Berber ve kuaförlerde ‘hepatit’ tehlikesi!

Berber ve kuaförlerde ‘hepatit’ tehlikesi!

Doç. Dr. Cumhur Artuk, güzellik salonları, berber ve kuaförlerde kullanılan steril olmayan aletlerin Hepatit B ve C virüsünü bulaştırabileceği uyarısında bulundu. Özellikle makas, jilet ve cımbız gibi aletlerde hijyenin hayati önem taşıdığı vurgulandı.

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cumhur Artuk, 28 Temmuz Dünya Viral Hepatit Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, toplumda yaygın olarak kullanılan berber, kuaför ve güzellik salonlarında yapılan işlemlerde Hepatit B ve C virüsü bulaş riskine dikkat çekti. Artuk, kullanılan malzemelerin mutlaka sterilize edilmesi gerektiğini belirterek, bireysel hijyen uyarısında bulundu.

Dünya genelinde 250 ila 300 milyon kişiyi etkileyen hepatit virüsleri, Türkiye’de de önemli bir halk sağlığı problemi olarak öne çıkıyor. Uzmanlara göre ülkemizde Hepatit B oranı yüzde 3, Hepatit C oranı ise binde 5 seviyelerinde.

CİDDİ RİSK OLUŞTURUYOR

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cumhur Artuk, güzellik salonları, berber ve kuaförlerde yapılan işlemlerin özellikle jilet, makas, cımbız gibi kanla teması olabilecek araçlarla yapılan uygulamaların hepatit bulaşı açısından ciddi risk oluşturduğunu söyledi.

"Bir alete vücut sıvısı bulaştıysa ve bu alet başka kişide steril edilmeden kullanılırsa Hepatit B veya C bulaşı mümkün."Doç. Dr. Artuk, Hepatit B için çocukluk çağından itibaren aşılamanın etkili olduğunu, bu sayede yüzde 95'e varan bağışıklık sağlandığını ifade etti. Hepatit C için henüz etkili bir aşı bulunmazken, her iki virüs için de erken teşhisin hayati olduğu vurgulandı.

KULLANILAN ALETLERİN TEMİZLİĞİ ÖNEMLİ

“Hastalık çoğu zaman belirti vermeden ilerliyor. Bu da teşhisi geciktirip karaciğer sirozu ve kanseri riskini artırıyor,” dedi. Uzmanlar, kuaför ve berberlere gitmeden önce kullanılan aletlerin temizliğinin mutlaka sorgulanması, sterilize edilmiş ekipmanlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Doç. Dr. Artuk, özellikle kanamalı işlemlerden kaçınılmasını ve kişisel bakım ürünlerinin ortak kullanılmamasını tavsiye etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.