Ankara’da yeni fay hattı mı görüldü? Bağlıca’da yeni fay mı ortaya çıktı?

Ankara’da yeni fay hattı mı görüldü? Bağlıca’da yeni fay mı ortaya çıktı?

Büyük deprem beklenmeyen, büyük fay hattı bulunmadığı bilinen Ankara’da yeni fay hattı mı görüldü? Bağlıca’da yeni fay mı ortaya çıktı? Bağlıca fayı nedir ne değildir? Uzmanlardan net cevaplar geldi:

Enerji Bakanlığı’na bağlı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) diri fay hattı haritasını güncellediği ve güncel diri fay hattı haritasında Ankara Bağlıca-Yapracık bölgeleri arasında etkili kuşkulu fay görüldüğü iddiası pek çok soruyu beraberinde getirdi. MTA Bağlıca Yapracık bölgesinde yeni fay mı keşfetti? Ankara’da yeni fay hattı mı görüldü? Bağlıca’da yeni fay mı ortaya çıktı? MTA diri fay hattı haritasında Bağlıca Yapracık arasında görülen kuşkulu fay aktif mi, deprem riski var mı? Ankaranın deprem tarihi ne?

Tüm bu soruların cevapları özetle şöyle:

-Bu iddia doğru mu?

Evet, MTA’nın güncel diri fay hattı haritasında Bağlıca-Yapracık bölgeleri arasında etkinliği kuşkulu bir fay tespit edildi.

-Bağlıca fayı aktif mi?

Hayır değil.

-Peki etkinliği kuşkulu fay ne anlama geliyor? Bağlıca deprem riski olan bir yer mi?

Konuyla ilgili olarak uzmanlardan, Bağlıcalıları; Başkentlileri rahatlatan bir açıklama geldi. Bu fay aktif değil, paniğe gerek yok.

Ankara’da yeni fay hattı mı görüldü? Bağlıca’da yeni fay mı ortaya çıktı? Ankara’da diri fay hattı mı bulunuyor? MTA’nın yayınladığı diri fay hattı haritasının ardından gündeme gelen bu sorunun cevabı aranıyor. MTA diri fay hattı haritasında Bağlıca ile Yapracık arasında etkinliği kuşkulu diri fay görüldü. Haritada bu ifadenin etkinliği kuşkulu fay anlamına geldiği ifade edildi. Uzmanlarsa bu fayın aktif olmadığını söylüyor.

PAMPAL: BAĞLICA DEĞİL TUZ GÖLÜ’NE DİKKAT ÇEKTİ

Ankara’da yeni fay hattı mı görüldü? Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Bağlıca fayı iddialarıyla ilgili “MTA diri fay hattını yeniledi diye böyle yeni bir fayın ortaya çıktığı zannediliyor. Böyle bir şey yok” diye konuştu.

prof-dr-suleyman-pampal-ankara-diri-fay-hattini-anlatti.jpg

Prof. Pampal öte yandan, Ankara’nın deprem endişe kaynaklarının biraz daha uzakta olduğunu ifade etti. Pampal “Ankara’da yıkıcı depreme neden olabilecek fay hattı var mı” sorusuna “Tuz Gölü fayı var. Bu fay yıkıcı deprem üretme potansiyeli olan bir fay” dedi.

DEPREME DAYANIKLI YAPI STOKUMUZ YOK

Ankaralıların da depreme hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayan Pampal, “Ankaralıların bir şanssızlığı geçmiş deprem tehlike haritalarında hep tehlikesiz gösterilmiş olduğu için depreme dayanıklı yapı stoku oluşmamış” dedi.

KOÇYİĞİT: AKTİF OLMAYAN BİR FAY, PANİĞE GEREK YOK

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçyiğit, MTA haritasındaki Bağlıca fayı ile ilgili “Oradaki fay gibi yüzlerce fay var Ankara’da. 10 bin yıldır deprem üretmemiş bir fay bu. Aktif olmayan bir fay. Kimse panik olmasın” dedi.

prof-dr-ali-kocyigit-ankara-diri-fay-hatti-aciklamasi.jpg

GEREDE FAYI TEHDİDİ

“Ankara’da yıkıcı depreme neden olabilecek fay hattı var mı” sorusuna Prof. Dr. Ali Koçyiğit ise “Gerede fayı tekrar aktif hale gelirse, 7 ve üzeri deprem üretiyor, dolayısıyla bu Ankara’yı ciddi anlamda etkiler” cevabını verdi.

Koçyiğit ayrıca “Ankara’nın üçte iki zemini zayıf zemin. Ankara’daki konutların gerçekten bir denetiminin yapılması gerekir” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.