ÇANAKKALE RUHU  KEÇİÖREN’DE ÖLÜMSÜZLEŞTİRİLDİ

ÇANAKKALE RUHU KEÇİÖREN’DE ÖLÜMSÜZLEŞTİRİLDİ

Tarihe altın harflerle “Çanakkale Geçilmez” diye yazdıran Çanakkale ruhu Keçiören’e taşındı. Keçiören Belediyesi tarafından Çanakkale'deki Şehitler Anıtı’nın orijinalini andıran dev bir anıt dün muhteşem bir törenle açıldı.

O RUH KEÇİÖREN’E TAŞINDI
Tarih konusunda gelecek nesillerin bilinçlenmesine ayrı bir önem verdiklerini belirten Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Bugün Çanakkale ruhunun Keçiören’e taşındığı bir gündür. Tarih şuuruna sahip olamayan topluluklar, tarih yazamaz. Bütün amacımız halkımızın, özellikle gençlerimizin sağlıklı bir tarih şuuruna sahip olma imkânlarını genişletmektir. Tarihe duyduğumuz saygı ve minnetinde bir göstergesi olarak genç kuşaklarımıza bu zaferi anlatmayı kendimize görev edindik. Tarih şuurunu özümseyememiş bir nesil belleksizdir” dedi.

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

Keçiören Belediyesi,  Çanakkale destanını Ovacık’taki Kartaltepe Kent Ormanı’na yaptığı anıtla ölümsüzleştirdi. 1.126.000 m²’lik alanıyla Keçiören'in ilk mesire yeri olan Kartaltepe Kent Ormanı’na Çanakkale'deki Şehitler Anıtı’nın orijinalini andıran dev bir anıt dikildi. Anıtın yanı sıra bölgeye o dönemi andıran dev bir plato kuruldu.

TARİHİ GÜNE YÜZLER ŞAHİTLİK ETTİ

Dev plato dün öğle saatlerinde coşkulu bir kalabalık eşliğinde dualarla açıldı. Açılışa Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ankara Milletvekili Aydın Ünal, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak,  Avustralya Ankara Büyükelçisi James Larsen ve yüzlerce vatandaş katıldı. Açılış programında Çanakkale Savaşı’nda yaşanan zorlukları andıran tiyatro gösterimleri yapıldı. Gerçeği andıran gösterimler sırasında duygu dolu anlar yaşandı. Açılışın ardından platoyu gezen ziyaretçilere üzüm hoşafı ve mısır çorbası ikram edildi. 

ÇANAKKALE RUHU KEÇİÖREN’E TAŞINDI

Tarih konusunda gelecek nesillerin bilinçlenmesine ayrı bir önem verdiklerini belirten Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, “Bugün Çanakkale ruhunun Keçiören’e taşındığı bir gündür. 101 yıl önce ‘Çanakkale geçilmez’ diyen yiğitler sayesinde hür yaşamaya devam ediyoruz. O kahramanlar vatanı kurtarmak için Çanakkale’ye gittiler. Dönmeyi değil vatan için ölmeyi seçtiler. 7 düvele karşı aynı ruh, aynı inanç, aynı imanla çarpışarak, Türk ordusunun kahramanca şahlanışını gösterdiler. Tüm dünyanın parmak ısırdığı bu büyük destan, sadece tarihimizin önemli bir parçası değil. Var oluşumuzun temelidir” dedi.

TARİH ŞUURUNU EDİNMELİYİZ

Tarihin toplumlar ve insanlar için önemine değinen Başkan Ak, “Tarih şuuruna sahip olamayan topluluklar, tarih yazamaz. Bütün amacımız halkımızın, özellikle gençlerimizin sağlıklı bir tarih şuuruna sahip olma imkanlarını genişletmektir. Sadece gönül borcunun bir gereği olarak değil, tarihe duyduğumuz saygı ve minnetinde bir göstergesi olarak genç kuşaklarımıza bu zaferi anlatmayı kendimize görev edindik. Tarih şuurunu özümseyememiş bir nesil belleksizdir. Bizlerin görevlerinden biri de manevi açıdan zengin, tarihi köklerine bağlı, ecdadına saygılı bir nesil yetiştirmenin sorumluluğunu üstlenmektir” diye konuştu.

ANITA, HERKESİ DAVET ETTİ

Dikilen devasa anıt ve yapılan platoyla Keçiören’de Çanakkale ruhunu yaşatmaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Ak, “ Kartaltepe Kent Ormanı’na Çanakkale'deki Şehitler Anıtı’nın orijinalini andıran bir anıt dikerek şühedaya minnetimizi ifade ediyoruz. Çanakkale’ye gidemeyenler anıtımızı ziyaret ederek, Çanakkale ruhunu yaşayabilirler. Tüm Ankaralıları bu gururu yaşamak için davet ediyoruz. Bölünmez bütünlüğümüz ve bağımsızlığımızın payidar kalması için vatanımıza, bayrağımıza ve tarihimize sahip çıkmalıyız” şeklinde konuştu.

AVUSTRALYA ELÇİSİ: 101 YIL ÖNCE DÜŞMANDIK

Programda konuşma yapan Avustralya Ankara Büyükelçisi James Larsen ise “101 yıl önce düşman olarak tanıştık. Bugün ise gerçekten dostuz. Büyük bir dostluğumuz var. Avusturalya 100 yıldan bu yana Türkiye’nin eriştiği başarıları büyük bir hayranlıkla izlemektedir. Keçiören Belediyesi’ni bu harika anıt için tebrik ediyorum. Açılışta aranızda olmaktan büyük bir onur duyuyorum” dedi.

ÇANAKKALE BİRLİK, KARDEŞLİK RUHUDUR

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise şunları söyledi: “Çanakkale Şehitlerimizin aziz hatırasını yaşatmak için inşa ettirdiği bu anlamlı eser dolayısıyla Keçiören Belediyesi’ne şükranlarımı sunuyorum. Çanakkale ruhu birlik ve kardeşlik ruhudur. Çanakkale ruhu bugün de yaşatmamız gereken bir ruhtur. Onun için buraya gelelim. O günleri hatırlayalım şehitlerimizi yad edelim onlara dua edelim.”

YÜKSEKLİĞİ 10 METREDEN FAZLA
Ovacık Mahallesi Kartaltepe Kent Ormanında yükselen anıtın yüksekliği 12.42 metre, ayakları arasındaki açıklık ise 2,5 metre. Her bir ayağın tek başına kapladığı uzunluk 1.88 metre olarak belirlenirken, anıtın oturum uzunluğu 6,25 metre olarak planlandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.