Antikaya akın: Bu iş benim yaşama sevincim

Antikaya akın: Bu iş benim yaşama sevincim

Ankara'da her ayın ilk pazarı kurulan Ayrancı Antika Pazarı, Nisan ayında da yoğun ilgi gördü. Kasetlerden plaklara, daktilolardan eski radyolara geçmişe dair birçok şeyin bulunduğu pazara antika meraklısı vatandaşlar akın etti.

Ankara'da her ayın ilk pazarı kurulan Ayrancı Antika Pazarı, Nisan ayında da yoğun ilgi gördü. Kasetlerden plaklara, daktilolardan eski radyolara geçmişe dair birçok şeyin bulunduğu pazara antika meraklısı vatandaşlar akın etti.
Başkentte her ayın ilk pazar günü kurulan Ayrancı Antika Pazarı bu ay da Ayrancı Mahallesi'ndeki kapalı pazar yerinde kuruldu. Antika meraklısı vatandaşların ilgisi yoğundu. Türkiye’nin her ilinden gelen antikacı esnafı, kurduğu tezgahlarla antika eşyaları kuşaktan kuşağa aktarıyor. Antika pazarında geçmişte hafızalara kazınmış bakır eşyalar, eski telefonlar, el yazması kitaplar, eski radyolar, daktilolar, eski saatler gibi pek çok antika ürün sergileniyor.

iiiiii4.jpg

"BU İŞ BENİM YAŞAMA SEVİNCİM"

Ayrancı Antika Pazarı’nda 1999 yılından bu yana topladığı parçalarla abajur yapan Cumhur Çevik, 24 yıldır bu işi yaptığını ve işinin yaşama sevinci olduğunu dile getirerek, işe başlama hikâyesini gazetemize şöyle anlattı: ‘’Daha önceki işim teknik ressamlıktı emekli olduktan sonra bu işi yapmaya başladım. Geçmişe duyduğum özlemden olsa gerek eski abajurlara merak saldım. Herkesin evinde odasını aydınlatan bir abajuru olmalı diye düşündüm. Yerde işime yarayacağını düşündüğüm ne varsa toplamaya başladım. Amacım eski tarzda abajurlar üretmekti. Başta eşim karşı çıksa da sonra alıştı. Eski demir, kumaş, tahta gibi malzemelerden abajurlar ürettim. Babamın tamirhanesinde kazandığım el becerimle bu işin üstesinden geldim.’’

iiiii.jpg

"EMEKLİLİK İŞİM"

Modern, klasik ya da nostaljik seven herkese uygun abajur ürettiğini belirten Çevik ‘’Parça uydurma koşuşturması sayesinde, inşallah Alzheimer hastası olmayacağım, emekli olduktan sonra bu işimin zihin sağlığıma da çok faydası oldu, emekli olduktan sonra insanlar kendini meşgul edecek uğraşlar bulmalı” dedi.

iiii3.jpg

Çevik şöyle devam etti: ‘’1999 yılından bu yana pazarın tek lambacısı benim. En eski üç beş kişiden biriyim. İnsanları mutlu etmek, bir işe emek vermek ve geri dönüşüme katkı sağlamak beni de çok mutlu ediyor. Antikacılık geleneğini yerinde görmeleri için vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum, gelin kafanızı dağıtın illa bir şeyler almak zorunda değilsiniz.’’

iiii2.jpg

ESKİ OLAN HER ŞEY ANTİKA DEĞİLDİR

Antika pazarının müdavimlerinden olan plak koleksiyoncusu Serhat Ulu, antika diye yüksek fiyatlara satılan eşyalara dikkat edilmesi gerektiğini belirterek ‘’bu işlerden anlayan biri ile pazara gelmek antikaya meraklı kişiler için daha güvenli’’ diye konuştu. Pazara gelmeden önce alacağı plakların fiyatlarını internetten kontrol ettiğini söyleyen Ulu ‘’Pazara gelen kişiler de önce araştırma yapsın, fiyatları bilerek gelsinler, paraları boşa gitmesin’’ dedi.

Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum