İşte Türkiye'nin en başarılı üniversiteleri: Buralara girebilmek için tam puan bile yetmeyebiliyor

İşte Türkiye'nin en başarılı üniversiteleri: Buralara girebilmek için tam puan bile yetmeyebiliyor

2023 YKS geride kalırken, kimi öğrencilerin hedefinde Türkiye'nin en iyi üniversiteleri var. Peki Türkiye'nin en başarılı üniversiteleri hangileri? Bu üniversitelere girebilmek için kaç puan almak gerekiyor?

Türkiye’deki bazı üniversite bölümlerine girebilmek için tam puan almak dahi yetmiyor. 17-18 Haziran tarihlerinde iki oturum şeklinde yapılan YKS sınavlarının ardından öğrenciler Türkiye’nin en başarılı okullarını araştırıyor. Bununla beraber ülkemizde kazanılması en zor üniversite bölümleri belli oldu. Ülkenin başarılı üniversitelerinde tıp, hukuk, mühendislik ya da işletme okumak isteyen öğrenciler 500 puanı geçmek zorunda. Özellikle tıp fakültelerine girmek çok zor. Türkiye’nin en başarılı ilk üç tıp fakültesi 540 taban puanının üzerinde seyrediyor.

TIP FAKÜLTELERİ

Tıp fakültesindeki eğitim temel tıp bilimlerini (anatomi, fizyoloji, biyokimya, farmakoloji vb.) kapsayan preklinik dönem ve klinik dönem olmak üzere iki aşamaya ayrılıyor. Preklinik dönem öğrencilerin temel tıp bilimlerini öğrendiği teorik ve laboratuvar tabanlı derslerden oluşuyor. Bu dönemde anatomi, histoloji, mikrobiyoloji, farmakoloji gibi temel bilimler ağırlıklı olarak işleniyor.

Klinik dönem ise öğrencilerin hastane ve klinik ortamlarda staj yaparak hasta muayenesi, tanı koyma ve tedavi süreçlerini uygulama fırsatı buldukları aşama. Bu dönemde öğrenciler farklı klinik disiplinlerde (dahiliye, cerrahi, pediatri, kadın doğum, nöroloji vb.) staj yapıyor ve pratik becerilerini geliştiriyor. İşte kazanması en zor tıp fakülteleri:

istanbul-medipol-universitesi.jpg

İstanbul Medipol Üniversitesi (Tam Burslu)

Başarı Sırası: 70
Taban Puanı: 552,37
Kontenjan: 10 öğrenci

Koç Üniversitesi (Tam Burslu)

Başarı Sırası: 75
Taban Puanı: 552,20
Kontenjan: 8 öğrenci

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi (Tam Burslu)

Başarı Sırası: 357
Taban Puanı: 546,54
Kontenjan: 40 öğrenci

HUKUK FAKÜLTELERİ

Hukuk fakültesi eğitimi genellikle 4 yıl sürüyor ve derslerin büyük bir kısmı teorik odaklı işleniyor. Bu süre boyunca öğrencilere hukukun temel prensipleri, hukuk sistemleri, ceza hukuku, medeni hukuk, idare hukuku, anayasa hukuku ve ticaret hukuku gibi çeşitli hukuk dallarında dersler veriliyor.

Eğitimin sonunda öğrenciler, hukuk fakültesi mezunu olarak mezuniyet sınavlarını başarıyla tamamlarlarsa hukuk diploması almaya hak kazanıyolar. Mezunlar avukatlık stajını tamamlayarak avukat olabiliyor veya kamu sektöründe, özel şirketlerde, hukuk danışmanlığı firmalarında, akademide veya uluslararası kuruluşlarda hukuki danışmanlık veya diğer hukuki rolleri üstlenebiliyorlar. Ülkemizde okuması en zor hukuk fakülteleri şöyle:

koc-universitesi.jpg

Koç Üniversitesi (Tam Burslu)

Başarı Sırası: 132
Taban Puanı: 530,68
Kontenjan: 20 öğrenci

Galatasaray Üniversitesi

Başarı Sırası: 164
Taban Puanı: 528,44
Kontenjan: 36 öğrenci

Bilkent Üniversitesi (Tam Burslu)

Başarı Sırası: 329
Taban Puanı: 520,22
Kontenjan: 24 öğrenci

MÜHENDİSLİK FAKÜLTELERİ (BİLGİSAYAR BÖLÜMÜ)

Bilgisayar Mühendisliği bölümünün eğitim sürecinde öğrencilere matematik, fizik, algoritma ve veri yapıları, programlama dilleri, veritabanı sistemleri, yazılım mühendisliği, ağlar, yapay zeka, veri bilimi ve bilgisayar güvenliği gibi dersler veriliyor. Bu bölümde öğrenciler genellikle teorik derslerin yanı sıra laboratuvar çalışmaları, projeler ve stajlar aracılığıyla pratik deneyim kazanıyorlar. Bu süreçte, yazılım geliştirme, veri tabanı tasarımı, ağ yapılandırması ve güvenlik gibi konuları uygulamalı olarak öğreniyorlar.

Koç Üniversitesi (Tam Burslu)

Başarı Sırası: 156
Taban Puanı: 550,07
Kontenjan: 16 öğrenci

bogazici-universitesi.jpg

Boğaziçi Üniversitesi

Başarı Sırası: 315
Taban Puanı: 547,16
Kontenjan: 93 öğrenci

Bilkent Üniversitesi (Tam Burslu)

Başarı Sırası: 350
Taban Puanı: 546,60
Kontenjan: 45 öğrenci

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTELERİ (İŞLETME BÖLÜMÜ)

İşletme bölümü mezunları geniş bir iş sektöründe çeşitli kariyer olanaklarına sahip olabilmektedir. Mezunlar özel şirketlerde, finans kurumlarında, kamu sektöründe, girişimcilik sektöründe iş bulabilmektedir. Bunun yanı sıra kendi işlerini kurarak yönetim, pazarlama, insan kaynakları, finans veya stratejik planlama gibi pozisyonlarda çalışabilirler. İşletme bölümü 4 yıl süren bir lisans programı. Okulda öğrencilere işletme prensipleri, pazarlama, finans, muhasebe, insan kaynakları, stratejik yönetim ve organizasyonel davranış gibi dersler veriliyor.

Koç Üniversitesi (Tam Burslu)

Başarı Sırası: 286
Taban Puanı: 522,05
Kontenjan: 24 öğrenci

Boğaziçi Üniversitesi

Başarı Sırası: 509
Taban Puanı: 514,17
Kontenjan: 103 öğrenci

Bilkent Üniversitesi (Tam Burslu)

Başarı Sırası: 977
Taban Puanı: 503,63
Kontenjan: 27 öğrenci

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.