Besd-Bir Yönetim Kurulu Başkanı Naci Kaptan: Bakanlıkların desteği çok önemli

Besd-Bir Yönetim Kurulu Başkanı Naci Kaptan: Bakanlıkların desteği çok önemli

Besd-Bir Yönetim Kurulu Başkanı Naci Kaptan, beyaz et üretiminde Türkiye’nin dünyada sekizinci sırada yer aldığını söyledi. Kaptan, “Sektörde 90’dan fazla ülkeye kanatlı eti ihraç yaparak dünyanın en büyük beş ihracatçısından biri haline geldik” dedi.

Fiyatı ve besleyiciliği ile sofralarımızda yerini koruyan beyaz et Türk mutfağındaki ağırlığını korumaya devam ediyor. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı Naci Kaplan beyaz et üretiminde Türkiye’nin dünyada sekizinci sırada yer aldığını söyledi. Kaptan, “Sektörde 90’dan fazla ülkeye kanatlı eti ihraç yaparak dünyanın en büyük 5 ihracatçısından biri haline geldik” dedi. Sektörün sorunlarını ve ihtiyaçlarını gazetemize anlatan Kaptan, “Türkiye verilerine baktığımızda ülkemiz 2,4 milyon ton ile Dünya toplam kanatlı eti üretiminin 1,8’ini üretmekte ve 8. sırada yer almaktadır. Üretimin artması ve yeni pazarların bulunması için bakanlıkların desteğinin çok önemli” vurgusu yaptı.

1-001.jpg

DÜNYADA SEKİZİNCİ SIRADAYIZ

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı Naci Kaplan sektörün durumuna değinerek, “Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) yayını olan 2023-2032 Tarımsal Durum Raporu göre 2020-2022 dünya toplam et üretimi ortalaması 341 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Bunun yüzde 40’ına tekabül eden 137 milyon tonu kanatlı etidir ve kanatlı etinin diğer et türleri arasında gelecek 10 yılda en fazla üretilen protein kaynaklı gıda olmaya devam edeceği vurgulanmıştır. Dünya beyaz et üretiminin yarısı, ilk 3 büyük üretici olan ABD, Brezilya ve Çin’de yapılmaktadır. Aynı raporda Türkiye verilerine baktığımızda ülkemiz 2,4 milyon ton ile Dünya toplam kanatlı eti üretiminin 1,8’ini üretmekte ve 8. sırada yer almaktadır. 2023 yılı resmi rakamları TÜİK tarafından henüz açıklanmamakla birlikte geçtiğimiz sene ile hemen hemen aynı seviyede yani 2,5 milyon ton civarında beyaz et üretimi gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Kendine yeterli seviyede üretim gerçekleştirilen sektörde günümüzde 90’dan fazla ülkeye kanatlı eti ihraç edilmektedir. Dünyanın en büyük 5 ihracatçısından biri haline geldik” bilgisini verdi.

2-002.jpg

BAKANLIK DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Kaptan, “Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı nezdinde ihracat pazarlarının geliştirilmesi veya yeni pazarlar açılması için girişimlerde bulunuyoruz. Ülkelerden resmi heyetler davet edilerek tesislerin yerinde incelenmesini sağlıyoruz. Büyük çabalar ve fedakarlıklarla kazandığımız pazarlarda kayıp yaşamamamız çok önemli. Kendine yeterli üretimi yapılan beyaz et sanayiinde faaliyet gösteren yetiştirme kümesleri, karlılık oranının altında kalan ölçekleri nedeniyle atıl duruma düşmekte veya entegrelere uzak yerlere verilen desteklerden dolayı yeni kümeslerden faydalanma durumunda zorluklar çekilmektedir. Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kırsal kalkınma desteklerinden, uygun bölgelerde kümes yatırımına imkan verecek kararlar almasında katkıları bizim için önemlidir” sözleri ile sektör olarak bakanlıkların desteğini çok önemsediklerini vurguladı.

3-002.jpg

SEKTÖR DESTEK BEKLİYOR

Kaptan son olarak, “Beyaz et sektörü yıllık cirosu yaklaşık 5,5 milyar dolar olan, doğrudan ve dolaylı olarak 450 bin kişinin çalıştığı üretim adlında aileleriyle birlikte 3 milyon kişinin geçimine katkı sağlayan bir yapıya ulaşmıştır. Sektör, gelecek 10 yıl piliç etinin tüketimindeki artma beklentisine bağlı olarak gelişmeye ve yatırımlarına devam etme eğilimindedir. Türkiye beyaz et üretimindeki en büyük pay, yüzde 97-98 ile piliç etindedir. Tüketimin tamamına yakını taze niteliktedir. Kanatlı eti sektörüne yönelik destekler, diğer hayvancılık alanları ile kıyaslandığında, yok denilecek kadar azdır. İhracat iadesine ilişkin destek kaldırılmış, AB destekli kırsal kalkınma destekleri kapsamında yeni çiftlik yatırımlarına dair hibe desteği de artık verilmemektedir. 2023 yılı sonunda yayımlanarak yürürlüğe giren Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliğ ile kanatlı eti parçalama ile mamul madde üretimine ve kanatlı hayvan yetiştiriciliğine yönelik yatırımlara dair uygulama esasları duyurulmuştur. Oysa ülkemizde kapasitesi karlı olmayan işletme sayısı çok fazla olup yeni yatırım ihtiyacı bulunmaktadır. Aynı zamanda diğer tarımsal üretime yönelik alanlarla birlikte kanatlı sektörüne yönelik Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince düşük faizli Yatırım ve İşletme Kredisi de kullandırılmaktadır” dedi.

Kaynak:Faruk Gökyurt / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.