Artçı sarsıntı nedir? Artçı sarsıntılara karşı dikkat!

Artçı sarsıntı nedir? Artçı sarsıntılara karşı dikkat!

Türkiye acı bir haftaya uyandı. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde gece geç saatlerde 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Büyük ve yıkıcı deprem sonrası birçok artçı sarsıntılar yaşandı. Peki, Artçı sarsıntı nedir?

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde sabaha karşı saat 04.17 suların 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Onlarca vatandaşımız hayatını kaybederken yüzlerce insan yaralı olarak kurtuldu. Açıklanan son verilere göre; Kahramanmaraş’ın yanı sıra Malatya, Batman, Bingöl, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Elazığ, Kilis, Hatay, Adana, Osmaniye, Şırnak, Hakkâri ve Siirt’te hissedilen depremde 284 canımız hayatını kaybederken 2323 vatandaşımız yaralandı. Deprem sonrası birçok artçı sarsıntı yaşanırken tüm Türkiye deprem bölgesi için seferber oldu. Peki, Artçı sarsıntı nedir? Artçı sarsıntılara karşı dikkat!

Artçı sarsıntı sonrası duvarlarda oluşan izler

ARTÇI SARSINTI NEDİR?

Maraş’ta yaşanan deprem toplam 10 ilde hissedilirken, yıkıcı deprem sonrası birçok artçı sarsıntı yaşandı. Açıklanan son rakamlara göre; depremden sonra büyüklükleri 6’nın üzerine kadar çıkan 50’nin üzerinde artçı sarsıntı yaşandı. Artçı sarsıntı, oluşan ilk depremden sonra meydana gelir. Artçı sarsıntılar, ana depremin hissedildiği merkezde gerçekleşirken büyüklükleri ilk depreme göre daha düşüktür. Buna rağmen oluşan ilk depremin zayıflattığı ve yıprattığı yapıların yıkılmasına neden olarak, daha büyük kayıplara yol açabilir. Peki

artçı sarsıntı ardından kırılan yapı fotoğrafı

SARSINTILARA KARŞI DİKKAT!

Deprem sonrası yapılması gerekenler konusunda öncelikle artçı sarsıntılara dikkat etmek gerekiyor. Meydana gelen ilk depremle birlikte onlarca bina büyük hasar aldı. Duvarlar, kirişler ve kolonları çatlayan binalarda oturan vatandaşlarımız, temkini elden bırakmaması gerekiyor. Haberdeki görseller Gaziantep şehrinden. Yetkililer, hiç iç açıcı görünmeyen manzaranın karşısında vatandaşlarımızı binalardan uzak tutmak için gayret gösteriyor.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.