BİK basın sektöründe kapsamlı değişikliğe gitti

BİK basın sektöründe kapsamlı değişikliğe gitti

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu, resmî ilan tarifesinden asgari satış fiyatlarına, internet haber sitelerinin zorunlu haber sayısından ziyaretçi ölçüm kriterlerine kadar birçok alanda önemli düzenlemelere gitti.

Basın İlan Kurumu 33. Dönem 5. Genel Kurul Toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi. Üç gün süren toplantının son oturumunda Yönetim Kurulunca hazırlanan teklifler değerlendirilerek karara bağlandı. Görüşmelerin ardından resmî ilan fiyat tarifesinde artış yapılmasına, Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliğinde güncel ihtiyaçlara göre değişikliklere gidilmesine ve gazetelerin asgari satış fiyatlarının düzenlenmesine yönelik maddeler Genel Kurul tarafından kabul edildi. Tarife teklifleri Cumhurbaşkanının onayıyla Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girecek.

İNTERNET HABER SİTELERİNDE ZORUNLU HABER SAYISI YARI YARIYA DÜŞÜRÜLDÜ

Toplantıda dijital mecraların işleyişine ilişkin önemli bir karar alındı. Arama motorlarının algoritmalarında yaşanan değişiklikler doğrultusunda internet haberciliğinde nicelikten çok nitelikli içerik üretiminin öncelediği belirtildi. Bu doğrultuda internet haber sitelerinin yayımlamakla yükümlü olduğu günlük asgari haber sayısı yarıya indirildi. Düzenleme ile haber üretiminin daha özgün, yerel etkisi yüksek ve okur etkileşimi güçlü içeriklere yönlendirilmesi amaçlandı. Günlük zorunlu haber sayısındaki yeni uygulama, internet yayıncılığı açısından en kapsamlı değişikliklerden biri olarak kayda geçti.

ASGARİ SATIŞ FİYATLARI YENİDEN BELİRLENDİ

Genel Kurul, yazılı basında artan maliyetleri dikkate alarak gazetelerin asgari satış fiyatlarını yeniden düzenledi. Karara göre yerel ve bölgesel gazetelerin satış fiyatı 7 liraya, yaygın gazetelerin satış fiyatı ise 20 liraya yükseltildi. Yeni fiyat tarifesi Resmî Gazete’de yayımlandığı tarih itibarıyla yürürlüğe girecek.

ZİYARETÇİ ÖLÇÜM YÖNTEMLERİNDE YENİ KRİTER

İnternet trafik verilerindeki değişen kullanıcı alışkanlıkları dikkate alınarak doğrudan tekil ziyaretçi oranı yüzde 10’a çekildi. Arama motoruna yayın adını yazarak ana sayfaya gelen ziyaretlerin doğrudan trafik olarak kabul edilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca Genel Kategori kapsamındaki internet sitelerinde yurt dışından gelen trafiğin hesaplamaya dahil oranı yüzde 10’a yükseltildi.

BASIN ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ESNEKLİK VE YENİ YÜKÜMLÜLÜKLER

Mevzuat düzenlemeleri kapsamında süreli yayınlarda görev yapan fikir işçilerinin ikamet şartında esneklik sağlandı. Yazar kadrosunda görev alan kişilerin başka bir alanda ticari faaliyette bulunmasının engel teşkil etmediği hükme bağlandı. Gazete ve internet sitelerinin içerik kategorileri arasına bilim ve teknoloji de eklendi. Uygulamanın amacı bilimsel gelişmelerin kamuoyuna etkin biçimde aktarılması olarak açıklandı.

Genel Kurul toplantısı dilek ve temennilerle sona erdi. Bir sonraki toplantının 11-13 Şubat 2026 tarihlerinde yapılması kararlaştırıldı.

Kaynak:HABER MERKEZİ / BÜLTEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.