Çırak bulunmuyor, sanatkar yetişmiyor

Çırak bulunmuyor, sanatkar yetişmiyor

Ankara’nın sayılı tespih ustalarından olan Yasin Kamacı yetiştirecek çırak bulamadıklarından yakınarak, makineleşmenin el işçiliğini bitirdiğini belirtti.

Ulus Suluhan Çarşısı’nda dükkânı bulunan ve Ankara’nın sayılı ustalarından olan Yasin Kamacı gelişen teknoloji ile birlikte birçok ürünün üretiminde makineleşmeye gidildiğini tespih üretiminin de bundan nasibini aldığını belirtti. Kamacı mesleği devam ettirecek çırak bulamadıklarını belirtirken, Ankara’da el ile tespih yapan 4-5 kişiden birisi olduğunu söyledi.

Mesleğin devamı için çırak bulunamıyor

dscn4591.jpg

El işçiliği ile yapılan tespihin değerinin fabrikalarda seri üretim ile yapılan tespihlerden daha değerli olduğunu belirten Kamacı, mesleğin devamı için çırak bulamadıklarını belirterek her geçen gün el işçiliği ile tespih yapan ustaların sayısının azaldığını belirtti. Geçmiş dönemlerde Ankara’da bu mesleği icra eden 2 binden fazla kişi olduğu belirten Kamacı günümüzde ise bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az usta olduğunu belirtti. Bunun nedeninin ise makineleşme ile üretimin kolaylaşması ve yetiştirecek çırak bulunamaması olduğunu belirtti.

Geçmiş dönemlerde atölyede 10 kişi çalışıyorduk

dscn4594.jpg

Geçmiş zamanlarda atölyesinde 10 kişi çalıştıklarını belirten Kamacı, günümüzde ise atölyede sadece kendisi ve oğlunun çalıştığını söyledi. Yetiştirecek çırak bulamadıklarından yakınan Kamacı, “Çırak bulamıyoruz. Ortaokulu bitiren  birçok öğrenci liseye gidiyor. Herkes eğitime öncelik veriyor fakat dikkate alınmayan bazı durumlar var. Liseyi dahi bitiremeyen öğrenciler oluyor ve açık liseye yazılıyorlar. Ancak bu durumlardan sonra bizlerin yanına çırak olmak için geliyorlar. Fakat o zamanda yaşları neredeyse 20 oluyor. 20 yaşından sonra çırak yetiştiremezsin.” şeklinde konuştu.

El yapımı tespih daha pahalı

fscn4661.jpg

Günde 2 tane tespih yapabildiğini söyleyen Kamacı, el işçiliği ile yapılan tespihin fiyatları hakkında ise şu açıklamalarda bulundu, “Taşının çeşidine göre fiyat farklılıkları oluyor. Aynı taştan makine yapımı bir tespihi 50 liraya alınıyorsa, el yapımı olanı 200-300 liradan satılıyor. El işçiliği zaman geçtikçe de değer kazanır. Makine işçiliği ile yapılan tespih aynı fiyatında kalır. El işçiliğinin emeği fazladır.” 

El işçiliğinde ufak tefek hatalar olur

Müşterilerinin genelde koleksiyonerler olduğunu belirten Kamacı el yapımı tespih ile makine yapımı tespihin ayırt edilmesi konusunda da ipuçları verdi. Kamacı, “El yapımı tespihte ufak tefek hatalar olur. Tespihten anlayan kişiler bunun farkına varabiliyorlar. Makine üretimi tespihte hata olmuyor.” dedi. Tespihe ilgi duyan bazı vatandaşların bir bakışta el işçiliğini anladığını söyleyen Kamacı hangi ustanın elinden çıktığını bile anlayabilen koleksiyonerler olduğunu ifade etti.

El yapımı tespihte usta “Erzurumlular”

Malzeme ne kadar kaliteli olursa elde edilen ürününde o kadar kaliteli olduğunu söyleyen Kamacı, tespih taşlarını sabırla kesip işlemenin ustalık gerektirdiğini belirtti. Kamacı en çok tercih edilen taşların ise kehribar taşı, Osmanlı taşı, damla ve katalin taşı olduğunu belirtti. Ankara’da el yapımı tespih denildiğinde Erzurumluların akla geldiğini belirten Kamacı kendisinin de Erzurumlu olduğunu kendisinden sonra mesleğini oğlunun devam ettireceğini belirtti.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.