Ankara'da atık dallar pelete dönüştürülüyor

Ankara'da atık dallar pelete dönüştürülüyor

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, geri dönüşüm ve sıfır atık çalışmaları hakkında açıklamada bulundu. Ankara'da Atık dallar ve odunlardan yakacak pelet üretildiğini açıklayan Yavaş çevresel dönüşüme vurgu yaptı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş Çevreci dönüşüm çalışmaları hakkında açıklamada bulundu. Başkan Yavaş atık dalların toplanarak geri dönüşüme kazandırılmasının doğaya olan önemine vurgu yaptı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş Resmi Twitter hesabı üzerinden konu ile ilgili bir video paylaştı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Kurduğumuz iki fabrikada (Sıfır Atık Yeşil Dönüşüm Tesisleri) plastik atıklar damlama sulama borusuna; atık dallar, yapraklar ve ağaçlar pelete dönüşüyor.

Cumhuriyet'in Başkenti Ankara yalnızca ekonomik dönüşümün değil çevresel dönüşümün de bir parçası oluyor" ifadelerini kullandı.

3.jpg

SIFIR ATIK NEDİR?

Sıfır Atık”; döngüselliğe dayalı bir kaynak ve atık yönetimi yaklaşımıdır. Sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik eder ve kaynakların verimli kullanılmasını destekler. Sıfır atık, israftan kaçınmayı ve atığın önlenmesini, azaltılmasını, yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini savunur. Böylece sosyal dayanışmanın geliştirilmesi de dahil olmak üzere olumlu sosyo-ekonomik sonuçlara ulaşılmasına yardımcı olabilir.

Döngüsel ekonomi, ürünleri, bileşenleri ve malzemeleri mümkün olduğu kadar uzun süre kullanımda tutarak atık ve kirliliği ortadan kaldırmayı amaçlayan ekonomik bir sistemdir. Bu, al-yap-at modeline dayanan geleneksel lineer ekonominin tersidir.

Döngüsel ekonomi üç ilkeye dayanmaktadır:

  • Azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür: Bu ilke, öncelikle malzeme ve kaynak kullanımını en aza indirerek üretilen atık miktarını azaltmayı amaçlar. Atık kaçınılmaz olduğunda, mümkün olduğunca yeniden kullanılmalı veya geri dönüştürülmelidir.

  • Uzun ömürlü tasarım: Bu ilke, ürün ve malzemeleri mümkün olduğu kadar uzun süre kullanılabilecek şekilde tasarlamayı amaçlar. Bu, ürünleri daha dayanıklı, onarılabilir ve yükseltilebilir hale getirerek yapılabilir.

  • Döngüyü kapat: Bu ilke, ürünlerin, bileşenlerin ve malzemelerin ekonomi içinde mümkün olduğu kadar uzun süre kullanımda kalmasını amaçlar. Bu, atık malzemeleri toplayıp geri dönüştürerek veya kolayca demonte edilip yeniden kullanılabilen ürünler tasarlayarak yapılabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.