Ankara'da gezilip görülmesi gereken 5 önemli Camii

Ankara'da gezilip görülmesi gereken 5 önemli Camii

İç Anadolu bölgesinde bulunan ve tarihte bir çok olayın içerisinde yer alan Ankara'da eski yapıtlar büyük öneme sahiptir. Bunların başında gelen camiler ise Ankara'nın gezilip görülmesi gereken en önemli yerlerindendir.

Türkiye'nin başkenti olan Ankara'ya gidip de camilerini gezmemek olmaz. Bu haberimizde Ankara'nın en önemli beş camisini sizler için derledik. Kuşkusuz büyük tarihi öneme sahip olan başketimizde farklı eserler görmek isteyebilirsiniz. İşte Ankara'da gezilmesi gereken camiler var tarihleri..

AĞAÇ AYAK CAMİSİ

Caminin yapım yılı 1705-1706'dır. Ağaç ayak Camii, boyuna dikdörtgen planlı bir mimariye sahiptir. Camide ağaç direklerin kullanmasından dolayı adı Ağaç Ayak Camii olarak anılmıştır.

Ağaç Ayak Camii, Ankara'nın tarihi ibadet mekanlarından biri olup, kolay bir ulaşım yoluna sahiptir. Ulucanlar Caddesi üzerinde yer almakla birlikte, Akbaş Mahallesi sınırları içerisindedir. 

agac-ayak-cami.jpg

KURŞUNLU CAMİSİ

Samanpazarı semtinde Anafartalar Caddesi üzerinde Daracık köşesinde yer alır. Taş duvarlı, arada üçer tuğla sıralı, kubbesi kurşun kaplı klasik Osmanlı camilerindendir. 

Kitabesi olmayan caminin planı kare mekan üzerine kurulmuş olup, merkezi kubbelidir ve son cemaat yeri vardır. Ahşap minber yan aynalıklarla dikdörtgen panolara bölünmüştür. Plan tipi, duvar örgüsü ve mihrap stili yönünden 16. y.y. Ankara camilerindendir

kursunlu-cami.jpg

KOCATEPE CAMİSİ

Ankara’da Cumhuriyetten sonra inşa edilen en büyük cami ilk olarak 1944’te çalışmalar başlatıldı. 1957 yılında merhum Başbakan Adnan Menderes’in direktifi ile Kocatepe’de bu cami ve diyanet sitesi yapılması uygun bulundu. Birinci proje sırasında temeli atılan diyanet hizmet binası, 1964 yılında tamamlandı. 1967 yılında açılan ikinci proje yarışması neticesinde aynı yıl caminin temeli atıldı. İki sene sonra alt katı ibadete açıldı. 1981 yılında Diyanet Vakfına devredilen inşaat, 1986’da tamamlanarak ibadete açıldı. 

Kocatepe Cami, Ankara’nın en merkezi noktası olan Kızılay Meydanı’nın üst tarafında yer alan Kocatepe Semti’nde bulunmaktadır. Kızılay’dan yaklaşık 10-15 dakikalık yürüme mesafesi kadar uzaklıktadır. Kocatepe Cami’nin tam önünden geçen bir metro hattı bulunmamaktadır. 

kocatepe-cami.jpg

CENAP-O AHMET PAŞA CAMİSİ

Ulucanlar Caddesi’ndeki Cenabi Ahmet Paşa Camisi Osmanlı mimarisinin Ankara’da bulunan örneklerindendir. Giriş kapısı üzerindeki kitabeye göre Kanuni Sultan Süleyman döneminde, 1566 yılında Anadolu Beylerbeyliği yapan Cenabi Ahmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Bunun yanı sıra caminin pencereleri üzerindeki kitabelerden 1883’de Abdülaziz Zadeesseyyit El-Hac Ahmet ve 1887 yılında da Ankara Valisi Ağabeydin Paşa (1843-1908) tarafından onarıldığı öğrenilmektedir. 

Cenabi Ahmet Paşa Türbesi (1561) sekizgen planı, kubbeli tipik bir Osmanlı Türbesidir. Azimi Türbesi'nin 1758 tarihli kitabesi vardır. Dikdörtgen planlı kiremit kaplı çatısı vardır.

cenap-cami.jpg

ZİNCİRLİ CAMİSİ

Cami, 1618-1689 seneleri arasında Ankaralı Şeyhülislam Mehmet Emin tarafından inşa ettirilmiştir. Zincirli Camii, dikdörtgen planlı bir mimariye sahiptir ve tavanı ahşaptır. Yapımında kırmızı Ankara taşı ve tuğla kullanılmıştır. 
Ankara-Ulus'ta bulunan Zincirli Camii, Anafartalar Caddesi üzerinde bulunan Kapalı Çarşı'nın karşısında yer almaktadır. 

zincirli-cami.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.