Bakan Fidan: “Sabotaj girişimlerine karşı hazırlıklı olunmalı”
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD ile İran arasında yürütülen mutabakat sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak teknik görüşmelerde tıkanmalar yaşanabileceğini, ayrıca bölgesel aktörlerin süreci etkileyebileceğini ifade etti.
Hakan Fidan, Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleştirilen Türkiye-Mısır-Pakistan-Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları Dördüncü Toplantısı kapsamında yaptığı açıklamalarda bölgesel diplomasi trafiğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Görüşmelerde Libya, Akdeniz ve Afrika başlıklarının ele alındığı, dört ülke arasında geniş kapsamlı bir fikir alışverişi gerçekleştirildiği aktarıldı.
Fidan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile yapılan görüşmede bölgesel formatın sonuçlarının ele alındığını ve liderler düzeyindeki mesajların paylaşıldığını belirtti.
DÖRT ÜLKE ARASINDA ORTAK ÇALIŞMA VURGUSU
Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır ve Pakistan arasında yürütülen diplomatik mekanizmanın bölgesel sorunların çözümüne yönelik önemli bir zemin oluşturduğunu ifade eden Fidan, bu ülkelerin siyasi, ekonomik ve güvenlik alanlarında geniş kapasiteye sahip olduğunu dile getirdi. Bölgesel sorunlara yönelik ortak yaklaşım geliştirilmesi ve uluslararası işbirliği mekanizmalarının harekete geçirilmesinin temel hedefler arasında yer aldığı aktarıldı.
ABD-İRAN MUTABAKATI VE TEKNİK SÜREÇ
ABD ile İran arasında imzalanan mutabakat zaptının uygulanmasına ilişkin teknik görüşmelerin İsviçre’de başladığı bilgisi paylaşıldı. Sürecin yaptırımlar ve nükleer doğrulama gibi teknik başlıklarda detaylı çalışma gerektirdiği ifade edildi.
Fidan, siyasi iradenin ortaya konulduğunu ancak teknik aşamada karmaşık konuların ele alınacağını belirtti. Görüşmelerde zaman zaman duraksamalar yaşanabileceği ve sürecin dikkatle yürütülmesi gerektiği aktarıldı.
Açıklamada, sürecin ilerleyişinde dış etkenlerin rol oynayabileceği ifade edilerek bölgesel gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiği belirtildi. Teknik görüşmelerin devam ettiği süreçte tarafların çalışmalarını sürdürdüğü aktarıldı.
Kaynak:

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.