Atınköy’de kışlık telaşı başladı

Atınköy’de kışlık telaşı başladı

Ankara’nın geleneksel köy yaşamını yaşatan Altınköy Açık Hava Müzesi’nde sonbaharla birlikte kış hazırlıkları başladı. Tarhana, turşu, salça, reçel, pekmez ve kurutmalıklar geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.

Altınköy Açık Hava Müzesi, kış mevsimi öncesinde köylerde yıllardır sürdürülen hazırlıkların yeniden canlandırıldığı etkinliklere ev sahipliği yaptı. Mevsiminde toplanan sebze ve meyveler, kış boyunca tüketilmek üzere farklı yöntemlerle işlendi. Kazanlarda reçel ve pekmez kaynatılırken, domates, biber ve patlıcanlar kurutulmak üzere hazırlandı.

Tarhana yoğrulması, turşu kurulması, salça hazırlanması ve erişte kesilmesi gibi geleneksel mutfak uygulamaları da Altınköy’de gerçekleştirildi. Köy fırınında pişirilen ekmekler ise hazırlıkların bir parçası olarak ziyaretçilere sunuldu.

kis-hazirligi-2.jpg

ÇOCUKLAR ÜRETİM SÜRECİNİ İZLEDİ

Etkinliklerde özellikle çocuklar, geçmiş dönemlerde köylerde uygulanan kış hazırlıklarını yerinde görme fırsatı yakaladı. Geleneksel yiyeceklerin hangi aşamalardan geçerek hazırlandığı uygulamalı şekilde gösterildi.

Altınköy’de sürdürülen çalışmalar kapsamında yaz aylarında yetiştirilen ürünlerin kurutma, pişirme, kavanozlama ve farklı saklama yöntemleriyle kışa hazır hale getirilmesi sağlandı.

kis-hazirligi-3.jpg

KIŞLIK ÜRÜNLER KÖY BAKKALI’NDA

Altınköylü kadınların hazırladığı ürünler, müze meydanında yer alan Köy Bakkalı’nda da ziyaretçilerin satışına sunuluyor. Erişte, ev yapımı turşu, reçel, kurutulmuş biber ve domates, salça, pekmez ve tarhana gibi ürünler bakkalda yer alıyor.

Altınköy bostanlarında yetiştirilen sebze ve meyveler, kışlık ürünlerin hazırlanmasında kullanılıyor. Köyde yetiştirilen buğdaylardan elde edilen un da üretim sürecinde değerlendiriliyor.

“GELENEKLERİMİZİ GELECEK NESİLLERE AKTARIYORUZ”

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Altınköy’deki çalışmaların geçmişten aktarılan kültürel mirasın korunmasına katkı sunduğunu belirtti. Tiryaki, geçmişte ailelerin yaz aylarında topladığı ürünleri kış mevsiminde tüketmek amacıyla çeşitli yöntemlerle sakladığını ifade etti.

Altınköy Açık Hava Müzesi’nde sürdürülen uygulamalarla çocukların geleneksel üretim ve hazırlık süreçlerini yerinde görmesinin amaçlandığını aktaran Tiryaki, kışlık ürünlerin Köy Bakkalı aracılığıyla ziyaretçilere de ulaştırıldığını kaydetti.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.