Camiler Kardeşlik Mekanıdır

Camiler Kardeşlik Mekanıdır

Habervaktim'e konuşan TDV Genel Müdürü Mustafa Tutkun, kubbeleri altında ayrım yapmaksızın tüm gönülleri buluşturan camilerin, birlik ve kardeşlik mekanı olduğuna dikkat çekti.

 

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

 

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdürü Mustafa Tutkun, Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla Habervaktim'e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Tutkun, camilerin birlik ve kardeşlik mekanı olduğunu belirtti.

CAMİLER, KUBBESİ ALTINDA GÖNÜLLERİ BULUŞTURUR

"Camiler, toplumun dini, sosyal ve kültürel bakımdan gelişmesinde önemli rolü

bulunan müesseselerden biridir" diyen Tutkun, "Kubbeleri altında gönülleri buluşturan camiler, Müslüman'ın ilk mektebi, toplumun manevi merkezi, şehrin ruhu, sokağın kalbi, milletin umududur. Camiler, Asr-ı Saadet’ten beri hem yapı hem de işlev olarak yüce dinimiz İslam’ın bütün esaslarını ve mesajlarını temsil eden kurum olma niteliğine sahiptir. Yeryüzünün ilk mescidi Mescid-i Haram ve Peygamberimizin Medine’ye hicret ettikten sonra ilk iş olarak inşa ettirdiği Mescid-i Nebevî başta olmak üzere bütün camiler, medeniyetin merkezi, ilim ve irfanın beşiği, fakir ve kimsesizin meskeni ve müminlerin kardeşlik kaynağı olmuştur. Kâbe’nin birer şubesi ve Allah’ın evi olan camiler, kalplerin huzur ve sükûn bulduğu mekânlardır" ifadelerini kullandı.

TDV BİNLERCE CAMİ İNŞA ETTİ

TDV Genel Müdürü Tutkun ayrıca şunları söyledi: "Ülkemizde yaşanan hızlı nüfus artışı ve şehirlere göçün had safhaya çıkardığı cami ihtiyacını karşılamak için çalışan Vakfımız, yapımına 1967 yılında başlanan Ankara Kocatepe Camisini tamamlayarak halkımızın hizmetine sunmasının ardından bugüne kadar ülkemizde 3 bin 421, 25 ülkede ise 100’ün üzerinde cami ve eğitim binası yapmıştır. Ümmetin her bir ferdi ile gönüllerimizi buluşturan birlik mekanları inşa eden Vakfımızın, halen 11 ülkede 19 cami inşaatı, 9 ülkede de 10 caminin yer tahsis ve projelendirme işlemleri olmak üzere 29 caminin yapım çalışmaları devam etmektedir."

DİYANET İŞLERİ İLE ORTAK HAREKET EDİLİYOR

"Türkiye Diyanet Vakfı olarak bütün faaliyetlerimizde olduğu gibi cami inşaatları alanında da Diyanet İşleri Başkanlığımız ile işbirliği yapıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığımızla işbirliğimiz; İslâm’ın asli hüviyetiyle

anlaşılmasını ve dünya Müslümanlarının birlik ve beraberlik içerisinde

yaşamasını amaçlamaktadır. Kuruluş gayemiz doğrultusunda, Diyanet İşleri Başkanlığının yurt içinde ve yurt dışında yaptığı faaliyetlerin etkin bir şekilde yürütülmesine yardımcı oluyoruz. Bugüne kadar, cami, mescit, Kur’an kursu, müftülük, eğitim merkezi ve lojman olmak üzere mülkiyeti Vakfımıza ait 12.295 hizmet binasını Diyanet İşleri Başkanlığımızın hizmetleri için tahsis ettik."

TDV'DEN BÜYÜK FEDAKARLIK
"Bugüne kadar camilerin yapımı için 48.5 milyon dolar, camilerin onarımı için ise 4 milyon dolar kaynak aktardık. Ayrıca 51 ülkede 209 camiye 47 milyon dolar 755 bin euro maddi yardımda bulunduk; 60 camiye de 690 bin dolar değerinde malzeme yardımı yaptık."

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.