Çamlıdere Belediyesi ve Şiddetsiz Toplum Derneği'nden işbirliği: Kadınlara büyük destek sağlanacak

Çamlıdere Belediyesi ve Şiddetsiz Toplum Derneği'nden işbirliği: Kadınlara büyük destek sağlanacak

Çamlıdere Belediyesi ve Şiddetsiz Toplum Derneği’nin işbirliğinde Çamlıdere’de, “Her Şey Ailede Başlar, Sevgi Öğretilebilir, Şiddet Önlenebilir” konulu seminer düzenlendi. Seminerde şiddetin önlenebilmesi adına hazırlanan 10 projeden bahsedildi.

Çamlıdere Belediyesi ve Şiddetsiz Toplum Derneği’nin işbirliğinde Çamlıdere’de, “Her Şey Ailede Başlar, Sevgi Öğretilebilir, Şiddet Önlenebilir” konulu seminer düzenlendi. Seminerde şiddetin önlenebilmesi adına hazırlanan 10 projeden bahsedildi. Projeler kapsamında bilgi veren Dernek üyesi Nureddin İlter, “Projelerimin ilk unsuru “Yerinde Üretim ve Yerinde İstihdam Sistemi”, 2’inci unsuru, “Ev İşletmeciliği Modeli”, 3’üncü unsuru ise, “Örnek Köyler” olacaktır. Projeler kapsamında üretilecek ürünlerin tanıtımı, pazarlanması ve satışı için “Örnek Köyler” inşa edilecektir” dedi.

hhh.jpg

“SORUNLARI, YÜZ YÜZE VE GÖZ GÖZE KONUŞMALIYIZ”

Şiddetsiz, silahsız ve temiz Türkiye ve Dünya hedefine ulaşabiliriz diyen Şiddetsiz Toplum Derneği Başkanı Rıza Sümer, “Sevginin öğretilebileceğine ve bir gün insana, hayvana, çevreye ve doğaya yönelik şiddetin ortadan kalkacağına inanıyorum. Bu inancımı yazılarımda ve konuşmalarımda kararlılıkla belirtiyorum. Sorunları yüz yüze ve göz göze konuşarak çözebiliriz, uzlaşabiliriz, kavgadan, çatışmadan, savaştan uzak yaşayabiliriz. Çocuklarımıza insan, hayvan ve doğayı sevmeyi öğretebiliriz. Şiddetsiz, silahsız ve temiz Türkiye ve Dünya hedefine ulaşabiliriz. Bunun için Çamlıdere Belediye Başkan Yardımcısı Yüksel Tezer’in çok heyecanlandırıcı ve umut verici sözlerinden güç alarak, şunları söyleyebilirim muhtarlarımıza; aile içinde, okullarda, iş yerlerinde, toplumsal alanlarda ve kırsalda yaşanan şiddet çeşitlerini önce azaltmak, sonra da bitirmek konusunda önemli, görevler düşüyor. Muhtarlar olarak yetkileriniz azaltıldı, ancak etkilerinizi kimse azaltamaz, yok edemez. Hepinize, eşleriniz, çocuklarınız ve varsa diğer aile büyükleriniz arasında, her konuda iletişim kurmanızı, çocuklarınızın da görüşlerini almanızı, aranızda yüz yüze, göz göze konuşmanızı, tartışmanızı öneriyorum. Bir süre sonra evinize daha fazla mutluluk ve huzur geldiğini, çocuklarınızın güvenlerinin arttığını göreceksiniz” şeklinde konuştu.

adamlar.jpg

“ŞİDDET ÖNLENEBİLECEK BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR”

Şiddetin önlenmesinde en önemli yöntemin eğitim olduğunu söyleyen Şiddetsiz Toplum Derneği Başkan Yardımcısı ve Uzman Psikolog Şenay Ölmez, “Öfke ve saldırganlık insanın doğuşunda var. Önemli olan öfkenin saldırganlık haline gelmemesi ve bu duygunun iyi yönetilmesidir. Öfke ve saldırganlık ve diğer şiddet örnekleri eğitimle gerçekten önlenebilir. Şiddet önlenebilecek bir halk sağlığı sorunudur. Öfke ve saldırganlık, eğitimle kontrol edilebilir. Sorunu, kadına veya çocuğa yönelik şiddet şeklinde tanımlamamalıyız. İnsandan insana şiddet kanımca en doğru ifade şeklidir. Şiddetin cinsiyeti olamaz. Araştırmalara göre, her 100 kadından 63’ü çocukluğunda, 62’si evliliğinde şiddet görüyor. Kadın deyince akla hep şiddet gelir. Çocuklar yaşadığı veya tanık olduğu şiddeti beyinlerine kaydeder, asla unutmaz. Çocuklar ailede yaşadıkları, okudukları yerlerde şiddet örneği görmezlerse, şiddeti uygulamamayı da öğrenebilirler. Her türlü şiddet var toplumlarda. Ancak, psikolojik şiddet daha ağırlıklı. Şiddetin önlenmesinde en önemli yöntem eğitim. Şiddet dilini değil, sevgi dilini öğrenmeliyiz ve öğretmeliyiz. Şiddetin önlenmesinde aile içinde değişim zorunlu. Evlilik öncesi danışmanlık hizmetleri de gerekiyor” ifadelerini kullandı.

EV İŞLETMECİLİĞİ VE ÖRNEK KÖYLER

Hazırlanan 10 projenin, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Belediye Başkanlıkları işbirliğinde uygulanması halinde kırsal alanlarda, kadının ve ailenin güçleneceğini, üretimin ve istihdamın artırılacağını, böylece her türlü şiddete ortam bırakılmayacağını belirten Dernek üyesi Nureddin İlter, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Belediyelerin sorumlu oldukları alanlarda kültürel doku, turizm, sanat ve tanıtımla ilgili tecrübesi yanında, tarım ve orman bakanlığının Türkiye genelinde tarım ve orman sektörleriyle ilgili deneyimi, 1963’lü yıllardan günümüze kadar bünyesindeki Türk kültürel birikimi ve kırsal turizm ile ilgili öz kaynaklara sahip olması, 2 kamu kuruluşunun arasında geliştirilecek dayanışma, ülkemiz genelinde büyük ve olumlu ekonomik etkilerinin oluşmasına sebep olacaktır. Yapılacak projeler şunlardır; Geleneksel kök boyamacılığı projesi, geleneksel kökboyalı el dokumaları projesi, geleneksel halı-kilim yenileme projesi, geleneksel ipek işlemeciliği projesi, geleneksel model-motif ve tasarım projesi, geleneksel gümüş işlemeciliği projesi, geleneksel yarı kıymetli süs taşları işlemeciliği projesi, geleneksel gravür işlemeciliği projesi, geleneksel doğal gıda tedariki projesi, hizmet sektörü ile ilgili geliştirdiğim proje ise, Kırsal Turizm Araştırma ve Geliştirme Projesidir. Üretim ve hizmet sektörü projeleri uygulamalarıyla gerçekleştirilecek üretim ve istihdamın devamında, ülkemizde halen devam eden köyden kente göç, kentten köye doğru dönüşecek, projelerimin ilk unsuru “Yerinde Üretim ve Yerinde İstihdam Sistemi”, 2’inci unsuru; “Ev İşletmeciliği Modeli”, 3’üncü unsuru ise; “Örnek Köyler” olacaktır. Projeler kapsamında üretilecek ürünlerin tanıtımı, pazarlanması ve satışı için “Örnek Köyler” inşa edilecektir. Çamlıdere Belediyesi’ne ve diğer tüm belediyelere, bu projeleri, Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde uygulamalarını öneriyorum. Bu projeler uygulandığında, Çamlıdere, köyleri ve uygulanan diğer kentler tahminlerin üstünde gelişecek, üretimin artmasına, işsizliğin azalmasına çok büyük katkılar sağlanacaktır.”

Rüveyda Aslıipek / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.