Ankara’da öğrenciler yeni yılda kapıda kalabilir

Ankara’da öğrenciler yeni yılda kapıda kalabilir

Yeni eğitim-öğretim yılına sayılı günler kala başkent, yeni öğrencilerini bekliyor. 300 binden fazla öğrencisiyle üniversite merkezi haline gelen Ankara’da sıkıntılı günler yaşanıyor. Ev kiraları ve özel yurtların pahalı olması, öğrencileri düşündürüyor.

Ankara, hem memur hem de öğrenci kenti olarak dikkat çekiyor. Başkent, sadece Türkiye’nin her bir yanından değil, dünyanın dört bir yanından gelen genç beyinlerin de öğrenim görmek için tercih ettiği bir şehir haline geldi.

Kentte bulunan 8’i devlet, 13’ü özel olmak üzere toplam 21 üniversite bulunuyor. Geçtiğimiz eğitim yılı itibariyle Ankara’da üniversite okuyan öğrenci sayısı ise 302 bin 183’e ulaşmıştı. YKS tercih sonuçlarının açıklanması an meselesi iken öğrenci sayıları daha da artacak gibi. Ancak artan enflasyon ve göçlerle birlikte öğrenciler üniversite bölgesinde kiralık ev bulmakta zorlanıyor. Hal böyle olunca öğrenciler ibreyi, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) bünyesindeki yurtlara, daha sonra da özel yurtlara çeviriyor.

Bizler de İlk Sayfa ekibi olarak kentin nabzını tutarak, öğrencilerin yaşadığı sıkıntıları ele aldık.

kykkkk.jpg

KYK YURTLARININ SAYI VE KAPASİTESİ

Ankara, başarılı ve üst düzey üniversiteleriyle en çok tercih edilen kentlerden biri haline geldi. Bünyesinde barındırdığı devlet ve özel üniversiteleriyle geçen her bir günde öğrencileriyle birlikte, yeni başarılara imza atıyor. 2023 yılında öğrenci başkentte öğrenci sayısı 302 bin 183’e ulaşmış durumda. Tabi ki bu üniversite okuyan öğrenci sayısındaki artış, yanında sıkıntıları da çoğaltıyor.

Ankara’da 2023 yılında KYK yurt sayısı 38’e ulaştı. Toplam yurt kapasitesi ise yaklaşık olarak 35 bin civarında. Yeni eğitim-öğretim yılıyla birlikte öğrenci sayısı, 350 bin ve üzerine ulaşması beklenirken yurt sayısı, öğrenci sayısının yüzde 10’una karşılık geliyor. Bu durum, KYK yurtlarında barınma hakkı kazanamayan öğrencilerin rotasını kiralık ev ve özel yurtlara çevirmesine neden oluyor.

ozel-yurt.jpg

ANKARA’DAKİ ÖZEL YURT FİYATLARI

Kentte, 2023 yılında KYK yurt sayısı 38 olarak karşımıza çıkıyor. KYK yurtlarına hak kazanamayan öğrenciler, özel yurtların yolunu tutuyor.

Ankara’daki özel yurtların fiyatları ise yurdun konumu, odaların büyüklüğü ve tuvaletin odada veya katta bulunmasına göre değişiyor. Kız yurtlarının fiyatları aylık 8 bin liradan başlarken, tek kişilik odaların fiyatları 15 bin liraya kadar çıkıyor.

Erkek yurtlarında ise fiyatlar ortalama aylık 10 bin liradan başlayıp, tek kişilik odaların fiyatları 17 bin 500 liraya kadar varıyor.

kalabalik-ev.jpg

ÜNİVERSİTE BÖLGESİNDEKİ EV SIKINTILARI

Türkiye’de artan enflasyon en çok kira fiyatlarını vurdu. Ankara’da öğrenciler kira fiyatlarının yanı sıra ev bulmakta da zorlanıyor. Üniversite bölgesinde yer alan kiralık ev fiyatları yükselirken bununla beraber başkent, aşırı göçe maruz kaldı. Bu göç, kentte kiralık ev sayısını da azalttı.

Öğrencinin yoğun olarak yaşadığı Cebeci bölgesinde aylık kira fiyatları 10 bin liradan başlayıp, 15 bin liraya kadar seyrediyor. Bahçelievler bölgesindeki kiralık evlerin taban fiyatı ise 15 bin lira. Bu fiyatlar belirlenirken oda sayısı gözetilmiyor.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.