Ankara'da fahiş kira fiyatları can sıkıyor

Ankara'da fahiş kira fiyatları can sıkıyor

Ankara’da ev sahiplerinin uyguladığı fahiş ev kiraları Hataylı depremzedeleri ve kiralık ev arayan Ankaralıları zor durumda bırakıyor.

Özellikle pandemi süreci ile başlayan kira artışları yaşanan deprem felaketi sonrası da artmaya devam ediyor. Deprem felaketi sonrası Ankara’ya göç eden ve ev kiralamak isteyen kişilere söylenen astronomik rakamlar depremzedelerle birlikte yerli halkın da canını sıkıyor.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam konu ile ilgili gazetemize şu açıklamalarda bulundu. ‘’6 Şubat depremlerinin ardından 11 ilden Ankara’ya yaklaşık 400 bin vatandaşımız göç etti. Fırsatçılar bu zor dönemde de boş durmadı. Ankara’da boş konut noktasında pandemi ile birlikte başlayan genel bir sıkıntı vardı. Fırsatçı ev sahipleri insanlara astronomik rakamlar söyledi. Yüzlerce şikâyet telefonu aldık. Bu durum karşısında vatandaşlarımıza yardımcı olmak için elimizden geleni yapıyoruz.’’

adam.jpg

ASGARİ ÜCRET NEREDE KİRALAR NEREDE

Asgari ücretten daha fazla kira isteyen ev sahipleri var diyen Akçam, ‘’Ülkemizde çalışanların büyük çoğunluğu asgari ücret ile çalışıyor. Diyelim biraz üstü. Ev kiraları 6 bin 7 bin civarında seyrediyor. Fahiş fiyatlar 10 binin üzerinde. Ciddi önlemler alınmalı. Serbest piyasa bu kadar da serbest olmamalı. Denetim mekanizması kurarak bu ev sahiplerinin istediği oranlar denetlenmeli.’’ şeklinde konuştu.

UZUN VADEDE ÖNLEMLER GEREKİYOR

Denetimler ve cezaların kısa vadeli olduğunu belirten Akçam, ‘’Önlemler uzun vadeli olmalıdır. Neler yapılabilir. TOKİ’nin kiralık konut üretimine el atması gerekir. Piyasanın bu kontrol edilemez ataklarını bu şekilde engelleyebilir. Asıl sorunlardan biri de konut fiyatlarındaki kontrolsüz artıştır. Artış yaşandığında evin değeri yükseliyor diye kiralar da artıyor. Bu seferde ev sahipleri kiracılarını evden çıkması için taciz ediyor. Konut fiyatlarının bu kadar hızlı artmaması gerekir. Bu da bize aslında piyasalardaki güvensizliği işaret ediyor. Ucu ekonomiye çıkıyor.

DUYARSIZ KALMADIK FAKAT ARTIŞI DURDURAMADIK

Kira mağdurları için çalıştıklarını gerekli bakanlıklara, TOKİ’ye konu ile alakalı rapor ve sunum gerçekleştirdiklerini aktaran Akçam, ‘’Bizi dikkate alıp dinlediler, birçok önerimizi uygulamaya çalıştılar fakat geldiğimiz noktada fiyat artışlarını durduramadık diyebilirim. Bize sürekli şikâyet telefonları geliyor. Özellikle deprem bölgesinden gelen vatandaşlarımız arıyor. Gerekli yerlere hemen şikâyette bulunuyoruz. Değerinin üzerinde ev kiralamak isteyen ev sahiplerine ceza uygulanıyor. Biz de ciddi önlemler alınması taraftarıyız.’’ dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART

Depremden sonra kaçınılmaz bir hal alan kentsel dönüşüm ülkemizde yaygınlaşmalı diyen Akçam, ‘’ Özellikle deprem bölgelerinde kentsel dönüşüm şarttır. Hükümetin ciddi çalışmaları var. Ben bu hızla gidilirse kentsel dönüşümde başarılı olacağımıza inanıyorum. Deprem bölgesinden uzak olması bir şehirde kentsel dönüşüm yapılamayacağı anlamına gelmez. Ankara’da da ciddi çalışmalar var. Binalar sürekli denetleniyor. Bazı mahalleler için yeni projeler geliştiriliyor. Olması gereken de bu. Deprem bu ülkenin gerçeği maalesef.’’ şeklinde konuştu.

ÜÇÜNCÜ KONUTTA VERGİLER ARTIRILMALI

Gayrimenkul ilerisi için en çok tercih edilen yatırım araçlarından diyen Akçam, ‘’Bu yatırım aracını fırsata çeviren kişiler var. Değerinin üzerinde kiralar istiyorlar. İkinci konuttan sonra vergilendirilmeler artırılmalıdır. Bu da uzun vadede bir önlem olabilir. Mülteciler, depremzedeler ve yerli halk inanın bu fırsatçılar yüzünden kiralık ev bulamıyorlar. Hadi mülteciler Avrupa’dan destek alıyor. En azından yerli halka ve depremzede vatandaşlarımıza hassas davranmaları gerekiyor. Bizim de bu yönde çalışmalarımız sürecek takipçisi olacağız.’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.