Buğday Derneği açıkladı: Gıda krizinin nedenleri anlatıldı

Buğday Derneği açıkladı: Gıda krizinin nedenleri anlatıldı

Türkiye’de tarım ve gıdaya ilişkin verilerin aktarılarak israfa vurgu yapılan Gıda Krizi Raporu’nda gıda krizinin nedenleri anlatıldı. Rapora göre krizin nedeni sadece maliyet değil…

Türkiye’de her yüz kişiden 22’sinin dengeli ve yeterli beslenemediği belirtilen raporda krizin nedenleri çok boyutlu olarak aktarılırken; “Türkiye’de de var olan tarım arazilerinin sadece yarısıyla 80 milyonluk nüfusumuzu ekolojik, zehirsiz tarım ürünleriyle beslemek mümkün. Geri kalan yüzde 50 ise mera olarak hayvansal üretim için kullanılabilir” denildi.

Buğday Derneği tarafından yayınlanan Gıda Krizi Raporu’nda Türkiye için şok eden sonuçlar ortaya çıktı. Raporda; Türkiye’de yıllık 128 milyon ton bitkisel üretim (sebze, meyve, tahıl vb) yapıldığı, yaşayanların yüzde 22’sinin dengeli ve yeterli beslenemediği ve yüzde 8,5’unun açlık sınırında yaşadığı aktarılarak, Türkiye’de tarımsal arazilerin sadece yarısıyla 80 milyon vatandaşın sağlıklı gıdayla beslenebileceği; kalan yarısının da hayvansal üretim için kullanılabileceği vurgulandı.

2-008.jpg

YÜZ KİŞİDEN 22’Sİ YETERLİ BESLENEMİYOR

Buğday Derneği tarafından hazırlanan Gıda Krizi Raporu’nda Türkiye’de yıllık 128 milyon ton bitkisel üretim (sebze, meyve, tahıl vb) yapıldığı belirtilerek, “2022 yılı TMMOB verilerine göre Türk vatandaşlarının yüzde 22’sinin dengeli ve yeterli beslenemediği ve yüzde 8,5’unun açlık sınırında yaşıyor. Gıdaya erişimde yaşanan sıkıntıların sosyal ve ekonomik adaletsizliklerle de doğrudan ilgisi var. Girdi maliyetleri yüzünden kırsalda refahını sağlayamayan ve giderek yoksullaşan çiftçiler tarlasını terk edip aileleriyle birlikte kente göç ediyor, üreticiyken tüketici oluyor. Üreten kendine yeterli topluluklar, giderek satın almak zorunda bırakılan ve alım gücü giderek düşen yoksul tüketicilere dönüşüyor” denildi.

33r.jpg

80 MİLYON SAĞLIKLI BESLENEBİLİR

Raporda, “Araştırmalar, dünya üzerinde üretilen tarım ve gıda ürünlerinin dünya nüfusunu beslemeye yetecek miktarda olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye’de de var olan tarım arazilerinin sadece yarısıyla 80 milyonluk nüfusumuzu ekolojik, zehirsiz tarım ürünleriyle beslemek mümkün. Geri kalan yüzde 50 ise mera olarak hayvansal üretim için kullanılabilir” ifadeleri kullanıldı.

sad3.jpg

KONYA’NIN 3 KATI ARAZİ YOK OLUYOR

Türkiye’de verilerle ortaya konan gıda krizinin nedeninin sadece girdi maliyetleri ile sınırlandırılmadığı raporda, çiftçinin artan maliyetlerle nedeniyle üretimden vazgeçmesinin yanı sıra azalan biyoçeşitlilik, toprak, su kirliliği, iklim krizi sonucu yaşanan afetlerin yol açtığı ürün kayıpları ile savaşların gıda üretimi ve erişimi gibi nedenlerle de bağlantılı olduğu kaydedilerek, “Bir yandan hatalı tarım politikaları, üretim ve tüketim yöntemleri diğer yandan tarım topraklarında yaşanan kayıplar da gıda güvenliğimizi tehdit ediyor. Dünyada her yıl 120 bin kilometrekare, yani Konya ilinin üç katı kadar tarım arazisi bozuluma uğruyor” bilgisine yer verildi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.