Bakan Kurum: İstanbul'da 1 buçuk milyon riskli bina var

Bakan Kurum: İstanbul'da 1 buçuk milyon riskli bina var

ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "İstanbul özelinde baktığınızda 1 buçuk milyon riskli binanın olduğunu, hatta bunların Yüzde 30'unun acilen dönüştürülmesi gereken binalar olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz.

ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "İstanbul özelinde baktığınızda 1 buçuk milyon riskli binanın olduğunu, hatta bunların Yüzde 30'unun acilen dönüştürülmesi gereken binalar olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bunu her seferinde de tekrar ediyoruz. Bu tablo karşısında asla kaybedecek vaktimiz yok" dedi.

İstanbul'da dün saat 12.49'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve Ak Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala çalışmaları İstanbul AFAD Merkezi'nde takip ediyor. Bugün gerçekleştirilen toplantının ardından deprem sonrasında yapılan çalışmalara ilişkin son bilgileri paylaşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Şu an İstanbulumuzun 39 ilçesinde kaymakamlıklarımız nezdinde afet koordinasyon ilçe merkezlerimiz faaliyete geçmiş ve vatandaşlarımıza bu manada hizmet vermektedir. Bu bölgelerden gelen, ilçelerimizden, mahallelerimizden gelen veriler ışığında, depremin hemen ardından İstanbul başta olmak üzere Bursa, Balıkesir, Tekirdağ ve Yalova'daki vatandaşlarımızdan toplamda bin 399 yapı ihbarı aldık. İhbar edilen binaları ekiplerimiz, arkadaşlarımız hızlı bir şekilde tedbirleri de almak, gerekirse tedbiren boşaltmak suretiyle incelemelerini yaptılar. Şu ana kadar 7 binamız az hasarlı. Bunun dışında herhangi bir orta hasar, ağır hasar söz konu değil. Fatih ilçemizde bir binamız, metruk bir binamız, içinde herhangi bir vatandaşımız yaşamıyordu. O binamız yıkıldı. Onunla ilgili de hafriyat enkaz çalışmaları süratli bir şekilde bugün içerisinde tamamlanmış olacak" dedi.

'28 BİN 500 KAMU BİNASINA İLİŞKİN HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINI BAŞLATTIK'

Kurum, "Tabii hasar tespit personelimizin de önceliği ihbar edilen bu yerlere acilen gitmek. Bu ihbarları hızlı bir şekilde değerlendirmek. Bu manada İstanbulumuzun 39 ilçesinde, 963 mahallesinde saha çalışmalarına devam ediyoruz. Ekip sayısını dün itibariyle 3 bine çıkaracağımızı ifade etmiştik. Bugün gün içerisinde İstanbul'da 3 bin hasar tespit ekibi, tüm İstanbul'da kamu binaları başta olmak üzere gelen tüm hasarları birebir yerine gitmek ve tespitleri yapmak suretiyle bu incelemeleri inşallah gerçekleştiriyor olacağız. Dün itibariyle İstanbul'daki okullarımızın, yurtlarımızın cami ve hizmet binalarımızın içerisinde olduğu 28 bin 500 kamu binasına ilişkin hasar tespit çalışmalarını başlattık. Tabii burada tedbir amacıyla yapıyoruz. Yani çok şükür ki okullarımız bu manada yaşadığımız depremler, yine hükümetimizin bu manada depremle mücadele alanında riskli binaların kaldırılması noktasında, gerek okullarda, gerek hastanelerde, gerek kamu binalarında güçlendirmeyi her bakanlığımız kendi içerisinde yapıyor. Ama biz yine de, 'Herhangi bir hasar var mı yok mu?' diye incelemesini gidip 28 bin 500 kamu binasında öncelikle yapıyor olacağız. Tabii bunun dışında da gelen hasar ihbarlarına birebir arkadaşlarımız gidecekler, yerinde bu tespitleri yapacaklar" dedi.

'İSTANBUL'DA 1 BUÇUK MİLYON RİSKLİ BİNANIN OLDUĞUNU, HATTA BUNLARIN YÜZDE 30'UNUN ACİLEN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ GEREKTİĞİNİ BİLİYORUZ'

Kurum, "Dün İstanbul'da, Gençlik Spor Bakanlığımızla birlikte yurtlarımıza ilişkin, 36 tane Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait yüksek öğrenim öğrencilerimizin kaldığı yurtların incelemelerini yaptık. Dün gece itibariyle tamamladık. Bugün de inşallah İstanbul'daki tüm hastanelerin hızlı bir şekilde tespitlerini Sağlık Bakanlığımızla birlikte yapacağız. Şeffaf bir şekilde milletimizle sonuçları paylaşacağız. Yurtlarla alakalı herhangi bir deprem hasarı arkadaşlarımız tespit etmedi. Kamu binaları ve gelen ihbarların neticesini inşallah 4 gün içerisinde tamamlayıp, milletimizi bu konuda bilgilendirmiş olacağız. Yaşadığımız bu depremle beraber bir kez daha gördük ki başta İstanbul olmak üzere ülkemizin en büyük gerçeği depremdir. Bugün ülke yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 66'sı ve nüfusu itibariyle de baktığınızda yüzde 70’i deprem bölgelerinde yaşamaktadır. İstanbul özelinde baktığınızda 1 buçuk milyon riskli binanın olduğunu, hatta bunların Yüzde 30’unun acilen dönüştürülmesi gereken binalar olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bunu her seferinde de tekrar ediyoruz. Bu tablo karşısında asla kaybedecek vaktimiz yok. Bu dönüşüm göz ardı edilecek, ertelenecek bir durum değildir. Bu manada sorumluluk sahibi herkesin bilmesi gerekir ki, İstanbul'un artık tek gündemi deprem olmalıdır. İstanbul'daki yapı stokunun bir dakika, bir saniye bile emin olun kayba tahammülü yoktur" dedi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.