Bağımlılıkla mücadelede yeni dönem başlıyor! Yılmaz’ın sözleri zirvede büyük yankı uyandırdı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, madde ve davranışsal bağımlılıkla mücadelenin ancak ailelerin, kurumların ve sivil toplumun birlikte hareket etmesiyle başarıya ulaşabileceğini belirterek koordineli çalışmanın önemini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ankara’da düzenlenen ‘Hayat Boşluk Kabul Etmez Uluslararası STK Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, hem madde hem davranışsal bağımlılıkların tüm boyutlarıyla ele alındığını belirtti. Önleyici adımlardan rehabilitasyona kadar her aşamada risk odaklı bir yaklaşım yürüttüklerini vurgulayan Yılmaz, mücadelenin yalnızca devlet kurumlarıyla sınırlı olamayacağını söyledi. Ailelerin, STK’ların ve yereldeki yapıların sürece dahil olmasının zorunluluğunu dile getirdi.

BAĞIMLILIKLA MÜCADELENİN KAPSAMI GENİŞLİYOR
Türkiye genelinde çalışmaların Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu çatısı altında toplandığını söyleyen Yılmaz, 2019’dan bu yana yapılan 5 toplantıda 91 karar alındığını, kararların yüzde 93’ünün sahada uygulamaya geçirildiğini açıkladı. İllerde yapılan risk analizi çalışmalarının yerelin ihtiyaçlarına göre şekillendiğini, güvenlikten sosyal hizmete kadar kurumlar arası koordinasyonun güçlendirildiğini ifade etti.
YATIRIM, DESTEK VE TEDAVİ KAPASİTESİ ARTIRILDI
Son bir yılda 478 yeni sigara bırakma polikliniğinin açılmasıyla toplam sayının 1016’ya ulaştığını belirten Yılmaz, sigara bırakma ilaçlarının ücretsiz temininin sürdüğünü söyledi. ALO 171 hattına yapılan yüz binlerce çağrının mücadelenin erişilebilirliğini artırdığını ifade etti. Uyuşturucuyla mücadelede güvenlik adımlarının kritik olduğunu vurgulayan Yılmaz, 137 bin metruk binanın tespit edildiğini ve yüzde 88’inin kontrol altına alındığını açıkladı. Tedavi alanında ise AMATEM ve ÇEMATEM merkezlerinin 144’e, yatak kapasitesinin ise bin 582’ye yükseldiğini duyurdu.
STK’LARIN ROLÜ DAHA DA GÜÇLENİYOR
Bağımlılığın yalnız maddesel değil dijital bağımlılık türlerini de kapsadığını belirten Yılmaz, 61 bini aşkın gönüllü ve 969 derneğin sahada aktif çalıştığını söyledi. Gönüllülerin kimi zaman bir gencin hayatına dokunduğunu, kimi zaman ailelere ulaşarak dönüşümün öncüsü olduğunu ifade etti.
Yılmaz, bağımlılıkla mücadelenin kesintisiz sürdürüleceğini ve tüm kurumların 2024–2028 strateji planı doğrultusunda koordineli şekilde hareket edeceğini belirtti.
Kaynak:

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.