Bankalarda faizsiz kredi yarışı: Fırsat üstüne fırsat sundular

Bankalarda faizsiz kredi yarışı: Fırsat üstüne fırsat sundular

Türkiye’nin ekonomik olarak düzelme çalışmalarının devam ettiği bu günlerde bankalardan faizsiz kredi atağı geldi. Özel bankalar, müşterilerine ‘sıfır faizli kredi’ vaadiyle kampanya başlattı.

Türkiye'de dezenflasyonist süreci tesis etmek için uygulanan sıkı para politikası kararlılıkla devam ederken, bu süreçte kredi faiz oranları da ciddi yüksek seviyelere ulaştı. Türkiye Gazetesi’nden Ömer Faruk Bingöl’ün özel haberine göre; bu durum, kredi kullanımını zorlaştırıyor ve kredi hacmine yansıyor.

para-1.jpg

FAİZ ORANLARI REKOR SEVİYEDE

120 aylık konut kredisinde ana para hariç faiz yükü az yüzde 250 olarak gerçekleşirken; benzer şekilde 48 aylık otomobil kredilerinde de faiz yükü yüzde 150'yi geçiyor. İhtiyaç kredilerinde de tüketiciler; 12 aylık en kısa vadede bile ortalama yüzde 50 faiz yükü ile karşılaşabiliyor.

para-2.jpg

KREDİ HACMİNDE ARTIŞ HIZI DARALDI

Yüksek faiz oranları son dönemde kredi hacmine de yansıdı. BDDK verilerine göre yerel seçimlerden önceki son hafta olan 29 Mart haftasında, 1 trilyon 623 milyar TL tüketici kredilerinin toplam büyüklüğü, 10 Mayıs ile biten haftada 1 trilyon 653 milyar TL'ye yükseldi. Bu yıl 16 Şubat haftasında ise bu dilimdeki kredilerin toplam büyüklüğü 1 trilyon 538 milyar TL düzeyinde bulunuyordu. Rakamlar, kredi hacminde artış hızındaki daralmayı da gösteriyor. Seçim öncesi 6 haftada ihtiyaç kredileri 85 milyar TL artarken; seçim sonrası 6 haftada sadece 30 milyar TL yükseldi.

para-3.jpg

KREDİ KARTI TAKSİTLERİ VE NAKİT ÇEKİM FAİZİ

Son haftalarda birçok sektörde kredi kartına taksit sayısı da 2'ye kadar geriledi. Ayrıca taksitlendirme için birçok sektör ve iş yeri de en az 1000 TL'lik alışveriş şartı koşmaya başladı. Bununla birlikte kredi kartından nakit çekim faizinin yüzde 5'e çıkarılması da, bu kanaldan gerçekleşen para arzını daraltıyor. Bankalararası Kart Merkezi tarafından açıklanan rakamlara göre:

Şubatta 121 milyar 255 milyon TL olan kredi kartı nakit çekim hacmi,

Mart ayında 89 milyar 337 milyon TL'ye kadar geriledi. Sonraki aylarda da benzer şekilde gerileme eğiliminin devamı bekleniyor.

SIFIR FAİZLİ KREDİLERDE ARTIŞ

Bu ortamda tüketiciler, küçük ihtiyaçları için mikro kredi arayışına yöneldi. Bankalar ise yeni müşteri çekmek için sıfır faizli ancak düşük tutarlı kredi kampanyaları yarışına girdi. Bu kategorideki kredilerin bir kısmı "İhtiyaç Kredisi" bir kısmı ise "Taksitli Nakit Avans" olarak kullandırılıyor. Bu hafta itibarıyla dikkat çeken “sıfır faizli” kredilerin miktarları ve vadeleri şöyle:

-QNB Finansbank; 30 bin TL (3-6 ay vade/20 bin TL’si nakit avans)

-Garanti BBVA; 30 bin TL (3-6 ay vade/20 bin TL’si nakit avans)

-Deniz Bank; 25 bin TL (3-6 ay vade/15 bin TL’si nakit avans)

-İş Bankası; 25 bin TL (3 ay vade/nakit avans)

-Akbank; 20 bin TL (3 ay vade/nakit avans)

-Cepte TEB; 10 bin TL (6 ay vade)

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.