Bitcoin nedir? Nasıl alınır? Bitcoin almak caiz mi?

Bitcoin nedir? Nasıl alınır? Bitcoin almak caiz mi?

Son günlerin en popüler yatırım aracı olan bitcoin nedir? Türkiye henüz resmi bir yatırım aracı olmayan bitcoin nasıl alınır? Özellikle uzun vadede yatırım yapmak isteyen vatandaşlar bitcoin'in caiz olup olmadığını merak ediyor. Diyanet ise konuya ilişkin

Değeri çok hızlı yükselen Bitcoin bir anda Türkiye gündemine oturdu. Kısa ve uzun vadeli yatırımlarını Bitcoin'e yatırmak isteyen vatandaşlar ise Bitcoin nasıl alınır sorusunun yanıtını aramaya başladı. İşte bitcoin hakkında tüm merak edilen soruların yanıtı

BİTCOİN NEDİR?

Bitcoin, 2008 senesinde Satoshi Nakamoto tarafından deneysel olarak başlatılmış, herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan, ancak ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, herhangi bir üçüncü parti hizmetine aracı kurumuna gerek kalmadan transferi yapılabilen bir tür dijital para birimidir. Küresel piyasalarda, Dolar ve Euro’ya alternatif olarak lanse edilen Bitcoin’in sembolü ฿, kısaltma ise BTC‘dir.

BİTCOİN NE KADAR GÜVENLİ?

Bitcoin sistemi hala ilk ilan edildiği algoritmayla çalışıyor. Son 5 yıl içerisinde Bitcoin sisteminde, tasarımsal ya da yapısal bir güvenlik açığı bulunabilmiş değil. Kısaca bitcoin sisteminin mükemmel olduğunu kabul etmek gerekiyor. Öte yandan, her hangi bir güvenlik açığı oluşursa, acil şekilde yapılan bilgilendirmelerle güvenlik saldırılarının önüne geçilmeye çalışıyor, örneğin "Bitcoin" alım satımı yapan siteler işlemlerini anında durduruyor. Bundan dolayı transferlerde bir sıkıntı yaşanmıyor. 

bitcoin-parasi.jpg

BİTCOİN NASIL ALINIR?

Parasal işlemlerin banklar üzerinden yapılmasına karşın bitcoin elle tutulur bir para değildir ve internet üzerinden alınır, satılır. İlk zamanlarında internet ve teknoloji meraklılrının ve kabiliyetin konuştuğu bitcoin konusunda, artık birçok kişi hakim olmuş durumda. Yeni geliştirilen güvenlik sistemleriyle bitcoin almak ve satmak eskisinden daha güvenilir hale geldi. Peki, bitcoin almak için ne yapmak gerekiyor.

Bitcoin almak için bu adımları izlemelisiniz;

- İlk önce yapmanız gereken "wallet" adı verilen çevrimiçi cüzdanı edinmek. Banka hesabı olarak düşünülmesi gereken bu cüzdanı almanızın sebebi, bitcoinlerinizi burada biriktirmenizdir. 

-Edindiğiniz çevrimiçi wallet (cüzdan) veya web tabanlı wallet  güvenlik korumaları sizin tercih edeceğiniz düzeylerde koruma sağlayan herhangi bir program olabilir. Tamamen size kalan bu bölümde güvendiğiniz bir uygulamayı seçmeniz gerekiyor. Ayrıca bazı platformlarda bitcoin yanında, eteryum ve litecoin gibi sanal paraların ticaretini de yapabilirsiniz. 

-Wallet hesabının oluşturulmasının ardından, banka hesabınızla wallet arasında bağlantı kurup, daha sonra hesap aktivasyonu için cüzi bir ücret transfer etmeniz gerekmektedir. 

-Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de popülerliği artan bitcoin için, hizmet veren platformlar bulunmaktadır. Bitcoin almak için yapmanız gereken, bu sistemlerden birine üye olmak ve daha sonra almak istediğiniz BTC (bitcoin) miktarı kadar TL’yi hesabınıza transfer etmenizdir. 

-Yurtiçinde oluşturacağınız hesapla yurtdışından oluşturduğunuz hesap ücreti arasında bir fark vardır. Yurtdışı hesapları daha fazla ücret talep ederken bunun yanında işlem gecikmelerine maruz kalmanız kaçınılmaz olacaktır.

bitcoin.jpg

DİYANET'TEN BİTCOİN HAKKINDA ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nca sanal paraya ilişkin gelen sorular üzerine fetva hazırlandı. 

Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibarıyla kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımının caiz olduğu belirtilen fetvada, para olarak bilinen değişim aracının, özünde, yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik içerip içermemesi, aldatma aracı şeklinde kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup olmamasının önemine değinildi. 

Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan dijital kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü bu genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerektiği kaydedilen fetvada şöyle denildi: 

"Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda 'saadet zinciri' olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto­ paraların kullanımı caiz değildir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.