Avrupa başıboş köpek sorununu aştı: Türkiye’de neden olmasın

Avrupa başıboş köpek sorununu aştı: Türkiye’de neden olmasın

Tekrar gündeme gelen sokak hayvanları sorunu yetkililerden çözüm bekliyor. Avrupa’da binlerce evcil hayvan terk edilmesine rağmen sokaklarda başıboş hayvan görülmüyor. Bu başarının arkasında ise hayvan sahiplerine verilen eğitim ve güçlü yasalar yatıyor.

Avrupa'nın her ülkesinde sokak hayvanlarıyla başa çıkabilmek için kendince çözüm yolları bulunuyor. İspanya bu sorunu zorunlu kısırlaştırma ve çip kullanımıyla kontrol ederken, Fransa’da hayvanları sokağa terk etme kuralını çiğneyenler 3 yıl hapis ve 45 bin Euro ile cezalandırıyor. Bu sayede, Avrupa'daki ülkelerde on binlerce evcil hayvan sahiplerince terk edilse bile sokaklarda başıboş ve sahipsiz hayvanlara kolay kolay rastlanmıyor.

kopss.jpg

SOKAKLARIMIZDA NEDEN BAŞIBOŞ KÖPEKLER VAR

Dünyanın birçok ülkesinde sokak hayvanları ile ilgili bir problem bulunmazken Türkiye’de neredeyse her gün köpeklerle ilgili bir saldırı vakası ortaya çıkıyor. Ülkemizde sokak köpeklerindeki artışın temel nedenleri arasında kontrolsüz üreme, sahiplenilmeyen veya terk edilen evcil hayvanlar ile sokaklara bırakılan yavrular bulunuyor. Kontrol edilmediği sürece çeşitli hastalıklara davetiye çıkaran sokak hayvanlarının gözetim altında tutulması gerekiyor. Belediyelerin çalışmalarda yetersiz kalması, düzenlenmiş ciddi bir yasa olmaması başıboş köpek problemine katkıda bulunan faktörler arasında yer alıyor. Avrupa’da ise sokak hayvanları konusu ciddi yasalar ve cezai yaptırımlarla kontrol altına alınmış görünüyor.

kop.jpg

AVRUPA BU SORUNU AŞTI

İspanya’da yıl içinde kabul edilen ve 27 Eylül’de yürürlüğe giren ‘Hayvan Refahı’ yasasına göre, evcil hayvanlarını sokağa atanlara 45 bin Euro para cezası uygulanacak. Yaklaşık 80 milyon evcil hayvanın bulunduğu Fransa'da başıboş köpeklere rastlanmıyor. Her yıl 100 bin kadarı sokağa terk edilse de bunlar belediye ekiplerince acil olarak toplanıyor. Ülkede tehlike arz eden evcil köpek türlerinin halka açık alanlarda tasmayla dolaştırılması ise mecburi. Bu mecburiyet belediye kararıyla tüm köpekler için geçerli sayılabiliyor. Tasmasız gezdirilen hayvanların sahiplerine eğer köpek tehlikeli türler arasında ise 150, değilse 38 Euro’ya kadar cezai yaptırım uygulanıyor.

kopek.jpg

VERGİYE TABİ

Almanya’da ise süreç biraz farklı işliyor. Evcil hayvan sayısının 10 milyonu aştığı Almanya'da köpek sahibi olmak vergiye tabi tutuluyor. Devlet, köpek sahiplerinden yılda yaklaşık 400 milyon Euro kadar vergi topluyor. Barınaklarda sorunlu hayvanlar için de tedavi merkezleri bulunuyor. Örneğin insanları ısıran bir köpek burada rehabilitasyona alınabiliyor. Tedavi olan hayvanlar ise ancak 450 gün sonra sahiplendiriliyor.

Avrupa ülkelerindeki sokak hayvanlarına karşı alınan önlemler bu şekilde uzayıp gidiyor. Türkiye’de sık sık gündeme gelen başıboş köpek sorunu içinse hala yeni yasalar bekleniyor.

Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.