Çin’de 22 yeni virüs tespit edildi: Küresel salgın uyarısı
Çin'in Yunnan eyaletinde yapılan araştırmalarda yarasalarda 22 farklı virüs keşfedildi. Bunlardan 20’si daha önce tanımlanmamış türler. Bilim insanları, bazı virüslerin ölümcül Henipavirüs ailesiyle benzerlik taşıdığını belirtti.
Çin'in Yunnan eyaletinde yapılan araştırmalarda yarasalarda 22 farklı virüs keşfedildi. Bunlardan 20’si daha önce tanımlanmamış türler. Bilim insanları, bazı virüslerin ölümcül Henipavirüs ailesiyle benzerlik taşıdığını belirtti.
Dünya hâlâ Kovid-19 pandemisinin etkilerini atlatmaya çalışırken, Çin’in güneybatısındaki Yunnan eyaletinden gelen bilimsel veriler, olası yeni bir küresel sağlık tehdidini gündeme taşıdı. Bölgede yaşayan yarasalar üzerinde yapılan genetik analizlerde 22 farklı virüs tanımlandı. Bu virüslerin 20’si daha önce bilim dünyasında hiç görülmemiş türler.
İKİ VİRÜS HENİPAVİRÜS AİLESİNE YAKIN
Araştırmada özellikle dikkat çeken iki yeni virüsün, insanlarda ensefalit (beyin iltihabı) ve solunum yetmezliği gibi ağır hastalıklara neden olabilen Henipavirüs grubuna genetik olarak oldukça yakın olduğu belirtildi.
Henipavirüsler daha önce Güneydoğu Asya’da Nipah ve Hendra virüsleri olarak kendini göstermiş ve yüksek ölüm oranlarına neden olmuştu.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, henipavirüslerin ciddi solunum ve beyin hasarlarına yol açabildiğini söyleyerek, “Bu virüsler ani koma, akut solunum yetmezliği gibi ölümcül sonuçlar doğurabilir. Henüz bu aileye karşı etkili bir ilaç ya da aşı geliştirilemedi” dedi.
Yeni keşfedilen virüslerin, özellikle N (nükleoprotein) ve L (RNA polimeraz) proteinlerinin, bilinen ölümcül henipavirüslerle yüzde 52 ila 71 arasında benzerlik taşıdığı ifade edildi. Uzmanlara göre bu durum, virüslerin insana bulaşma ve ağır enfeksiyonlara yol açma potansiyelini artırıyor.
Araştırmada virüslerin çoğunlukla yarasa böbreklerinde tespit edildiği bildirildi. Bu da idrar yoluyla çevreye yayılma riskini ortaya koyuyor. Meyve bahçelerine yakın alanlarda yaşayan yarasaların idrarlarının meyvelere veya su kaynaklarına bulaşmasıyla virüslerin insanlara geçme ihtimali bulunuyor.
Uzmanlar, benzer bulaşma yollarının geçmişte Bangladeş ve Malezya’da yaşanan Nipah virüsü salgınlarında da görüldüğünü hatırlatarak, olası bir yayılım durumunda ciddi sonuçlar doğabileceğine dikkat çekiyor. DSÖ verilerine göre Nipah virüsü yüzde 40 ila 75, Hendra virüsü ise yaklaşık yüzde 57 ölüm oranına sahip.
Araştırmada sadece virüs değil, aynı zamanda yeni bir protozoon (Klossiella yunnanensis) ve bakteri türü (Flavobacterium yunnanensis) de tespit edildi. Bakteri uzmanı Ali Rıza Akın, yarasa böbreklerinin çeşitli mikroorganizmalar için bir “rezervuar” işlevi gördüğünü belirtti.
Dr. Kaya, henüz bu yeni virüslerin insanlara bulaştığına dair doğrudan bir kanıt bulunmadığını, ancak genetik benzerlikleri nedeniyle yakın izlenmesi gerektiğini vurguladı. “Virüslerin çevreye yayılması ve insan sağlığına etkileri açısından küresel çapta erken uyarı sistemleri devreye alınmalı” dedi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.