Başkentte yaşanan su baskınlarının sebebi iklim krizi

Başkentte yaşanan su baskınlarının sebebi iklim krizi

Ülkemizde özellikle son 2 yıldır alışılmışın dışında fırtınalar, sıcaklar ve yağmur yağışlıları gözlemleniyor. Başkentte yoğunluğunu artıran yağışlar nedeniyle yaşanan sel manzaraları iklim değişikliği konusunu akıllara getiriyor.

Yağmur yağışının yoğun olduğu Ankara’da iklim değişikliğinin izleri sel baskınları, toprak kaymaları, gibi doğal afetlerle kendini gösteriyor. Belediyelerin altyapılarını zorlayan olağandışı yağışlar gelecekteki krizlerin önlenmesi için uyarı niteliği taşıyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) tarafından 22 Mayıs’ta yayımlanan raporda aşırı hava, iklim ve su kaynaklı olayların 1970 ile 2021 arasında bildirilen toplamda 11 bin 778 afete neden olduğu bildiriliyor. Afetler nedeniyle yitirilen can kaybı ise 2 milyon kişi olarak tahmin ediliyor. Ekonomik kayıpları artıran doğa olaylarının çoğu ise ‘fırtına’ kategorisinde gösteriliyor.

İKLİMLER NEDEN DEĞİŞİYOR

İklim değişikliği gerçeği artık tüm dünya ülkelerinde kabul görüyor. Bu konuda çeşitli bakanlıklar kuruluyor, mücadele yöntemleri geliştiriliyor ve yıllık paneller düzenleniyor. İklim değişikliğinin nedenleri arasında listenin başında beşeri faktörler gösteriliyor. Atmosferin ısınmasında etkili olacak her türlü üretim, üretimlerde kullanılan fosil yakıtlar, araç sayılarının artması ve atıklar, çevre kirlilikleri ve bilinçsiz tüketim felaketi farklı boyutlara taşıyor.

s1.jpg

FIRTINALAR ETKİLİ OLUYOR

DMÖ yayınladığı raporda 2020 ve 2021’de afetler nedeniyle toplamda 22 bin 608 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Raporun devamında, ‘’Dünya çapında bildirilen ölümlerin yüzde 90’dan fazlası gelişmekte olan ülkelerde meydana gelmiştir. En az gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan küçük ada devletleri ekonomilerinin büyüklüğüne kıyasla orantısız yüksek maliyete maruz kaldı’’ ifadeleri yer alıyor. Ekonomik kayıpları artıran doğa olaylarının çoğunun ise “fırtına” kategorisinde yer aldığı bilgisi veriliyor.

s2.jpg

TÜRKİYE’DE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN YANSIMALARI

Türkiye’nin birçok ilinde özellikle son iki yıldır sıra dışı doğal afetler yaşandığı görülüyor. Yağmur yağışlarının düzensizliği afetlerin oluşumunda etkili bir faktör olarak öne çıkıyor. Bu faktör göz önüne alındığında, 11 Ağustos 2021 Batı Karadeniz sel felaketi örneği hatırlanıyor.

Yayınlanan raporda Türkiye'de 2021'de meydana gelen doğa kaynaklı afetler nedeniyle 127 kişi hayatını kaybettiği, 672 kişi yaralandığı aktarılıyor. Bu ölümlerin yüzde 89'u sel, yüzde 7'si orman yangını ve yüzde 4'ü fırtına nedeniyle yaşandığı kayda geçiyor. Yaralanmaların ise yüzde 54'ü orman yangını, yüzde 34'ü sel, yüzde 8'i fırtına, yüzde 3'ü hortum olarak belirtiliyor.

s3.jpg

ANKARA’DA DİKKAT ÇEKEN SEL FELAKETLERİ

Son iki yıldır iklim değişikliğinin yansımaları Ankara’da da etkisini gösteriyor. Karadeniz bölgesinde yaşanan afetlerin benzerleri 2022 senesinde Ankara’da yaşandığı görülüyor. 7 Haziran- 15 Temmuz 2022 arasında sağanak yağmur sonrası oluşan selde toplam 6 kişinin hayatını kaybettiği ilgili raporlarda kayda geçiyor. Yaşanan afetler sonrası belediyenin alt yapı sorunları tartışmalara neden olurken, 2023 yılı içerisinde özellikle bahar-yaz aylarıyla beraber gelen fırtınalar, yoğun yağışlar etkisini sürdürüyor.

Tüm veriler gösteriyor ki yaşanan doğal afetler önceki senelere göre etkisini artırarak devam ediyor. Yapılan çalışmalar iklim değişikliği ve doğal afetler karşısında yetersiz kalıyor. Diğer şehirlerde olduğu gibi altyapı başkentte de alarm veriyor.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.