Çelik gözyaşlarına hâkim olamadı.

ÖĞRENCİLER GAZETECİLİK DENEYİMİ YAŞADI
Programın ikinci bölümünde öğrenciler, medya sektörünün deneyimli isimleriyle birlikte uygulamalı atölye çalışmasına katılarak kendi gazete sayfalarını hazırladı. Ankara’nın yerel basınında yer alan önemli gazetelerin temsilcilerinin öğrencilerle birebir bilgi ve deneyimlerini paylaştığı programda, Ulus Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Eyüp Kara, muhabir Rüveyda Aslıipek ve sayfa sekreteri Aleyna Erzurumlu, gençlere haber yazımı, gazete sayfası tasarımı ve mesleki konularda bilgi ve tecrübelerini aktardı. Program sonunda projeye bilgi ve deneyimleriyle katkı sağlayan akademisyen ve gazeteciler teşekkür belgesi alırken, atölyeyi tamamlayan öğrencilere de katılım sertifikaları sunuldu.

Kaynak:Ankara Ulus Gazetesi

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.