Çocuk felci salgını devam ediyor: 3 aylık kısıtlama

Çocuk felci salgını devam ediyor: 3 aylık kısıtlama

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi, çocuk felci salgını riskinin devam ettiği gerekçesiyle Pakistan'a seyahat kısıtlamasını 3 ay uzattı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) internet sitesinden yapılan açıklamada, Pakistan’ın çocuk felciyle mücadelede eksiklerinin olduğu belirtildi.

Pakistan’da çocuk felcinin yayılma riskinin “Uluslararası Önemi Haiz Halk Sağlığı Acil Durum” teşkil ettiğini belirten DSÖ, seyahat kısıtlamasını 3 ay uzatma kararı aldı.

DSÖ, ülkenin kuzeybatısındaki Hayber Pahtunhva eyaletinde 160 binden fazla çocuğun aşılanmış olmasına karşın, ülkede “aşı boykotları ve güvenlik endişesi” nedeniyle riskin devam ettiğini belirtti.

Ülkede WPV1 tipi çocuk felci vaka sayısının 2023’te 2’ye yükseldiği vurgulandı.

Pakistan, 1994’te başlatılan çocuk felcini bitirme kampanyası çerçevesinde yıllık ortalama 20 bin olan vaka sayısını 2017’de 8’e kadar düşürmüştü. 2017’nin ardından çocuk felci vakalarında artışların yaşandığı Pakistan’da, 2018’de 12, 2019’da 147, 2020’de ise 84 vaka tespit edilmişti. Ülkede geçen sene 20 vaka görülmüştü.

ÇOCUK FELCİ NEDİR?

Genellikle 15 yaşından küçüklerde görülmekle beraber, nadir olarak 15 yaşının üzerindeki bireylerde de görülen, bacaklarda ve daha az kollarda felce neden olan bulaşıcı bir hastalıktır.

Çocuk felci hastalığına bir virüs neden olmaktadır. İnsanlarda görülür, ancak primatlar adı verilen büyük maymunlarda da salgınlara yol açtığı gözlemlenmiştir.

Hastalık, sindirim sistemi yoluyla bulaşmakta, hafif ateş, kas ağrıları, baş ağrısı, bulantı, kusma, ense ve sırtta sertliğe neden olmaktadır.

Tipik olarak felç görülür, hastalar ayağa kalkmakta ve yürümede güçlük çeker.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.