Ciddi zararlar oluştu: Narenciye üreticisine Akdeniz meyve sineği şoku

Ciddi zararlar oluştu: Narenciye üreticisine Akdeniz meyve sineği şoku

Akdeniz meyve sineği nedeniyle narenciye üreticisi ciddi zarara uğradı. Köşk Ziraat Odası Başkanı Levent Güler, “Birçok meyvede Akdeniz meyve sineği nedeniyle ciddi zararlar oluştu. Önümüzdeki sezon için şimdiden önlem alınması gerekiyor” dedi.

Akdeniz meyve sineği nedeniyle narenciye üreticisi ciddi zarara uğradı. Köşk Ziraat Odası Başkanı Levent Güler, “Birçok meyvede Akdeniz meyve sineği nedeniyle ciddi zararlar oluştu. Önümüzdeki sezon için şimdiden önlem alınması gerekiyor” dedi. Mandalina ihracatında 1 milyon tonluk üretimiyle dünya genelinde birinci sırada yer alan Türkiye, limon ihracatındaki toplam 775 bin tonluk üretimi ile yüzde 30'luk bir payla ikinci sırada, Greyfurt ihracatında üçüncü ve portakal ihracatında ise beşinci sırada bulunuyor.

haber-ic2.jpg

ÜRÜNLER HASAT EDİLEMEDEN DÖKÜLÜYOR

Türkiye, dünya genelinde önemli bir narenciye üreticisi olarak dikkat çekerken, dünya sıralamasına bakıldığında 7’nci sırada yerini alıyor. Türkiye'nin ilk sıralarında yer alan narenciye üretim merkezlerinden biri olan Aydın ilinde Akdeniz meyve sineği zararlısının neden olduğu sorunlar nedeniyle ürünlerin hasat edilemeden dökülmeye başladığı bildirildi. Çiftçiler, bu yıl geçen yıla oranla az olan rekoltenin, Akdeniz meyve sineği zararlısı nedeniyle azaldığını dile getirirken alınan önlemlere rağmen zararın ciddi boyutlarda dönüştüğünü söyledi. Türkiye genelinde meyve ihracatını olumsuz etkileyen Akdeniz meyve sineği birçok yerde önemli ölçüde ekonomik kayıplara yol açıyor.

haber-ic1.jpg

“MÜCADELE İÇİN DESTEK SAĞLAMASI LAZIM”

Akdeniz meyve sineği için önümüzdeki sezon için şimdiden önlem alınması gerektiğini ifade eden Köşk Ziraat Odası Başkanı Levent Güler, “Ülke genelindeki çeşitli illerde bulunan enstitülerin ortak çalışmalarına rağmen Akdeniz meyve sineği popülasyonunun hızla arttı. Önümüzdeki sezon için şimdiden önlem alınması gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çiftçileri bilgilendirmesi ve toplu mücadele için destek sağlaması lazım” şeklinde konuştu.

haber-ic4.jpg

“CİDDİ ZARARLAR OLUŞTU”

Bu yıl Aydın bölgesinde, incir olmak üzere birçok meyvede Akdeniz meyve sineği sebebiyle ciddi zararlar oluştuğunu belirten Güler, "Akdeniz ikliminin etkili olduğu illerde üretilen tüm meyvelere zarar veren Akdeniz meyve sineğinin, narenciyede çürüklük başta olmak üzere olgunlaşma sürecinde dökülmelere neden oldu. Bu yıl Aydın bölgemizde, incir başta olmak üzere birçok meyvede Akdeniz meyve sineği nedeniyle ciddi zararlar oluştu. İklimsel değişikliklerin etkisi büyük olabilir, ancak yetkililerin acilen mücadele için bir takvim belirlemesi gerekiyor. Şu anda narenciye ürünlerinin önemli bir kısmı toprağa döküldü. Ağaçta kalanların da ekonomik değeri, Akdeniz meyve sineği zararlısı nedeniyle büyük ölçüde azaldı" ifadelerini kullandı.

Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.